Νατάσα Λιανού και Ερμής Χαλβατζής: «Σχεδιάζουμε τα έργα μας ως ζωντανά γλυπτά της πόλης»
Η Νατάσα Λιανού και ο Ερμής Χαλβατζής, ιδρυτές των LC Architects, μιλούν στο alumini για τις προκλήσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη χρήση αλουμινίου στα έργα τους.
Ποια φιλοσοφία διαπνέει τα έργα σας και πώς εξισορροπείτε τις αισθητικές με τις πρακτικές απαιτήσεις ενός κτιρίου;
Η φιλοσοφία του γραφείου μας βασίζεται στο “Smart Design Elegance”, όπως το αποκαλούμε, δηλαδή μια «Έξυπνη σχεδιαστική κομψότητα» και σχετίζεται τόσο με τον τρόπο εργασίας του γραφείου μας όσο και συνολικά με την αρχή σχεδιασμού των έργων μας. Σε κάθε μας έργο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα ειδικά και τοπικά χαρακτηριστικά και τους περιορισμούς του έργου, αλλά και να απαντήσουμε σε πολλαπλές ανάγκες ή απαιτήσεις τόσο των πελατών όσο και κάθε έργου ξεχωριστά, από τον σχεδιασμό μέχρι και την κατασκευή. Έτσι, η φιλοσοφία μας σχετίζεται με τη μετατροπή προβλημάτων, αναγκών και περιορισμών (π.χ. κανονισμών, ιδιότητες υλικών, τοπική τεχνογνωσία κ.λπ.), σε ευκαιρίες και σχεδιαστικά εργαλεία, εξάγοντας τις δυνατότητές τους και διαμορφώνοντάς τα με την αρχιτεκτονική προσέγγισή μας. Οι αισθητικές απαιτήσεις ακολουθούν τις τεχνικές ανάγκες και τα αντίστροφο. Το ένα ενημερώνει το άλλο, δημιουργώντας μια αποδοτική ανταλλαγή και επικοινωνία, με σκοπό να δημιουργούμε πάντα κάτι νέο, καινοτόμο και κάθε έργο μας να αποτελεί έναν μαγνήτη για την πόλη που παρέχει συναρπαστικές χωρικές εμπειρίες και εμπνέει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αναπτύσσουμε εσωτερικά στο γραφείο μας όλα τα στάδια μιας μελέτης, ξεκινώντας από την αρχική ιδέα μέχρι και την ανάπτυξη της μελέτης εφαρμογής, των γενικών και ειδικών λεπτομερειών και των τευχών δημοπράτησης, ώστε να μεταφέρουμε και να επιλύουμε τις ιδιαιτερότητες και τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις κάθε έργου μας, με σκοπό ένα αισθητικά και τεχνικά άρτιο αποτέλεσμα, όπως το έχουμε οραματιστεί.
Για εμάς η αρχιτεκτονική εμπεριέχει τέχνη, τεχνολογία και επιστήμη και σχεδιάζουμε τα έργα μας ως ζωντανά γλυπτά της πόλης, τα οποία διαμορφώνονται με βάση πολλαπλές παραμέτρους, ώστε να είναι αρχικά λειτουργικά, τεχνικά άρτια και διαχρονικά μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και να αποτελούν αστικά στοιχεία πολιτισμού και τέχνης.
Οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις επηρεάζονται από την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και τις νέες ανάγκες του αστικού χώρου. Ποιες τάσεις θεωρείτε πιο σημαντικές σήμερα και πώς τις ενσωματώνετε στο έργο σας;
Πιστεύουμε ότι η αρχιτεκτονική είναι κάτι σχεδόν αντίθετο από τις τάσεις. Οι αρχιτεκτονικές ποιότητες είναι διαχρονικές και οι βασικές ποιότητες χώρων για εμάς παραμένουν αμετάβλητες από το παρελθόν στο σήμερα και πιθανά και στο μέλλον. Οι αρχές σχεδιασμού, οι αναλογίες, η αρμονία και η εμβληματικότητα ενός κτιρίου ή ενός χώρου, η υλικότητα κ.λπ. αποτελούν ποιότητες αμετάβλητες στον χρόνο και η ποιοτική αρχιτεκτονική αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο κάθε έργου μας. Οι σύγχρονες τεχνικές, η τεχνολογία, τα νέα υλικά και οι ιδιότητες αυτών αποτελούν για εμάς εργαλεία. Εργαλεία έκφρασης και δημιουργικότητας, αυτοματοποίησης, αύξησης της παραγωγικότητας και βελτίωσης των τεχνικών κατασκευαστικών δυνατοτήτων. Ταυτόχρονα, η εποχή μας επιτάσσει ταχύτητα, προσαρμοστικότητα και ευελιξία και τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν την ταυτότητα των έργων μας.
Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που έχει κερδίσει έδαφος στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, κυρίως λόγω της αντοχής, της αισθητικής και της βιωσιμότητάς του. Ποιος είναι ο ρόλος του στα έργα σας και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με άλλα υλικά;
Το αλουμίνιο πράγματι αποτελεί ένα υλικό με ευρεία χρήση διεθνώς τόσο για εξωτερική χρήση όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιούμε στα έργα μας αλουμίνιο τόσο για επενδύσεις στις όψεις των κτιρίων, facades, όσο και για επενδύσεις σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα πλεονεκτήματα του αλουμινίου για τα οποία τα χρησιμοποιούμε στα έργα μας είναι αρχικά το βάρος του, ειδικά για χρήση νέων όψεων σε έργα αναδιαμόρφωσης υφιστάμενων κατασκευών ή σε μεγάλες κατασκευές που απαιτούν μεγάλες διατομές και ανοίγματα, αλλά μικρά βάρη. Επίσης, η πληθώρα τελειωμάτων που μπορούμε να επιτύχουμε και κυρίως οι πολλαπλές δυνατότητες επεξεργασίας και διαμόρφωσης του υλικού, ώστε να επιτυγχάνει απαιτητικές γεωμετρίες, αλλά και η μορφοποίηση αυτού, ώστε να προσαρμόζεται στις αρχιτεκτονικές ποιότητες και επιθυμίες, αποτελεί βασικό πλεονέκτημα χρήσης του. Τέλος, σημαντικό, επίσης, στοιχείο για εμάς αποτελεί η παραγωγική επικοινωνία από τα στάδια της μελέτης με τις ίδιες τις εταιρείες παραγωγής του υλικού, με σκοπό τη δημιουργία του επιθυμητού τελειώματος ή άλλων ιδιοτήτων του, καθώς και η ανάπτυξη ειδικών λεπτομερειών, ώστε να επιλύονται οι σχεδιαστικές απαιτήσεις μας σε κάθε έργο. Ταυτόχρονα, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα αποτελεί και ένα οικονομικά ανταγωνιστικό υλικό.
Ποιο έργο αποτέλεσε σημαντική πρόκληση για εσάς, είτε λόγω πολυπλοκότητας σχεδιασμού, είτε κατασκευαστικών περιορισμών, είτε απαιτήσεων; Το “The Orbit”, που βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου alumini “Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική”, ήταν ένα από αυτά;
Ο σχεδιασμός κάθε έργου μας αποτελεί ένα πεδίο έρευνας και δημιουργικότητας και επομένως κάθε έργο αποτελεί πρόκληση και μέσον για να σπρώχνουμε τα όρια της αρχιτεκτονικής και του design για κάτι νέο και φρέσκο. Ταυτόχρονα, κάθε έργο έχει τις δικές του απαιτήσεις και περιορισμούς τόσο σχεδιαστικά όσο και κατασκευαστικά. Το νέο μας έργο «Antenna Group Headquarters and Media Centre», το οποίο αφορά στην ανάπτυξη ενός Media Campus με state-of-theart τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά studios και των κεντρικών γραφείων του ομίλου, συνολικής έκτασης 25.000 τ.μ. που βρίσκεται υπό κατασκευή, αποτελεί ένα σημαντικό έργο πρόκληση, τόσο σχεδιαστικά όσο και προγραμματικά και τεχνικά. Ο σχεδιασμός τέτοιων έργων, που έχουν ειδικές χρήσεις και επομένως και απαιτήσεις, όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά studios, απαιτούν την ανάπτυξη ειδικών λύσεων και πρακτικών, ώστε όλες οι τεχνικές απαιτήσεις να ενσωματώνονται αρμονικά και ομαλά στην αρχιτεκτονική και ο τεχνικός κόσμος να συνομιλεί με τον αρχιτεκτονικό κόσμο, χωρίς να θυσιάζονται οι αρχιτεκτονικές ποιότητες και προθέσεις. Αυτός ήταν και σε αυτό το έργο ο στόχος μας, η αρχιτεκτονική να δημιουργεί συναρπαστικούς και ποιοτικούς χώρους, ενσωματώνοντας μέσα στον σχεδιασμό όλες τις τεχνικές απαιτήσεις, που έχει ένα τόσο βαρύ τεχνικό και ειδικό έργο.
