Γιάννης Κουνέλης: «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας καλής δεκαετίας για τον κλάδο»

Ο Γιάννης Κουνέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Domus, μιλά στο alumini για την εταιρεία και τα νέα προϊόντα της, που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής και διεθνούς αγοράς.

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Η Domus είναι μια εταιρεία με μακρά πορεία στον χρόνο, που ξεκινά το 1916. Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία της, για τα βήματα που την έφεραν στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Αυτό που χαρακτηρίζει την Domus, πάνω από ένα αιώνα πλέον, είναι το πόσο κοντά βρίσκεται στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, στους ανθρώπους των κατασκευών και τους ιδιώτες. Παράλληλα, εδώ και αρκετές δεκαετίες δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, «ακούγοντας» τις κατά τόπους ανάγκες. Έτσι, από τις πρώτες κατασκευές εξαρτημάτων για μπαούλα, γρήγορα ήρθε το πρώτο μικρό εργοστάσιο στη Θηβών το 1920. Το 1940 η βιοτεχνία ΚΟΥΝΕΛΗ άρχισε να παράγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα, που μέχρι τότε οι χονδρέμποροι τα προμηθεύονταν από το εξωτερικό. Η εξαγωγική δραστηριότητα ξεκινάει το 1972 με πρώτη αγορά το Λίβανο και από εκεί στον Αραβικό Κόλπο. Ολοένα και εντάσσονταν νέα προϊόντα και το 1984 σχεδιάζεται και παράγεται η εμβληματική “ΓΛΩΣΣΟΥ”, που γίνεται και ορόσημο για τη μετέπειτα εξέλιξη της Domus.

Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία με την εταιρεία Η/Υ IBM σε επίπεδο υποστηρικτικών εξαρτημάτων. Φθάνοντας στο σήμερα, η Domus όλα τα τελευταία χρόνια εντάσσει διαρκώς νέα, αξιόπιστα προϊόντα στην γκάμα της, όπως τον Μηχανισμό Ανοιγοανάκλισης X-100, τις Κλειδαριές Πολλών Σημείων Top Gear και το πρωτοποριακό σύστημα συρόμενου D-Fender. Ήδη εντάσσονται νέα προϊόντα, όπως οι μεντεσέδες, και σχεδιάζονται καινούρια που απαντούν στις τωρινές ανάγκες, αλλά και στις ανάγκες της ηλεκτρονικής εποχής.

Ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της εταιρείας;

Η επιτυχία της Domus βασίζεται στις αξίες της. Η εστίαση στις ανάγκες του πελάτη, η συνεχής ανάπτυξη των ανθρώπων μας, η συνέπεια με τις δεσμεύσεις μας αποτελούν τις σημαντικότερες από αυτές. Όλα αυτά δε θα ήταν εφικτά αν δεν τα πρέσβευαν οι εργαζόμενοι της Domus. Στόχος είναι να δουλεύουμε με ανθρώπους ταιριαστούς, με τους οποίους μπορούμε να συνεννοηθούμε, μέσα σε μία Domus, της οποίας εμείς οι ίδιοι φτιάχνουμε το περιβάλλον και ορίζουμε την ταυτότητά της.

Πόσο σημαντική είναι η ποιότητα των προϊόντων και οι πιστοποιήσεις για την Domus;

Με δεδομένο αρχικά ότι η Domus έχει πολύ ξεκάθαρα κατανοήσει ότι ποιότητα είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών των προϊόντων μας, που ικανοποιούν συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών μας, και ότι η διασφάλιση της ποιότητας επιτυγχάνεται με ποιοτικό έλεγχο που εφαρμόζεται και στα τρία στάδια: α/στις α΄ύλες, β/στην παραγωγική διαδικασία και γ/στα τελικά προϊόντα, είναι εξίσου σημαντική η Ποιότητα και των πρώτων υλών και των ημιέτοιμων και των τελικών προϊόντων, προκειμένου να δώσουμε στον τελικό πελάτη και καταναλωτή προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις απατήσεις του, σε τυχόν προδιαγραφές της αγοράς, αλλά και προϊόντα που τελικά αποκτούν προστιθέμενη αξία στην αγορά μετά την τοποθέτησή τους.

