Kaizen Campus

Με LEED GOLD και προηγμένη πυροπροστασία

Το πιστοποιημένο με LEED GOLD Kaizen Campus, που σχεδιάστηκε από το γραφείο ASPA KST και υλοποιήθηκε από την DIMAND, θωρακίστηκε με το πυράντοχο σύστημα TALOS της ilicon, υπερβαίνοντας τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις του κτιρίου.
Φωτογραφία: © Νίκος Δανιηλίδης

Το Kaizen Campus είναι ένα κτίριο γραφείων που σχεδιάστηκε με γνώμονα τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές αρχές και στόχο την επίδειξη βέλτιστης συμπεριφοράς σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία με απρόσκοπτη θέα, ανάμεσα στις οδούς Νερατζιωτίσσης, Νηρηίδων και Α. Παπανδρέου στο Μαρούσι. Την υλοποίηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του κτιρίου ανέλαβε η DIMAND.

Το κτίριο, που ολοκληρώθηκε το 2023, αποτελείται από τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.500 τ.μ., ενώ στο υπόγειο, με επιφάνεια 7.000 τ.μ., υπάρχουν θέσεις στάθμευσης και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους, ένα εστιατόριο για τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς και χώρους συνάθροισης, κυκλοφορίας και εκτόνωσης. Όλο το συγκρότημα των κλειστών χώρων οδηγεί στην εσωτερική αυλή, δημιουργώντας έναν ανοιχτό και φυσικό χώρο για χαλάρωση και αναψυχή.

Ο σχεδιασμός του, που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο ASPA KST, βασίστηκε σε πολλαπλές παραλλαγές, με άξονα την κεντρικότητα του ελεύθερου χώρου. Έχοντας ως θεμέλιο αυτή τη σχεδιαστική αρχή, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν μια ελεύθερη ελλειψοειδή μορφή που επιτρέπει την ιδιωτικότητα των επιμέρους τμημάτων γραφείων, διατηρώντας παράλληλα θέα προς τη γύρω περιοχή και την κεντρική αυλή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εσωτερική λειτουργικότητα του κτιρίου, στον φυσικό φωτισμό και στην πυροπροστασία, για την οποία συνεργάστηκε η εταιρεία ilicon.

Η ilicon κατασκεύασε και τοποθέτησε στο Kaizen Campus, τον Ιανουάριο του 2023, πυράντοχες υαλόθυρες και σταθερά υαλοστάσια. Το μέγεθος του κτιρίου και η ιδιαιτερότητα του σχήματός του αποτέλεσαν πρόκληση, όπως επίσης και η απαίτηση να τοποθετηθούν πυράντοχες πόρτες και διατομές αλουμινίου στο κέλυφος, με τέτοιον τρόπο ώστε η πόρτα να είναι ενταγμένη και ίδια με όλες τις άλλες πόρτες και, επιπλέον, οι πυράντοχοι υαλοπίνακες να μη διαφέρουν σε χρωματική απόχρωση. Βάσει της μελέτης παθητικής πυροπροστασίας, η απαίτηση για τα συγκεκριμένα συστήματα αφορούσε κατηγορίες πυραντίστασης ΕΙ30 και ΕΙ60 κατά περίπτωση, τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση, δηλαδή στο κέλυφος του κτιρίου.

Χρησιμοποιήθηκε το πυράντοχο σύστημα TALOS της ilicon, αποτελούμενο από πυράντοχες διατομές αλουμινίου και πυράντοχους υαλοπίνακες. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι αποτελείται από θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου, των οποίων οι διαστάσεις των διατομών παραμένουν ίδιες είτε η απαίτηση είναι για κατηγορία πυραντίστασης EI30 είτε για EI60. Επιτυγχάνεται έτσι οπτική ομοιομορφία των επιμέρους κατασκευών ανεξάρτητα από την απαίτηση πυραντίστασης. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρικά συστήματα ενσωματωμένα στις πυράντοχες υαλόθυρες, κατάλληλα για λειτουργία access control (συστήματα ελέγχου πρόσβασης).

Στις περιπτώσεις εξωτερικών εφαρμογών, η θερμοδιακοπή των πυράντοχων προφίλ του συστήματος σε συνδυασμό με τη χρήση διπλών πυράντοχων υαλοπινάκων με ενεργειακή επίστρωση, κάλυψε τις απαιτήσεις σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των συγκεκριμένων πυράντοχων υαλόθυρων.

Η ilicon είναι πιστοποιημένη από ανεξάρτητο, διαπιστευμένο και κοινοποιημένο φορέα, σύμφωνα με όσα ορίζει το εναρμονισμένο πρότυπο ΕΝ 16034:2014, πιστοποίηση η οποία είναι υποχρεωτική για τις πυράντοχες κατασκευές εξωτερικών ανοιγόμενων υαλόθυρων/παραθύρων.

Ταυτότητα έργου

Επενδυτές: PRODEA Investments
Ανάπτυξη έργου: DIMAND A.E.
Γενική Εργολαβία Αποπεράτωσης: Μπαλλιάν Τεχνική
Αρχιτέκτων: ASPA KST
Interior Design: USP
Στατική Μελέτη: Π. Παναγιωτόπουλος & Συνεργάτες
Η/Μ Μελέτη: DASE ΙΚΕ
Σύμβουλος LEED: D Carbon
Ακουστική Μελέτη: Γ. Χατζηγεωργίου, Χ. Μωραΐτης
Αρχιτεκτονική Τοπίου: Ε. Παγκάλου & Συνεργάτες
Μελέτη Εσωτερικού Φωτισμού: LA Studio – Κλωνιζάκης
Μελέτη Εξωτερικού Φωτισμού: Yard, Lighting Art George Tellos
Ενεργειακή Πιστοποίηση: LEED Gold 2023
Τοποθεσία: Μαρούσι
Υπηρεσίες Direct Property Development: DIMAND A.E.
Συνολική Επιφάνεια: 14.310 τ.μ.
Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε το 2023

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»