Ταυτόχρονα, σε έργα που βασίζονται σε μεταμόρφωση υφιστάμενων κτιρίων, οι περιορισμοί είναι επίσης αυξημένοι. Στο έργο μας, “The Orbit”, το οποίο αποτελεί αναμόρφωση σε υφιστάμενο σκελετό, υπήρχαν αρκετές προκλήσεις, τόσο λειτουργικά αφού οι σύγχρονες γραφειακές απαιτήσεις έχουν εξελιχθεί και η ανάγκη ήταν να προσαρμόσουμε τον νέο σχεδιασμό σε έναν υφιστάμενο σκελετό, με δεδομένα ύψη, αναλογίες, στατικά κ.λπ., όσο και τεχνικά και κατασκευαστικά, ώστε ο σχεδιασμός να πραγματοποιηθεί όμοια με την αρχική αρχιτεκτονική πρόθεσή μας και οι τεχνικές απαιτήσεις να προσαρμοστούν στο αρχιτεκτονικό όραμα και όχι το αντίθετο.
Συνοπτικά, κάποιες από τις προσκλήσεις ήταν η επανοργάνωση της λειτουργίας και των κινήσεων του κτιρίου, αλλά και ο σχεδιασμός των νέων όψεων. Αυτές οι λευκές οριζόντιες λωρίδες που διατρέχουν το κτίριο περιμετρικά, είναι κατασκευασμένες από σύνθετα πάνελ αλουμινίου και η κατασκευή είχε αρκετές δημιουργικές προκλήσεις που έπρεπε να επιλυθούν, με σκοπό να έχουμε τελικά ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ζητήματα όπως η αρμολόγηση, το κενό των αρμών, οι κρυφές στηρίξεις, το χρώμα και το τελείωμα του αλουμινίου ώστε να είναι αρκετά λευκό, θερμής τονικότητας, ματ και ταυτόχρονα να μην επικάθονται ρύποι, μέχρι η απόλυτη ευθυγράμμιση των στοιχείων των όψεων στο ίδιο επίπεδο πάνω σε μια υφιστάμενη κατασκευή, η οποία δεν είχε σχεδιαστεί με αυτή τη λογική, αποτελούν κάποιες από τις προκλήσεις που έπρεπε να επιλυθούν. Σε όλα τα ζητήματα, η συνέργεια με εξειδικευμένους κατασκευαστές και τεχνίτες, ήδη από τα πρώτα στάδια της μελέτης και στη συνέχεια η συνεχής επικοινωνία και παραγωγική συνεργασία με τον γενικό εργολάβο, αποτέλεσε και αποτελεί την επίλυση όλων των προκλήσεων και πάντα με πυρήνα τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και με βάση το κοινό όραμα για το έργο.
Νατάσα Λιανού –Ερμής Χαλβατζής
Directors, LC Architects
Η Νατάσα Λιανού και ο Ερμής Χαλβατζής είναι βραβευμένοι αρχιτέκτονες. Εστιάζουν το έργο τους στον σχεδιασμό καινοτόμων έργων μεγάλης κλίμακας, που συμμετέχουν και αναμορφώνουν τις πόλεις, δημιουργώντας αστικούς χώρους που εμπνέουν και παράγουν συναρπαστικές εμπειρίες. Η Νατάσα και ο Ερμής ηγούνται του διεθνούς γραφείου τους LCArchitects. Οι LC Architects σχεδιάζουν και παραδίδουν έργα υψηλών προδιαγραφών. Τοportfolio τους εκτείνεται σε τρεις ηπείρους και έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία κύρους για έργα τους όπως τα: The Orbit, the Cosmote TV Headquarters & Studios, The BEATHeadquarters, Intralot Iconic Pavilion. Η Νατάσα και ο Ερμής είναι μέλη του Royal Institute of British Architects (RIBA) και ARB στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πορεία τους είναι καθόλα παράλληλη, καθώς και οι δύο έλαβαν το Μεταπτυχιακό τους στην Αρχιτεκτονική και τον Αστικό Σχεδιασμό από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Architectural Association (AA) στο Λονδίνο, στο Design Research Laboratory (DRL 2011) με Διάκριση Έργου, μετά την αποφοίτησή τους από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώτη και δεύτερος στη χρονιά τους (2009). Πριν ιδρύσουν το δημιουργικό γραφείο τους, απέκτησαν μοναδική εμπειρία σε πολυάριθμα έργα παγκόσμιας κλάσης, μέσω της πορείας τους στο Zaha Hadid Architects ως Senior architects.
© 2023 Alumini. All rights reserved.
Developed & Designed by Energy Marketing