Κατοικία στη Νότια Γαλλία

Με ελληνική συμμετοχή και θέα την Κυανή Ακτή

Μια ιδιαίτερη κατοικία, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Golfe Ingeniere, δεσπόζει σε μεγάλο υψόμετρο στη Νότια Γαλλία. Για την κατασκευή της συνεργάστηκαν οι ελληνικές εταιρείες αλουμινίου Αδερφοί Δεμένεγα Ο.Ε. και Green Windows. Το έργο βραβεύτηκε στην κατηγορία Complexity, της 2ης Έκθεσης & Βραβείων Αρχιτεκτονικών Έργων & Κατασκευών Αλουμινίου, στο 15ο Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική».

Πάνω σε μια από τις πιο δύσκολες διαδρομές του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, βρίσκεται μια εντυπωσιακή κατοικία, με μεγάλα ανοίγματα και θέα προς την Κυανή Ακτή από κάθε χώρο. Το κτίριο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Golfe Ingeniere και υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή και τη συνεργασία δύο ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών αλουμινίου. Πρόκειται για τις εταιρείες Αδερφοί Δεμένεγα Ο.Ε. και Green Windows, που ανέλαβαν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, για την ολοκλήρωση του οποίου χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια μελετών, «σπαζοκεφαλιών» και αρκετών ταξιδιών, μέχρι να βρεθούν οι βέλτιστες κατασκευαστικές λύσεις στις αρχιτεκτονικές προκλήσεις.

Σε συμφωνία με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής

Ακολουθώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, οι δύο ελληνικές εταιρείες κατασκεύασαν περσίδες σκίασης, οι οποίες τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύουν τα μεγάλα ανοίγματα του κτιρίου από την έντονη ηλιοφάνεια, αλλά και τους ενοίκους του από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης την είσοδο, συναντά μια μεγάλη κοίλη γκαραζόπορτα μήκους 8 μέτρων, η οποία ακολουθεί την καμπύλη γραμμή της περίφραξης. Μια χαλύβδινη γέφυρα μήκους 8 μέτρων ενώνει το κτίριο με το επίπεδο του δρόμου. Τα επιβλητικά, κατακόρυφης διάταξης σκιάδια μαγνητίζουν το βλέμμα, καθώς οριοθετούν το περίγραμμα του κτιρίου. Κάθε γωνία της κατοικίας είναι ξεχωριστή, χωρίς επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Το αλουμίνιο, άλλοτε σε λεπτή γραμμή και άλλοτε σε φαρδιά, διατρέχει από άκρη σε άκρη την κατοικία.

Από την πίσω πλευρά δεσπόζει όλη η Κυανή Ακτή. Για την απόλαυση αυτής της σπάνιας θέας, επιλέχθηκαν πολύ μεγάλα μίνιμαλ ανοίγματα, που προστατεύονται με σκιάδια οριζόντιας διάταξης, στραμμένα κατάλληλα ώστε να απωθούν τον ζεστό μεσημβρινό ήλιο του νότου. Η πισίνα βρίσκεται στο κέντρο του προαύλιου χώρου, ανοιχτή από τη μια πλευρά με έναν ειδικό, βυθιζόμενο υαλοπίνακα. 

Κάθε μία κατασκευή παρουσίαζε σημαντικό βαθμό δυσκολίας, κυρίως στη  σχεδίαση, αλλά και στην υλοποίησή της. Χρειάστηκε να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν περίπου 300 brackets στήριξης, ειδικών μεντεσέδων και διάφορων εξαρτημάτων, με τη χρήση μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας.

Εκτός από τα παραπάνω σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν επενδύσεις cladding, γυάλινα στηθαία και πλήθος άλλων μεταλλικών κατασκευών.

Ταυτότητα έργου

Τίτλος έργου: Κατοικία στη Γαλλία
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Golfe Ingeniere
Κατασκευαστές αλουμινίου: Αδερφοί Δεμένεγα Ο.Ε. / Green Windows
Έτος κατασκευής: 2022
Τοποθεσία: Νότια Γαλλία

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»