Γιώργος Βιτούλας, Βασίλης Φωτόπουλος: «Η αναμενόμενη έλευση της επενδυτικής βαθμίδας προβλέπεται να ενισχύσει θετικά την περαιτέρω αύξηση της επενδυτικής ζήτησης για τα τουριστικά ακίνητα»

Ο Γιώργος Βιτούλας και ο Βασίλης Φωτόπουλος της Arbitrage RE μίλησαν στο alumini για το παρόν και το μέλλον των τουριστικών ακινήτων και τις εξελίξεις στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Πού βρίσκεται η ανάπτυξη των τουριστικών ακινήτων σήμερα; Πού υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, σε ποια τουριστικά ακίνητα και σε ποιες περιοχές;

Επιβεβαιώνεται και φέτος ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός με τον εισερχόμενο τουρισμό από το εξωτερικό να συνεχίζει ανοδικά. Την τάση αυτή ακολουθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα για νέες αναπτύξεις και ριζικές ανακαινίσεις τουριστικών και ξενοδοχειακών ακινήτων. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίζει αυξανόμενη τόσο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στη νησιωτική Ελλάδα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνιο) και ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ. Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Χαλκιδική). Αυτό αποδεικνύεται τόσο από την έκδοση οικοδομικών αδειών για νέες αναπτύξεις και αναβαθμίσεις resort ξενοδοχείων 4*/5* με πολυτελείς κατοικίες αλλά και υφιστάμενων αστικών ή boutique ξενοδοχειακών μονάδων. Η τάση αυτή ενισχύεται και από την υπαγωγή πολλών σχετικών έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.

Πώς προβλέπετε ότι θα εξελιχθεί η αγορά και η ανάπτυξη των τουριστικών ακινήτων τα επόμενα χρόνια;

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ένα διεθνές τουριστικό brand. Η χώρα μας βρίσκεται στην επενδυτική στοχοθεσία διεθνών επενδυτών (θεσμικών και ιδιωτών) και μεγάλων διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, ενώ και οι εγχώριοι μεγάλοι και οικονομικά εύρωστοι ξενοδοχειακοί όμιλοι με τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προχωρούν σε νέες αναπτύξεις, εξαγορές και αναβαθμίσεις χαρτοφυλακίων ξενοδοχειακών ακινήτων. Η αναμενόμενη έλευση της επενδυτικής βαθμίδας προβλέπεται να ενισχύσει θετικά την περαιτέρω αύξηση της επενδυτικής ζήτησης για εν γένει τουριστικά ακίνητα. Η ζήτηση αυτή αφορά όχι μόνο παραδοσιακά ξενοδοχειακά ακίνητα αλλά και οικιστικά, καθώς η αγορά εξοχικής κατοικίας κινείται εξαιρετικά τόσο σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όσο και σε αντίστοιχους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές και οι κατασκευαστές; Υπάρχουν κάποια εμπόδια ή κάποιες ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες που θα πρέπει να λάβουν υπόψη;

Το πληθωρισμένο κατασκευαστικό κόστος, κυρίως εκείνο που σχετίζεται με προμήθειες από το εξωτερικό, η έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές, καθώς και το υψηλότερο κόστος χρήματος, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού, είναι τρεις σημαντικές προκλήσεις που τόσο οι επενδυτές όσο και οι κατασκευαστικές εταιρείες, ανεξάρτητα μεγέθους, καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η συνεχιζόμενη ζήτηση για ποιοτικά τουριστικά ακίνητα δύναται να καλύψει, λόγω αύξησης τιμών συναλλαγής και προβλεπόμενων εσόδων στα επιμέρους επιχειρηματικά σχέδια, μερικώς κάποιες επιβαρύνσεις αλλά και πιθανές καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν και projects που θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες στην ολοκλήρωσή τους αλλά και που μπορεί να αναβληθούν ωσότου οι συνθήκες να είναι χρηματοοικονομικά κατάλληλες. Σε κάθε περίπτωση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται από το ταμείο ανάκαμψης (RRF) και τον αναπτυξιακό νόμο (μέσω και ΕΣΠΑ), θα λειτουργήσουν προς όφελος των επενδυτών και αναμένεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων οικονομικών επιβαρύνσεων.

Γιώργος Βιτούλας
Partner, Arbitrage Real Estate

 

Ο Γιώργος είναι ορκωτός πραγματογνώμονας (MRICS) με περισσότερα από 18 έτη εμπειρίας στη διαχείριση μεγάλων έργων ανάπτυξης ακινήτων, εξοπλισμού και ανακατασκευές. Είναι υπεύθυνος του τμήματος σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης έργων της Arbitrage RE.

 

Έχει διεκπεραιώσει έναν μεγάλο αριθμό κατασκευαστικών έργων για σημαντικούς πελάτες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Στο παρελθόν εργάστηκε για 7 έτη στην εταιρεία WS Atkins International ως Project Manager. Επίσης, ο Γιώργος εργάστηκε στην εταιρεία Faithful & Gould στο Λονδίνο, όπου διαχειρίστηκε έργα πελατών τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

 

Ο Γιώργος έχει ένα MSc in Construction Economics and Management από το University College του Λονδίνου και Πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Βασίλης Φωτόπουλος
Associate Director, Hospitality Lead, Arbitrage Real Estate

 

Ο Βασίλης είναι ένας επαγγελματίας μεσίτης. Έχει εξειδίκευση σε ξενοδοχειακά ακίνητα και έχει ενεργό ρόλο στην ανεύρεση ευρύτερων εμπορικών ακινήτων και συμφωνίες γης. Έχει συμμετάσχει σε σχέδια απόκτησης ξενοδοχείων για λογαριασμό καθιερωμένων αλλά και ευκαιριακών επενδυτών, αλλά και σε έργα διαχείρισης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ξενοδοχείων για λογαριασμό εθνικών και διεθνών ξενοδοχειακών φορέων. Στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του εμπορικού τμήματος ενός γραφείου με έδρα την Αθήνα, με έμφαση σε εμπορικά ακίνητα, γραφεία καθώς και τα τουριστικά οικόπεδα. Ξεκίνησε την καριέρα του στον τομέα των οικιστικών ακινήτων σε ένα σημαντικό αθηναϊκό γραφείο.

 

Ο Βασίλης έχει Μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Υπηρεσιών και Πτυχίο σε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»