Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων το 2024

Διόρθωση των τιμών, ειδικά στα ακίνητα χαμηλότερης ζήτησης, αναμένεται τη νέα χρονιά, με την ελληνική οικονομία να καταγράφει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με αυτούς της ευρωζώνης.

Παρά την αβεβαιότητα που κυριάρχησε διεθνώς τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από αυτήν, η ελληνική αγορά ακινήτων κατόρθωσε να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον κατά το 2023, με τις τιμές των ακινήτων να έχουν σημειώσει άνοδο, καθώς η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό και το εσωτερικό για κτίρια γραφείων και κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, δεν επαρκεί για να καλύψει την τρέχουσα προσφορά. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα νότια προάστια με πρώτο σε άνοδο τον Πειραιά. Τη νέα χρονιά αναμένεται διόρθωση των τιμών που σημείωσαν μεγάλη αύξηση, ειδικά στα ακίνητα χαμηλότερης ζήτησης.

Όπως προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί το 2024 στο 2,5%. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με αυτούς της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι βασικές κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας θα εξακολουθήσουν και τα επόμενα χρόνια να είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, ενώ θετικά στην ανάπτυξη θα συμβάλουν και οι πόροι του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ως το τέλος του 2024 αναμένεται να μειωθεί σημαντικά και στη συνέχεια να αποκλιμακώνεται σταθερά μέχρι το 2026, που προβλέπεται να φτάσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή το 2%.

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»