Ολυμπία Κουπουρτίδου: Το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται όταν η τεχνική λύση γίνεται μέρος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης

Η Ολυμπία Κουπουρτίδου, Commercial Director & Co-Owner της KOUPOURTIDIS HIGH END ALUMINIUM, εξηγεί στο alumini γιατί η εμπειρία από μόνη της δεν αρκεί για την πορεία μιας επιχείρησης στο μέλλον. Μιλά, μεταξύ άλλων, για τη σημασία της σωστής επιλογής υλικών, τον ρόλο των γυναικών στον κλάδο του αλουμινίου και την ανάγκη να βλέπουμε τις αλλαγές ως ευκαιρία για εξέλιξη.

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Κυρία Κουπουρτίδου, έχοντας ηγετική θέση και ευθύνη σε μια εταιρεία με ισχυρή παράδοση στα συστήματα αλουμινίου και τις μεταλλικές κατασκευές, ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για την εξέλιξή της και πώς καταφέρνετε να συνδυάσετε την πολυετή εμπειρία που κληρονομήσατε με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς;

Για μένα, το ζητούμενο δεν είναι απλώς να συνεχίσουμε μια επιχείρηση που έχει μεγάλη ιστορία, αλλά να έχουμε λόγο να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και στο μέλλον. Η εμπειρία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Έχουμε μάθει μέσα από τα χρόνια ότι η ποιότητα δεν είναι μόνο το προϊόν. Είναι ο τρόπος που επιλέγεις τα υλικά, ο τρόπος που μελετάς μια κατασκευή, η συνέπεια στην παραγωγή και, τελικά, το πώς παραδίδεις ένα έργο.

Το δικό μου όραμα είναι να διατηρήσουμε αυτή τη νοοτροπία, αλλά ταυτόχρονα να μη φοβόμαστε να αλλάζουμε. Να παρακολουθούμε τις νέες τεχνολογίες, τις ανάγκες της αρχιτεκτονικής και τις απαιτήσεις των σύγχρονων κατασκευών και να επιλέγουμε κάθε φορά τι πραγματικά έχει αξία για τον πελάτη και το έργο. Δε θεωρώ ότι η παράδοση και η εξέλιξη είναι αντίθετες έννοιες, όμως, κατά τη γνώμη μου, η παράδοση μας δίνει τη βάση, ενώ η εξέλιξη μας επιτρέπει να κοιτάμε μπροστά χωρίς να χάνουμε την ταυτότητά μας.

Συνήθως, στα κτίρια, η προσοχή επικεντρώνεται στα ίδια τα προφίλ αλουμινίου, ωστόσο γνωρίζουμε καλά πως τα εξαρτήματα είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργικότητα. Πόσο μεγάλη έμφαση δίνετε στην επιλογή των κατάλληλων εξαρτημάτων προκειμένου να διασφαλίσετε τη μακροζωία και την άψογη αίσθηση χρήσης των συστημάτων σας;

Φυσικά και δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στα εξαρτήματα, γιατί ένα καλό κούφωμα δεν κρίνεται μόνο από το προφίλ του. Υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να μην τα βλέπει κάποιος όταν κοιτάζει ένα ολοκληρωμένο κούφωμα, αλλά τα καταλαβαίνει κάθε φορά στην λειτουργία του, όταν ανοίγει, κλείνει και όταν ασφαλίζει ένα κούφωμα. Η ποιότητα ενός κουφώματος δε φαίνεται μόνο όταν το κοιτάς, αλλά κυρίως όταν το χρησιμοποιείς.

Επίσης, ένα ποιοτικό εξάρτημα πρέπει να λειτουργεί σωστά σήμερα, αλλά κυρίως θα πρέπει να συνεχίζει να λειτουργεί σωστά μετά από χρόνια χρήσης. Γι’ αυτό δεν αντιμετωπίζουμε τα εξαρτήματα ως μια απλή επιλογή που συνοδεύει το κούφωμα. Τα θεωρούμε πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής κατασκευής. Ειδικά στα έργα υψηλών απαιτήσεων, πολλές φορές η διαφορά βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Στην εφαρμογή, στην αίσθηση της λειτουργίας, στην ασφάλεια, στη στεγάνωση και στην αντοχή στον χρόνο.

Φέτος θα συμμετάσχετε ως ομιλήτρια στον 5ο Κύκλο του 17ου Συνεδρίου alumini «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική», στην ενότητα με θέμα «Η συμβολή των γυναικών – Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων». Πώς βλέπετε τον ρόλο των γυναικών στον κλάδο; Πιστεύετε ότι η διαφορετική οπτική και η αυξανόμενη παρουσία τους, από την παραγωγή έως τη διοίκηση, αλλάζουν την κουλτούρα και δίνουν λύσεις στις προκλήσεις του αλουμινίου;

Νομίζω ότι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο δεν είναι απλώς ότι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στον κλάδο, αλλά ότι συμμετέχουν πλέον σε περισσότερα διαφορετικά τμήματα: από την παραγωγή και το τεχνικό κομμάτι μέχρι τη διοίκηση, τον σχεδιασμό, τις πωλήσεις και την επικοινωνία.

