ΜΙΝΙΟΝ

Νέα εποχή για το ιστορικό κτίριο

Η DIMAND δίνει νέα πνοή στο ιστορικό ακίνητο, μετατρέποντάς το σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο μικτής χρήσης, με μια εντυπωσιακή πρόσοψη από αλουμίνιο και γυαλί.

Όποιος έτυχε να περάσει φέτος, κατά την περίοδο των γιορτών, από το ιστορικό ακίνητο που στέγαζε κάποτε το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, στο κέντρο της Αθήνας, θα εντυπωσιάστηκε από τη φωταγώγηση που είχε ως στόχο την ανάδειξη της νέας αρχιτεκτονικής των όψεων και τη δημιουργία ενός νυχτερινού τοπόσημου στο κέντρο της Αθήνας, με περιβαλλοντική υπευθυνότητα όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση και τη φωτορύπανση.

Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά συστήματα φωτισμού LED, custom σχεδίασης, με τρία χρώματα (πορτοκαλί –  σήμα κατατεθέν του Μινιόν, πράσινο της ελιάς και λευκό) και με εμπλουτισμένο φάσμα (CRI 90) για την καλύτερη απόδοση των χρωμάτων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε οπτικός έλεγχος ακριβείας των φακών, ώστε το φως να διαχέεται προς τις όψεις του κτιρίου και όχι προς τον ουρανό ή τα παρακείμενα ακίνητα. Ο φωτισμός θα αποτελεί τη μόνιμη φωταγώγηση του κτιρίου και θα διατηρηθεί όλον τον χρόνο, συμβάλλοντας στη νέα εικόνα της Αθήνας.

Από πολυκατάστημα σε κτίριο μικτής χρήσης

Το έργο, που υλοποιεί η DIMAND και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, προβλέπει τη μετατροπή του πάλαι ποτέ πολυκαταστήματος σε κτίριο μικτών χρήσεων (καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα), με πιστοποίηση LEED Gold. Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτησή του, ύψους 26 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την DIMAND, βασικός στόχος της επένδυσης είναι να αναγεννηθεί ένα τοπόσημο, που είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων.

Το ακίνητο, συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ. αποτελείται από τα κτίρια Α (4.500 τ.μ.) και ΒΓΔΕ (14.000 τ.μ.) και περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Από το -1 έως τον 2ο όροφο των κτιρίων ΒΓΔΕ θα κατασκευαστούν εμπορικά καταστήματα συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ., ενώ από τον 3ο όροφο μέχρι τον 7ο όροφο προβλέπεται η δημιουργία γραφειακών χώρων, συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ. Στο κτίριο Α, το -1 και το ισόγειο προορίζονται για εμπορικές χρήσεις, ενώ στους υπόλοιπους ορόφους θα δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και πέντε μεζονέτες 50-125 τ.μ. Οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν περίπου 3.500 τ.μ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σπονδυλωτή πρόσοψη του έργου που αποτελείται από κάθετες και οριζόντιες λωρίδες αλουμινίου, διαφορετικού χρώματος σε κάθε κτίριο. Το νέο κτίριο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024, θα δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, συμβάλλοντας στη μεταμόρφωση της ιστορικής πλατείας, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης που την ακολουθούσε για πολλά χρόνια.

Ταυτότητα έργου

Τοποθεσία: Αθήνα
Υπηρεσίες: Direct Property Development
Συνολική Επιφάνεια: 18.580 τ.μ.
Ανάπτυξη Έργου: DIMAND S.A.
Αρχιτέκτονες: Minos Digenis Arquitectos
Κατασκευή: Τεχνική εταιρεία VITAEL
Ενεργειακή Πιστοποίηση: Στόχος πιστοποίησης LEED Gold
Φωτογράφος: Νίκος Δανιηλίδης
Κατάσταση: Σε εξέλιξη

Πηγές: Dimand,  ΑΠΕ-ΜΠΕ