Με αυτό το σκεπτικό, η Domus έχει αναπτύξει σύστημα Έγκρισης και Αξιολόγησης Προμηθευτών κρίσιμων πρώτων υλών και υπηρεσιών, σύστημα Παραλαβής και Ελέγχου Εισερχομένων πρώτων υλών και σύστημα ελέγχου Ενδιάμεσων και Τελικών Προϊόντων. Τα τελικά προϊόντα ελέγχονται, και σε συνθήκες χρήσης των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή, στο εργαστήριο της Domus (π.χ. επαναλαμβανόμενοι κύκλοι λειτουργίας, δοκιμές αντοχής σε φορτία, δοκιμές αντοχής σε εφελκυσμό, δοκιμές αλατονέφωσης κ.λπ.)

Τέλος, στόχος της εταιρείας είναι τα τελικά προϊόντα και τα χαρακτηριστικά αυτών να έχουν ελεγχθεί, επιβεβαιωθεί και κατηγοριοποιηθεί και βάσει των Ευρωπαϊκών Προτύπων ΕΝ -για όποια κατηγορία προϊόντων υπάρχει σχετική Ευρωπαϊκή Νόρμα- και να Πιστοποιηθούν βάσει των αντίστοιχων ΕΝ. Οι Πιστοποιήσεις και οι κλάσεις των επιδόσεων των προϊόντων μας βάσει ΕΝ δίνουν και ξεκάθαρη εικόνα των προϊόντων μας στην αγορά και έναντι του ανταγωνισμού. Σημειώνεται δε ότι και οι πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις των αγορών του εξωτερικού για πιστοποιημένα προϊόντα διασφαλίζονται με τις πιστοποιήσεις αυτές.

Τελικός στόχος είναι η σταθερή, μόνιμη και μακροχρόνια ικανοποίηση των απαιτήσεων του πελάτη στις τόσο διαφορετικές αγορές και η βελτίωση των μηχανισμών μας για την επίτευξη αυτού του στόχου, από τον σχεδιασμό έως την πώληση και την ανατροφοδότηση της αγοράς. H Domus είναι πιστοποιημένη βάσει των Προτύπων ISO 9001 & ISO 45001, καθώς και με την ανώτερη διάκριση Platinum στο Σύστημα Κοινωνικής Ευθύνης και Εταιρικής Υπευθυνότητας ΗΘΟΣ. Και αυτή ακριβώς είναι η Domus, προσανατολισμένη στον πελάτη, στην ποιότητα, στην ασφάλεια & υγεία στην εργασία, στο περιβάλλον, στην τοπική κοινωνία, στους εργαζόμενους και συνεργάτες της.

Η Domus δε δραστηριοποιείται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για την εξαγωγική δραστηριότητά σας;

Η Domus έχει, επίσης, σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό, με δυνατό σημείο την παρουσία της στον αραβικό κόσμο. Για πάνω από 45 χρόνια η εταιρεία έχει καταφέρει να είναι ενεργή στις εξαγωγές, δημιουργώντας μακρόχρονες συνεργασίες και καταφέρνοντας τελικά να εδραιωθεί στις διεθνείς αγορές ως ένα «δυνατό» όνομα, και σε ορισμένα προϊόντα της να είναι leader, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό. Οι εξαγωγές ήταν και εξακολουθούν να είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της εταιρείας μας, στο οποίο έχουμε επενδύσει και συνεχίζουμε να επενδύουμε. Όλα αυτά φυσικά έχουν γίνει με πολύ αγώνα, καλή στρατηγική προσέγγιση, αλλά και προσαρμογή των προϊόντων στις απαιτήσεις της εκάστοτε αγοράς, με αποτέλεσμα σήμερα η Domus να είναι ακόμη πιο ενισχυμένη και ανταγωνιστική.