Ο χώρος του αλουμινίου για πολλά χρόνια είχε μια περισσότερο ανδροκρατούμενη εικόνα. Αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένας γυναικείος ή ένας ανδρικός τρόπος να διοικείς ή να δουλεύεις. Πιστεύω, όμως, ότι όταν γύρω από ένα τραπέζι υπάρχουν διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετικές οπτικές, οι αποφάσεις γίνονται πιο ολοκληρωμένες και οι λύσεις πιο ουσιαστικές. Και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο για το μέλλον του κλάδου, όχι ποιος θα επικρατήσει, αλλά να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι με ικανότητες και διάθεση.

Ως εταιρεία που συνεργάζεται συχνά με απαιτητικά αρχιτεκτονικά γραφεία, πώς χτίζετε τη συνεργασία σας μαζί τους από το στάδιο του σχεδιασμού έως την υλοποίηση, ώστε το αλουμίνιο να υπηρετεί άψογα την αρχιτεκτονική σύλληψη;

Η καλή συνεργασία με έναν αρχιτέκτονα ξεκινά πολύ πριν φτάσουμε στο εργοτάξιο. Όσο νωρίτερα μπούμε στη διαδικασία, τόσο περισσότερες δυνατότητες έχουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στη λύση. Προσπαθούμε πρώτα να καταλάβουμε τι θέλει να πετύχει ο αρχιτέκτονας και ποια είναι η λογική πίσω από τον σχεδιασμό. Από εκεί και πέρα εξετάζουμε μαζί τι μπορεί να γίνει τεχνικά, ποια λύση ταιριάζει καλύτερα και πού χρειάζονται προσαρμογές ώστε η αρχιτεκτονική ιδέα να παραμείνει.

Για μένα, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η επικοινωνία. Να μπορούμε να πούμε εγκαίρως ότι κάτι μπορεί να γίνει, αλλά και εξίσου έγκαιρα ότι κάτι χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται όταν η τεχνική λύση γίνεται μέρος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Βλέποντας την αγορά να μεταβάλλεται διαρκώς, ποιες είναι οι επόμενες προκλήσεις και οι τεχνολογίες αιχμής που πιστεύετε ότι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον στον χώρο του αλουμινίου τα επόμενα χρόνια;

Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη απαίτηση για κατασκευές που συνδυάζουν υψηλές επιδόσεις με πολύ καθαρό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Οι μεγαλύτερες διαστάσεις, τα μεγαλύτερα ανοίγματα, φυσικά η υψηλή θερμομόνωση, η ασφάλεια και η καλύτερη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι ήδη ζητούμενα που συναντάμε όλο και συχνότερα. Παράλληλα, θεωρώ ότι θα αυξηθεί η ενσωμάτωση των κουφωμάτων στα συστήματα αυτοματισμού του κτιρίου. Δεν πιστεύω φυσικά ότι το μέλλον του αλουμινίου θα κριθεί από το ποιος θα χρησιμοποιήσει την πιο εντυπωσιακή τεχνολογία, θα κριθεί από το ποιος θα μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει σωστά.

Η Ολυμπία Κουπουρτίδου γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1972 στο Düren της Γερμανίας και σπούδασε Πληροφορική σε ιδιωτικό κολλέγιο. Στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής της πορείας εργάστηκε στον τουριστικό κλάδο, στον Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της πόλης της και σε τοπογραφικό γραφείο, αποκτώντας εμπειρία σε διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς.

 

Στα 25 της εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, που ίδρυσε ο πατέρας της, Δημήτριος Κουπουρτίδης, το 1992. Ξεκινώντας ως προσωρινή υποστήριξη, ανέλαβε σταδιακά αυξημένες ευθύνες στην οικονομική διαχείριση, τις πωλήσεις, την επικοινωνία με πελάτες και συνεργάτες και τη συνολική ανάπτυξη της εταιρείας. Σήμερα, η επιχείρηση βρίσκεται στη δεύτερη γενιά και ανήκει στην ίδια και τα δύο αδέλφια της, συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε ο πατέρας τους στον χώρο της κατασκευής και τοποθέτησης κουφωμάτων αλουμινίου. Για την ίδια, η επαγγελματική εξέλιξη συνδέεται με την προσαρμογή, τη συνεχή μάθηση και την ικανότητα να προχωρά κανείς μαζί με τις αλλαγές.

Κτιριακό κέλυφος 2050!

Mediterranean Village Hotel & Spa
30-31/10 & 01/11 2026 Κατερίνη