Μιχάλης Πάγκαλος: «Ο συνδυασμός μηχανημάτων και ρομποτικών εφαρμογών θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια»

Ο Μιχάλης Πάγκαλος, Ιδρυτής της ΠΑΓΚΑΛΟΣ Α.Ε. Μηχανήματα Αλουμινίου, μιλά στο alumini για τις νέες τεχνολογίες στον τομέα του αλουμινίου και τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος σε κάθε κατασκευαστή.

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Κύριε Πάγκαλε, η εταιρεία σας κατέχει μια από τις ηγετικές θέσεις στον κλάδο των μηχανημάτων αλουμινίου στη χώρα μας. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή. Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο για να φτάσει στη σημερινή μορφή της;

Η ιστορία ξεκινάει το 1968, όταν ένα τμήμα πωλητών της HILTI αποφασίσαμε τότε να κάνουμε δική μας δουλειά. Έτσι συνεταιριστήκαμε και κάναμε την ΕΞΥΠ, η οποία εξελίχθηκε σε μία εταιρεία μοναδική και πασίγνωστη στον χώρο της, λόγω του τρόπου προσέγγισης στους πελάτες της: Door to door. Αυτό διήρκησε 7 χρόνια, όσοι ήμασταν και οι συνέταιροι τότε. Το 1975 χώρισαν οι δρόμοι μας και έτσι διαλύθηκε η πολύ γνωστή τότε ΕΞΥΠ.

Μετά από τη διάλυση αυτή, και αφού είχα γνωρίσει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του συνεταιρισμού, αποφάσισα πλέον να κάνω μόνος μου εταιρεία. Το αλουμίνιο τότε έκανε τα πρώτα του βήματα με τις Α/Τ σειρές. Εγώ διέβλεψα το μέλλον του αλουμινίου και άρχισα να ασχολούμαι σχεδόν μόνο με αυτό, έτσι στη συνέχεια και με τη βοήθεια του γιου μου Δημήτρη, αποκτήσαμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία πάνω στις εξελίξεις των μηχανημάτων αλουμινίου.

Σήμερα η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο μας και σχεδόν όλα τα κατασκευαστικά

διαθέτουν τουλάχιστον ένα δικό μας μηχάνημα. Έχοντας ενισχυθεί και συνεχίζοντας την παράδοση, ο εγγονός Μιχάλης, καθώς και η εγγονή Ναταλία, έχουν προστεθεί στο δυναμικό της εταιρείας, συμπληρώνοντας μία πολύ καλή ομάδα με τους συνεργάτες μας, με τους οποίους η συνεργασία μας είναι αρίστη. Σήμερα, λοιπόν, η εταιρεία με τη μορφή ΠΑΓΚΑΛΟΣ Α.Ε. απολαμβάνει αμέριστης εμπιστοσύνης αλλά και εκτίμησης σχεδόν από όλη την αγορά.

Διανύουμε μια περίοδο όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι συνεχείς και αλματώδεις. Ποιες είναι οι τεχνολογίες αιχμής που αφορούν το αλουμίνιο σήμερα;

Οι εξελίξεις στα μηχανήματα του κλάδου μας είναι πραγματικά συνεχείς και αλματώδεις, τόσο που, ειλικρινά, και εμείς δεν τις προλαβαίνουμε, όμως αυτό είναι που κάνει τη διαφορά και μας διατηρεί σε εγρήγορση.

Η αιχμή των εξελίξεων σήμερα είναι τα κέντρα επεξεργασίας. Εμείς έχουμε τη χαρά να αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά σε όλη την Ελλάδα για περισσότερα από 55 χρόνια την παγκοσμίου φήμης ιταλική EMMEGI, η οποία είναι πρωτοπόρος στα μηχανήματα του αλουμίνιου και η οποία διαθέτει μία μεγάλη γκάμα κέντρων επεξεργασίας, που καλύπτουν όλα τα βαλάντια αλλά και όλες τις ανάγκες. Σήμερα δεν πρέπει να υπάρχει κατασκευαστικό χωρίς τέτοιο εξοπλισμό.

Αν έπρεπε ένας κατασκευαστής αλουμινίου να επιλέξει μόνο ένα ή δύο μηχανήματα, ποια, κατά τη γνώμη σας, θα ήταν αυτά; Ποια είναι τα απολύτως απαραίτητα που διαφοροποιούν σημαντικά τη δουλειά του κατασκευαστή και τον βοηθούν να αποτελεί μέρος των τεχνολογικών εξελίξεων;

Εάν ένας κατασκευαστής θα πρέπει να επιλέξει εξοπλισμό, η δική μου γνώμη είναι ένα καλό διπλό πριόνι που πιστεύω οι περισσότεροι το διαθέτουν. Επομένως, επόμενη επιλογή είναι ένα κέντρο επεξεργασίας. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία να προτείνουμε το κατάλληλο κέντρο, το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες κάθε κατασκευαστή χωριστά, χωρίς να τον επιβαρύνουμε με περιττό εξοπλισμό που ανεβάζει το κόστος, αλλά και αποφεύγοντας τους πειραματισμούς.

