Oxygen

Ανάσα οξυγόνου στον αστικό ιστό

Το πρώτο κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση αειφορίας, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects με σεβασμό στο περιβάλλον, ενσωματώνοντας τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Με θέα το ΟΑΚΑ, το Oxygen αποτελείται από 32 κατοικίες ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων που αναπτύσσονται σε ένα ή δύο επίπεδα. Πήρε το όνομά του από το οξυγόνο που αποτελεί το πιο βασικό στοιχείο της φύσης και καθορίζει την ποιότητα ζωής μας. Στόχος της μελέτης του έργου, πέρα από το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, ήταν η εφαρμογή ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που θα έδινε ολιστικές λύσεις σε τομείς όπως η υγεία και ευεξία, η βιοκλιματική καινοτομία, τα οικολογικά υλικά, οι μέθοδοι κατασκευής, η διαχείριση νερού και αποβλήτων.

Το έργο έχει λάβει πιστοποίηση BREEAΜ από τον ανεξάρτητο βρετανικό φορέα BRE, που εξασφαλίζει μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μελέτης και της κατασκευής, αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κτιρίου.

Για την υλοποίηση του έργου χρειάστηκε η στενή συνεργασία μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου, των μηχανικών, της εταιρείας ανάπτυξης αλλά και ενός μεγαλύτερου συνόλου ανθρώπων που συμπεριελάμβανε περιβαλλοντολογικούς συμβούλους, την τοπική κοινωνία, τον δήμο και τους ίδιους τους ενοίκους.

Το έργο υποβλήθηκε στη 2η Έκθεση & Βραβεία Αρχιτεκτονικών Έργων & Κατασκευών Αλουμινίου, στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική» όπου και βραβεύθηκε στην Κατηγορία Sustainability.

Βιωματική Βιώσιμη Αρχιτεκτονική

Οι Pieris.Architects έχοντας μια αισθητηριακή ανθρωποκεντρική προσέγγιση στον σχεδιασμό χώρου και την επιλογή υλικών, οραματίζονται και υλοποιούν κτίρια που εμπεριέχουν νόημα, εντάσσονται στο περιβάλλον, αγκαλιάζουν το φως της ημέρας, συνδιαλέγονται με τη φυσική και ανθρώπινη οικολογία και υπηρετούν τις αρχές της αειφορίας.

Με βάση αυτές τις αρχές σχεδίασαν και το Oxygen, αντλώντας έμπνευση από τα βασικά στοιχεία της φύσης, όπως είναι το νερό, η Γη και ο ουρανός. Ο κυματισμός στις όψεις των εξωστών δημιουργεί χώρους πρασίνου και ταυτόχρονα διαχωρίζει τις κατοικίες. Οι κολώνες σε σχήμα “Υ” παραπέμπουν σε κορμό δέντρου και υπογραμμίζουν τον αειφόρο χαρακτήρα του κτιρίου. 

Δεδομένου ότι η μελέτη του κτιρίου ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την επανερμηνεία της τυπολογίας της ελληνικής πολυκατοικίας, ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στον σημερινό όσο και στον μελλοντικό τρόπο ζωής.

Τα μεγάλα ανοίγματα στις τζαμαρίες, οι ιδιόχρηστοι κήποι στο ισόγειο και οι γενναιόδωροι εξώστες με τις ζαρντινιέρες στους ορόφους, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και επισημαίνουν τον αειφόρο σχεδιασμό, ο οποίος γίνεται αντιληπτός στους κατοίκους, όχι μόνο από τις χαμηλές ενεργειακές καταναλώσεις αλλά κυρίως βιωματικά. Τα μικρά μποστάνια στους εξώστες δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους να καλλιεργούν τα δικά τους μπαχαρικά για την κουζίνα τους.

Η παροχή ηλεκτρικής φόρτισης σε κάθε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου, η δυνατότητα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, καθώς και η εύκολη παρακολούθηση της κατανάλωσης πόρων και ενέργειας της κατοικίας μέσα από ειδικό σύστημα και εφαρμογές, είναι μερικές από τις στρατηγικές αειφορίας που ενθαρρύνουν τον ένοικο να υιοθετήσει έναν σύγχρονο οικολογικό τρόπο ζωής.

Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με smart home, μέσω έξυπνου φωτισμού, ρολών ασφαλείας, σενάρια αφύπνισης/ύπνου, αναχώρησης/άφιξης, φωνητικών εντολών και έξυπνων διακοπτών.

Λειτουργικοί, οικείοι και φιλόξενοι χώροι

Οι Pieris.Architects δημιούργησαν λειτουργικούς χώρους με ζεστά χρώματα και υφές, άνετους αποθηκευτικούς χώρους και εργονομικές κουζίνες. Εκπόνησαν ειδική μελέτη φωτισμού, ώστε όλα τα διαμερίσματα να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό φως και ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται η βέλτιστη θερμική άνεση των ενοίκων.

Κάθε κατοικία έχει από ένα τουλάχιστον πλήρως εξοπλισμένο home office, ενώ δόθηκε μεγάλη έμφαση τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους κοινόχρηστους ανοιχτούς και υπαίθριους χώρους. Οι Pieris.Architects σχεδίασαν αποκλειστικά για τους ενοίκους ένα ιδιαίτερο υπαίθριο στεγασμένο γυμναστήριο, που περιβάλλεται από πράσινο και είναι κατάλληλο για εκγύμναση όλο τον χρόνο.

Παράλληλα, δημιούργησαν ένα μαγευτικό ανοιχτό στεγασμένο χώρο με κατακόρυφους κήπους για την κοινωνικοποίηση των ενοίκων μεταξύ τους. Στον χώρο αυτό διατίθενται επίσης ισχυρό wifi και πρίζες, που δημιουργούν, ουσιαστικά, ένα περιβάλλον κατάλληλο για να λειτουργήσει και ως outdoor home office για τους ενοίκους.

Οι αρχιτέκτονες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην είσοδο του κτιρίου. Το διώροφο ύψος της πιλοτής, με τα κυκλικά πατήματα που επιπλέουν πάνω σε υδάτινη επιφάνεια και τα ιδιαίτερα φυτά γύρω από το νερό, δεν αποτελούν απλώς ένα εντυπωσιακό σκηνικό άλλα έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα: σηματοδοτούν μεταφορικά αλλά και λειτουργικά το πέρασμα από την έντονη καθημερινότητα του έξω στη ζεστασιά της οικίας.

Αρχιτεκτονική τοπίου

Η αρχιτεκτονική τοπίου έχει έντονα κυκλικά στοιχεία και μοτίβα που παραπέμπουν στους Ολυμπιακούς κύκλους και το Ολυμπιακό στάδιο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Οι Pieris.Architects σχεδιάζοντας την κηποτεχνική διαμόρφωση, σε συνεργασία με τους landscape designer, θέλησαν να δώσουν στοιχεία έκπληξης με ευφάνταστες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που ο ένοικος ανακαλύπτει σταδιακά. Ο ακάλυπτος χώρος, που συχνά είναι υποβαθμισμένος, αποκτά ιδιαίτερη σημασία μέσα από την επιλογή ενδημικών φυτών, την εποχικότητα και την ιδιαίτερη αισθητική του.

Το Oxygen έχει σχεδιαστεί με οικολογική ευαισθησία και σκοπό να προσφέρει στον ένοικο τη δυνατότητα ενός οικολογικού τρόπου ζωής, μια αίσθηση διαφυγής και ένα πραγματικό καταφύγιο από την έντονη καθημερινότητα.

Ταυτότητα έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Pieris.Architects
Εταιρεία αλουμινίου: Alumil
Κατασκευαστής Αλουμινίου: Petroutsos Aluminium Systems
Ανάπτυξη & κατασκευή: Sustain
Copyrights εικόνων: Pieris Architects, 3D Visuals Sane Industries

Λοιποί Συντελεστές
Στατική μελέτη: Γιώργος Βροχίδης
Η/Μ μελέτη: Α. Κουτσίκος ΑΤΕΕ
Σύμβουλοι & Assessors πιστοποίησης Breeam: Ecoveritas
Interior design: Pieris.Architects
Αρχιτεκτονική τοπίου: Pieris.Architects
Φυτοτεχνικός σχεδιασμός: Agropolis
Φωτορεαλιστικά: Sane Industries

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»