Seashore Rise

Το νέο κτίριο κατοικιών του αρχιτεκτονικού γραφείου 314 αναπτύχθηκε από την Euphoria Residencies και είναι εμπνευσμένο από τη ρευστή κίνηση των κυμάτων.

Σε οικόπεδο 592,29μ2, το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 σχεδίασε το “Seashore Rise” στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα κτίριο που αποτελείται από τέσσερις κατοικίες, οι οποίες αναπτύσσονται σε έξι επίπεδα. Το έργο αυτό είναι ένα πείραμα, όσον αφορά την τεχνική κατασκευής του αλλά και τη σχέση του με τον υπάρχοντα αστικό ιστό. Η χαρακτηριστική πρόσοψη είναι εμπνευσμένη από τη θάλασσα και τα κύματα, δίνοντας την αίσθηση μιας κίνησης στον κτιριακό όγκο και εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την ιδιωτικότητα των εσωτερικών χώρων. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ένα λευκό ανακλαστικό φινίρισμα εφαρμόζεται κυρίως στα οργανικά στοιχεία.

Με αναφορά στη θάλασσα και την κίνηση των κυμάτων, το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 προσπάθησε να μεταφέρει τις έννοιες της κίνησης και της ροής στην κλίμακα της κατοικίας. Σκεπτόμενοι πάνω στο αρχιτεκτονικό στοιχείο του μπαλκονιού της αθηναϊκής πολυκατοικίας, οι 314 architects προβληματίστηκαν πάνω στη έννοια του χώρου, του όγκου και της διάστασης του ορίου αυτού με την πόλη. Ο μηχανισμός των πετάλων, των γεωμετρικών μορφών στους οποίους κατέληξαν οι προβληματισμοί των αρχιτετκόνων, αναδιαμορφώνεται σε κάθε επίπεδο, με τον κάθε όγκο να προκύπτει από τη μετάλλαξη και την αντίδραση με το προηγούμενο, παρουσιάζοντας εξάρσεις στα σημεία όπου κρίνεται στον σχεδιασμό πως πρέπει να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των εσωτερικών χώρων των κατοικιών και ελάττωση στα πιο εξωστρεφή σημεία.

Το όριο με την πόλη, που συνήθως διατυπώνεται με ένα κιγκλίδωμα, αποκτά σώμα, υλικότητα και όγκο. Αυξάνεται, επεκτείνεται και ενεργοποιείται σε ένα δυναμικό στοιχείο. To διπλό ύψος της ισόγειας κατοικίας αποδεσμεύει τους όγκους από το έδαφος.

Η υλικότητα του εσωτερικού και του εξωτερικού συγκεντρώνεται γύρω από την εφαρμογή των επικαλυμμένων σε λευκό αντανακλαστικό φινίρισμα των οργανικών στοιχείων.

Ταυτότητα έργου

Έργο: Seashore Rise
Τυπολογία: Κτίριο κατοικιών
Τοποθεσία: Glyfada, Greece
Επιφάνεια: 592.29 m2
Κατασκευή: Euphoria Residences
Χρονολογία κατασκευής: 2019
Χρονολογία ολοκλήρωσης: 2022
Ομάδα σχεδιασμού: Pavlos Chatziangelidis, Giota Chala, Andrianna Triantafyllopoulou, Alkis Vasalios, Eirini Bouliou, Caterina Palantzi, Giannis Dimitrelis
Συνεργάτες: Dimitris Panagiotou, Antonis Sarris, Alexandros Papadopoulos, Anna Stagaki, Iro Dermitzaki, Popi Papachristou, Timotheos Kopsidas, Harris Grivokostopoulos, Angeliki Ragava, George Ouzounis, Sofia Stavrou, Eva Sofoulaki, Angelos Sotiriou, Chritinna Illiopoulou, Caterina Papoutsa, Caterina Tsili
Στατική μελέτη: Foteini Karagianni, Stella Pilafa, George Kostoulas
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: SKV Consulting Engineers, Stefanos Karagiannis
Σχεδιασμός τοπίου: 314 Architecture Studio
Φωτογραφία: Voumvakis Architecture Photography

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»