Προβλέπετε κάποιες μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά την τεχνολογία στο αλουμίνιο; Υπάρχει μια τάση που διαφαίνεται, έστω αχνά, στον ορίζοντα; Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές εταιρείες κατασκευής αλουμινίου για αυτές τις πιθανές εξελίξεις; Και αν δεν είναι αρκετά έτοιμες, τι θα συμβουλεύατε, με δυο λόγια, να κάνουν;

Οι εξελίξεις για το μέλλον, τεχνολογικά, πιστεύω ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και θα μας εκπλήξουν ευχάριστα με ακόμη πιο σύγχρονες λύσεις όσον αφορά τις ελληνικές εταιρείες. Οι κατασκευαστές αλουμινίου νομίζω ότι διψάνε πραγματικά και απορροφούν κάθε νέα εξέλιξη στον κλάδο μας. Θεωρώ ότι η αναβάθμιση των κατασκευαστικών μας είναι μονόδρομος.

Η συμβουλή μου είναι μην μένετε πίσω, σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να γίνουν καλοί εξοπλισμοί. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοηθούν πραγματικά την επίτευξη της αναβάθμισης, για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας.

Οι επόμενες εξελίξεις θεωρώ ότι έχουν ως κύριο άξονα τη ρομποτική. Η συνεργασία στον κλάδο μας θα επιφέρει μεγάλες εξελίξεις, διότι θα δώσει λύσεις στα εργατικά χέρια, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των κατασκευαστικών, ελλείψει εργατικού δυναμικού. Το μέλλον ανήκει στο αλουμίνιο. Είμαστε πάντα κοντά στις εξελίξεις.

Ποιο είναι το δικό σας επόμενο βήμα ως εταιρεία; Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Εμείς στην εταιρεία ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Παρ’ όλα αυτά εργαζόμαστε καθημερινά, με διάφορες επαφές, προκειμένου να εξελισσόμεθα και να προλαβαίνουμε τις ανάγκες και τις νέες τεχνολογίες, όπως η ρομποτική, να βρούμε τρόπους εφαρμογής στον κλάδο μας που πραγματικά θα δώσει μία μεγάλη ανάσα στο πρόβλημα των εργατικών χεριών. Πιστεύω ότι το πάντρεμα των μηχανημάτων με ρομποτικές εφαρμογές θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να διαβεβαιώσω τους φίλους και πελάτες μας ότι είμαστε πάντα κοντά τους, όπως εξάλλου κάνουμε 55 χρόνια.

Μιχάλης Πάγκαλος

Ιδρυτής της ΠΑΓΚΑΛΟΣ Α.Ε. Μηχανήματα Αλουμινίου

 

Ο Μιχάλης Πάγκαλος γεννήθηκε στο Παγκράτι, στις 27/8/1944. Όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας, μόλις οι Γερμανοί έμαθαν τη γέννησή του εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεών του, η πρώτη του εργασία ήταν στην ελβετική εταιρεία HILTI, ως πωλητής. Επτά χρόνια αργότερα, μαζί με τον Τάσο Κασφίκη, δημιούργησαν την ΕΞΥΠ, η οποία αποτελείτο από επτά συνέταιρους, δηλαδή σχεδόν όλο το τμήμα πωλήσεων της HΙLTI. Η εταιρεία ΕΞΥΠ, με υποκατάστημα και στη Θεσσαλονίκη, έγινε πασίγνωστη σε όλη την Ελλάδα, αλλά διαφωνίες μεταξύ των συνεταίρων οδήγησαν στη διάλυσή της. Το επόμενο επαγγελματικό βήμα το έκανε μόνος του, και έτσι δημιούργησε τη δική του εταιρεία, την ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ο.Ε. Έξι χρόνια αργότερα, η εταιρεία μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο χώρο στον Άγιο Δημήτριο, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα με τη μορφή πλέον ΠΑΓΚΑΛΟΣ Α.Ε. και, έχοντας εξασφαλίσει την αντιπροσώπευση της Emmegi, της κορυφαίας εταιρείας στον κλάδο, βαδίζει με αισιοδοξία στο μέλλον.

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»