THE WAVE

Νέο τοπόσημο με θέα την Ακρόπολη

Ανακατασκευή βιώσιμου επταώροφου κτιρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Συγγρού στην Αθήνα από τους Tsolakis Architects, με τη χρήση προηγμένων συστημάτων αλουμινίου που ανταποκρίθηκαν πλήρως στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Το έργο αφορά στην ανακατασκευή ενός υφιστάμενου κτιρίου γραφείων, επί της Λεωφόρου Συγγρού. Η πρόταση επιθυμεί να αποδώσει κεντρικό ρόλο στην αρχιτεκτονική ταυτότητα, η οποία θα διαμορφώσει το αστικό και πολιτισμικό τοπίο και θα λειτουργήσει ως το πρωτεύων επικοινωνιακό μέσο για την ανάδειξη του κτιρίου σε τοπόσημο, τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο. Αναλύοντας τη σχέση του κτιρίου με την ευρύτερη περιοχή, προτάθηκε η χωρική μεταφορά της εμπειρίας κίνησης πάνω στην πολύβουη λεωφόρο Συγγρού, στην όψη του κτιρίου. Το γεωμετρικό ανάλογο της αποτύπωσης της κίνησης αυτής αποτέλεσε τον δυναμικό παράγοντα επεξεργασίας της όψης.

Αξιοποιώντας την εμπειρία της κίνησης, σχεδιάστηκε ένα σύστημα ανάπτυξης της όψης αντίστοιχο με τη χρονοφωτογραφία που επιτυγχάνει την αντίληψη της κίνησης αυτής, μέσω μίας αυτοτελούς και εύληπτης εικόνας. Μεταφράζοντας λοιπόν την κίνηση σε ένα γεωμετρικό ανάλογο, δημιουργήθηκε ένα σύστημα κατακόρυφων στοιχείων, το οποίο απαρτίζεται από 64 περσίδες κυματοειδούς μορφής, ειδικής κατασκευής, με μοναδικό ανάπτυγμα η κάθε μια. Για τις ανάγκες της κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν προηγμένα συστήματα αλουμινίου της Aluminco. To ανοιγόμενο-ανακλινόμενο W85 HS VIEW MASTER και το ανασυρόμενο θερμομονωτικό σύστημα SL2700 GREAT WIDE της σειράς Skyline ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής μελέτης και του βιώσιμου σχεδιασμού, προσδίδοντας παράλληλα μια κομψή, minimal αισθητική, ενισχυμένο φυσικό φωτισμό και εξαιρετικά επίπεδα θερμικής και ακουστικής άνεσης.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους τη ιδιοκτήτριας εταιρείας είναι το κτίριο να ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό αφενός το κτίριο μελετήθηκε με τις απαραίτητες συνθήκες, προκειμένου να λάβει την πιστοποίηση LEED Gold, και αφετέρου συντάχθηκε ειδική μελέτη παραμετροποίησης του συστήματος περσίδων της όψης, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη έλευση του φωτός στο εσωτερικό και, παράλληλα, να επιτυγχάνεται η συνολική άνεση του χρήστη.

Η φαινομενική κίνηση των περσίδων εντείνεται από τις εναλλαγές των σκιών, με αποτέλεσμα να αλλάζει η εικόνα της όψης σε ένα διαρκές παιχνίδισμα με το ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά τη δύση του ηλίου, ο φωτισμός ανάδειξης της όψης έρχεται να ενισχύσει τη μοναδική ταυτότητα του έργου και να το εντάξει με ήπιο και ιδιαίτερα βιώσιμο τρόπο στο νυχτερινό τοπίο της πόλης. Η μορφολογία των όψεων αναδεικνύεται από τη μόνιμη εγκατάσταση φωτισμού, η οποία έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για κάθε σημείο, γωνία και πτερύγιο της όψης. Μία μελετημένη αλληλουχία πολύ ήπιων διακυμάνσεων λευκού φωτός συνδιαλέγεται με το σκοτάδι και διατρέχει τις όψεις του κτιρίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προστασία του ευρύτερου αστικού περιβάλλοντος από τη φωτορύπανση. Για αυτόν τον λόγο, τα φωτιστικά σώματα ελέγχονται από εξειδικευμένα συστήματα, ώστε να λειτουργούν σε πολύ χαμηλές λαμπρότητες. Παράλληλα, η ενέργεια που καταναλώνει ο  ειδικός φωτισμός ανάδειξης του κτιρίου είναι λιγότερη από 600W, που ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνει ένας σύγχρονος σταθερός οικιακός υπολογιστής.

Το δώμα του κτιρίου στρέφεται προς την εντυπωσιακή θέα της Ακρόπολης, μέσω της δημιουργίας χώρου αναψυχής, ο οποίος πλαισιώνεται από πράσινο και προσφέρει την εκτόνωση του χρήστη, μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό του κέντρου της Αθήνας.

Ταυτότητα έργου
AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ:TSOLAKIS ARCHITECTS
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ
ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ
MIGUEL MUNOZ AYLLON
ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗΣ
ΣΕΜΕΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ:ALUMINCO
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΥΒΑΣ & ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΝΑΒΕΖΟΣ
Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ:Α. ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ Α.Τ.Ε.Ε.
ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:ECOSCAPES ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΠΙΟΥ
ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ:ΘΑΝΟΣ ΝΤΑΝΙΛΩΦ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΟΨΗΣ:INFORM DESIGN
ΜΕΛΕΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ LEED:D-CARBON I.K.E.
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
PROJECT MANAGER:FOCAL ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Ε.Π.Ε.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ:ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ:REDEX

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»