Αλουμίνιο παντού

Αγαπημένο υλικό των σχεδιαστών και των αρχιτεκτόνων, το αλουμίνιο βρίσκεται παντού γύρω μας, με ολοένα και περισσότερες εφαρμογές, όχι μόνο στην κατασκευή κτιρίων αλλά και στην καθημερινή ζωή.

Το συναντάμε πρακτικά παντού: σε τραπέζια, καρέκλες, παντζούρια, κορνίζες, φωτιστικά, διακοσμητικά πάνελ τοίχου, κτιριακές προσόψεις, κουφώματα, ντουλάπια κουζίνας, μονάδες κλιματισμού, καλοριφέρ, ποδήλατα, αυτοκίνητα, σκάφη, gadget τελευταίας τεχνολογίας, χρηστικά αντικείμενα και έργα τέχνης. Οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες το αγαπούν, επειδή είναι ανθεκτικό και εύκολο στην επεξεργασία υλικό, που παρέχει απεριόριστες δυνατότητες πλαστικότητας και δημιουργίας, χωρίς να στερείται καθόλου αισθητικής.

Οι κατασκευαστές αλουμινίου, με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών, παρέχουν όλο και πιο βελτιωμένα κράματα αλουμινίου, ανοδιωμένα και μη, γυαλιστερά και ματ, λεία και ραβδωτά, που επιτρέπουν την υλοποίηση ακόμα και των πιο περίπλοκων και τολμηρών λύσεων και σχεδίων. Στην κατασκευή κτιρίων, εκτός από δομικό υλικό, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ευρέως και για την επένδυση επιφανειών: από την πρόσοψη του κτιρίου μέχρι τα ντουλάπια και τους πάγκους της κουζίνας.

Έπιπλα υψηλής αισθητικής

Τα έπιπλα αλουμινίου αγαπήθηκαν γρήγορα από τους αρχιτέκτονες και τους ειδικούς εσωτερικής διακόσμησης και έγιναν σημείο αναφοράς. Σε αυτά έβαλαν μάλιστα την υπογραφή τους κάποιοι από τους πιο διάσημους σχεδιαστές, όπως ο γκουρού του εσωτερικού σχεδιασμού υψηλής τεχνολογίας Norman Foster και ο Philippe Starck, για τον οποίο η ανακυκλωσιμότητα του αλουμινίου κατά 100% έπαιζε πάντοτε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Οι καρέκλες του Starck δεν είναι απλώς εσωτερικά στοιχεία διακόσμησης αλλά και έργα τέχνης.

Και αν για κάποιους το αλουμίνιο θεωρείται πολύ μοντέρνο για την εσωτερική διακόσμηση, είναι σίγουρα ο ηγέτης της αγοράς στα έπιπλα εξωτερικού χώρου. Το μικρό βάρος, η ανθεκτικότητα και η πρακτικότητα του αλουμινίου το καθιστούν την καλύτερη επιλογή για την κατασκευή επίπλων εξωτερικού χώρου σε όλες τις εκδοχές: πτυσσόμενες καρέκλες, σκαμπό, κούνιες, ξαπλώστρες, τραπέζια και πολλά άλλα.

Το αλουμίνιο στην τέχνη και την τεχνολογία

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται επίσης ως πρώτη ύλη για την κατασκευή έργων τέχνης. Η γλυπτική αλουμινίου είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και εξειδικευμένη εργασία, καθώς έχει πολύ χαμηλότερο σημείο τήξης από τον μπρούντζο. Τα πρώτα αγάλματα από αλουμίνιο ήταν μικρά και χρησιμοποιήθηκαν, στα τέλη του 19ου αιώνα, κυρίως ως επιτραπέζια στολίδια. Ωστόσο, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα άρχισαν να κατασκευάζονται αγάλματα από αλουμίνιο ύψους πολλών μέτρων. Σήμερα, το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως από τους καλλιτέχνες, καθώς τους επιτρέπει να κατασκευάζουν ελαφριές αλλά πολύ ισχυρές κατασκευές. Το αλουμίνιο μπορεί εύκολα να διακοσμηθεί για να δώσει το αποτέλεσμα του χυτοσιδήρου ή του επιχρυσωμένου μπρούντζου.

Αλλά και στην τεχνολογία το αλουμίνιο κατέχει εξέχοντα ρόλο. Μεγάλα και ισχυρά brands πολυτελών ηλεκτρονικών ειδών επιλέγουν αλουμίνιο για τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, η Bang & Olufsen, η γνωστή δανέζικη εταιρεία κορυφαίων συστημάτων ήχου, έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια προϊόντα με σώμα αλουμινίου που διασφαλίζουν την υψηλότερου επιπέδου ποιότητα ήχου. Μάλιστα, μερικά τέτοια αντικείμενα είναι τόσο πρωτότυπα σχεδιαστικά που εκτίθενται στο Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»