Υπάρχει κάποιο προϊόν που εξασφαλίζει πλήρη ασφάλεια, που δεν μπορεί να παραβιαστεί με κανέναν τρόπο;

Η έννοια της πλήρους ασφάλειας είναι δύσκολο να υπάρξει. Κάθε προϊόν μπορεί να παραβιαστεί, σημασία όμως έχει ο βαθμός δυσκολίας για μια τέτοια ενέργεια. Όσο περισσότερος χρόνος απαιτηθεί, τόσο πιο αποτρεπτική θα είναι μια τέτοια ενέργεια. Στην Domus έχουμε πολλά εμβληματικά προϊόντα που υπερέχουν κατά πολύ σε ασφάλεια. Τέτοια προϊόντα είναι ο Περιμετρικός μας Μηχανισμός Χ-100 για Camera, οι Κλειδαριές Πολλών Κλειδωμάτων, οι Κλειδαριές Συρόμενου D-Fender, οι Κύλινδροι Ασφαλείας Alfa και οι Πρόσθετες Ασφάλειες WK+. Και έρχονται πολλά ακόμα!

Πώς βλέπετε το μέλλον της αγοράς; Μπορείτε να διακρίνετε κάποιες τάσεις ή κάποιες ανάγκες που αναδύονται τώρα και θα μας απασχολήσουν στο μέλλον;

Όλες οι ρεαλιστικές αναλύσεις «βλέπουν» καλά χρόνια μπροστά για τον κλάδο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν καραδοκούν κίνδυνοι, πως δεν πρέπει όλοι μας να έχουμε στα πλάνα μας και τις κακοτοπιές που πολύ συχνά πια συναντούμε. Ωστόσο, κατά πολλούς δείχνει πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας καλής δεκαετίας για τον κλάδο. Η συσσώρευση δουλειών που έμειναν πίσω κατά τα χρόνια της κρίσης, η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλου όγκου των κτιρίων, οι ανάγκες για νέες κατασκευές, καθώς και τα υποστηρικτικά προγράμματα που τρέχουν στην αγορά, αποτελούν ένα πολύ θετικό μείγμα για μια αισιόδοξη πρόβλεψη.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Domus;

Η Domus δεν απουσιάζει από τα τεκτενόμενα του κλάδου. Δεν το επιτρέπει η ιστορία της, αλλά και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων που τη διοικούν. Αντίθετα αρκετά χρόνια τώρα χτίζει σε δύο άξονες. Στην κάλυψη της αγοράς με αξιόπιστα προϊόντα που θέλει η αγορά και με εύστοχες επιλογές που αφορούν το κοντινό και μακρύτερο μέλλον. Έτσι, λανσάρουμε σε όλες τις κατηγορίες Ανοιγόμενα και Συρόμενα κουφώματα, συστήματα που θα ταράξουν τα νερά με την ποιότητα του ονόματος Domus. Όλο το δίκτυο, κατασκευαστές, εμπορικά καταστήματα, διελάσεις, τεχνικά γραφεία πρέπει να νιώθουν σίγουροι, πως βάζοντας Domus στις εργασίες τους έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Έρχονται πολλά νέα από την Domus!

Γιάννης Κουνέλης
Διευθύνων Σύμβουλος, Domus

 

Ο Γιάννης Κουνέλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από νεαρή ηλικία διακρίθηκε για την επιχειρηματική οξυδέρκειά του. Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου απέκτησε σημαντικές διοικητικές και τεχνικές δεξιότητες. Ξεκίνησε την καριέρα του στις πωλήσεις και αργότερα στον τεχνικό τομέα της οικογενειακής επιχείρησης. Το 1987, ανέλαβε τη θέση Διευθυντή στην DOMUS ΑΕΒΕ, μετατρέποντάς την από τοπική οικοτεχνία σε πρωτοπόρα βιομηχανία κλειδαριών και συστημάτων ασφαλείας. Καθόλη τη διάρκεια της ηγεσίας του, η DOMUS ΑΕΒΕ εμπλουτίζει την γκάμα της με αξιόπιστα προϊόντα, εξασφαλίζοντας ανώτερη ποιότητα και ασφάλεια για τους καταναλωτές. Με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ασφάλειας και της αποδοτικότητας των προϊόντων, ενσωματώνοντας τεχνολογίες που συνδυάζουν την παράδοση με την καινοτομία. Επιμένει στη δέσμευση για εξαιρετική ποιότητα και ακρίβεια στην κατασκευή, με ενεργή ανάληψη κοινωνικής ευθύνης.