Σκάφη από αλουμίνιο

Το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας

Το αλουμίνιο αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για τη ναυπηγική βιομηχανία, με σημαντικά πλεονεκτήματα, που θα χρησιμοποιείται στο μέλλον όλο και περισσότερο στην κατασκευή σκαφών κάθε μεγέθους.

Αν και το κράμα αλουμινίου χρησιμοποιείται στην κατασκευή των πλοίων από το 1891, χρειάστηκαν περισσότερα από εκατό χρόνια ανάπτυξης και έρευνας για να αναδειχθούν ευρέως τα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματά του για τη ναυπηγική βιομηχανία.

Η ανάγκη ελάττωσης του βάρους των πλοίων, προκειμένου να αυξηθεί το ωφέλιμο φορτίο τους και να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου, στρέφει όλο και περισσότερο τους ναυπηγούς στα κράματα αλουμινίου. Η μείωση του βάρους του σκάφους με τη χρήση αλουμινίου επιτρέπει υψηλότερες ταχύτητες και απόδοση καυσίμου, μεγαλύτερες αποστάσεις, μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία, ευκολότερο χειρισμό, μεγαλύτερη ευστάθεια, εξαιρετική ευελιξία και σχεδιασμό υψηλής αισθητικής.

Λόγω του μικρού βάρους τους και της εξαιρετικής αντοχής τους στη διάβρωση, τα σκάφη αλουμινίου είναι εύκολο να ελιχθούν τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό, αφού μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε ρυμουλκούμενα και να καθελκυστούν από αποβάθρες ή ράμπες με ελάχιστη προσπάθεια. Επιπλέον, ανταποκρίνονται καλύτερα στο νερό, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους απολαμβάνουν την ιστιοπλοΐα ή τους αγώνες.

Το αλουμίνιο δίνει προστιθέμενη αξία στα σκάφη, αφού χάρη στην αντοχή του στη διάβρωση απαιτεί λιγότερες εργασίες συντήρησης, ενώ όταν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής του ανακυκλώνεται πλήρως.

Η χρήση κραμάτων αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ιδίως σε μικρότερα πλοία και γιοτ. Οι υπάρχουσες τεχνολογίες που αναπτύσσονται με εντατικούς ρυθμούς, προβλέπεται να καταστήσουν το αλουμίνιο το υλικό του μέλλοντος στη ναυπηγική, που θα αντικαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τον χάλυβα ως κύριο υλικό κατασκευής πλοίων.

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»