Kaizen Campus

Με πυράντοχο σύστημα TALOS της ilicon

Το κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι είναι πιστοποιημένο με LEED GOLD και θωρακισμένο έναντι της φωτιάς με το πυράντοχο σύστημα TALOS της ilicon.
Φωτογραφία: © Νίκος Δανιηλίδης

Το Kaizen Campus είναι ένα κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, ανάμεσα στις οδούς Νερατζιωτίσσης, Νηρηίδων και Α. Παπανδρέου. Σχεδιάστηκε από το γραφείο ASPA KST με γνώμονα τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές αρχές και στόχο την επίδειξη βέλτιστης συμπεριφοράς, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, και ολοκληρώθηκε το 2023. Την υλοποίηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του κτιρίου ανέλαβε η DIMAND.

Το κτίριο αποτελείται από τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.500 τ.μ., ενώ στο υπόγειο, με επιφάνεια 7.000 τ.μ., υπάρχουν θέσεις στάθμευσης και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους, ένα εστιατόριο για τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς και χώρους συνάθροισης, κυκλοφορίας και εκτόνωσης. Όλο το συγκρότημα των κλειστών χώρων οδηγεί στην εσωτερική αυλή, δημιουργώντας έναν ανοιχτό και φυσικό χώρο για χαλάρωση και αναψυχή.

Ο σχεδιασμός του βασίστηκε σε πολλαπλές παραλλαγές, με άξονα την κεντρικότητα του ελεύθερου χώρου. Έχοντας ως θεμέλιο αυτή τη σχεδιαστική αρχή, οι αρχιτέκτονες του γραφείου ASPA KST δημιούργησαν μια ελεύθερη ελλειψοειδή μορφή, που επιτρέπει την ιδιωτικότητα των επιμέρους τμημάτων γραφείων, διατηρώντας παράλληλα θέα προς τη γύρω περιοχή και την κεντρική αυλή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εσωτερική λειτουργικότητα του κτιρίου, στον φυσικό φωτισμό και στην πυροπροστασία, για την οποία συνεργάστηκε η εταιρεία ilicon.

Η ilicon κατασκεύασε και τοποθέτησε στο Kaizen Campus, τον Ιανουάριο του 2023, πυράντοχες υαλόθυρες και σταθερά υαλοστάσια. Το μέγεθος του κτιρίου και η ιδιαιτερότητα του σχήματός του αποτέλεσαν πρόκληση, όπως επίσης και η απαίτηση να τοποθετηθούν πυράντοχες πόρτες και διατομές αλουμινίου στο κέλυφος, με τέτοιον τρόπο ώστε η πόρτα να είναι ενταγμένη και ίδια με όλες τις άλλες πόρτες και, επιπλέον, οι πυράντοχοι υαλοπίνακες να μη διαφέρουν σε χρωματική απόχρωση. Βάσει της μελέτης παθητικής πυροπροστασίας, η απαίτηση για τα συγκεκριμένα συστήματα αφορούσε κατηγορίες πυραντίστασης ΕΙ30 και ΕΙ60 κατά περίπτωση, τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση, δηλαδή στο κέλυφος του κτιρίου.

Χρησιμοποιήθηκε το πυράντοχο σύστημα TALOS της ilicon, αποτελούμενο από πυράντοχες διατομές αλουμινίου και πυράντοχους υαλοπίνακες. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι αποτελείται από θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου, των οποίων οι διαστάσεις των διατομών παραμένουν ίδιες είτε η απαίτηση είναι για κατηγορία πυραντίστασης EI30 είτε για EI60. Επιτυγχάνεται έτσι οπτική ομοιομορφία των επιμέρους κατασκευών ανεξάρτητα από την απαίτηση πυραντίστασης. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρικά συστήματα ενσωματωμένα στις πυράντοχες υαλόθυρες, κατάλληλα για λειτουργία access control (συστήματα ελέγχου πρόσβασης).

Στις περιπτώσεις εξωτερικών εφαρμογών, η θερμοδιακοπή των πυράντοχων προφίλ του συστήματος σε συνδυασμό με τη χρήση διπλών πυράντοχων υαλοπινάκων με ενεργειακή επίστρωση, κάλυψε τις απαιτήσεις σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των συγκεκριμένων πυράντοχων υαλόθυρων.

Η ilicon είναι πιστοποιημένη από ανεξάρτητο, διαπιστευμένο και κοινοποιημένο φορέα, σύμφωνα με όσα ορίζει το εναρμονισμένο πρότυπο ΕΝ 16034:2014, πιστοποίηση η οποία είναι υποχρεωτική για τις πυράντοχες κατασκευές εξωτερικών ανοιγόμενων υαλόθυρων/παραθύρων.

Ταυτότητα έργου

ΕπενδυτέςPRODEA Investments
Ανάπτυξη έργου & Υπηρεσίες Direct Property DevelopmentDIMAND A.E.
Γενική Εργολαβία ΑποπεράτωσηςΜπαλλιάν Τεχνική
ΑρχιτέκτωνASPA KST
Συστήματα ΑλουμινίουΕΤΕΜ
Χρώμα ΠούδραςNEOKEM
Πυράντοχες υαλόθυρες & σταθερά υαλοστάσιαilicon
Interior DesignUSP
Στατική ΜελέτηΠ. Παναγιωτόπουλος & Συνεργάτες
Η/Μ ΜελέτηDASE ΙΚΕ
Σύμβουλος LEEDD Carbon
Ακουστική ΜελέτηΓ. Χατζηγεωργίου, Χ. Μωραΐτης
Αρχιτεκτονική ΤοπίουΕ. Παγκάλου & Συνεργάτες
Μελέτη Εσωτερικού ΦωτισμούLA Studio – Κλωνιζάκης
Μελέτη Εξωτερικού ΦωτισμούYard, Lighting Art George Tellos
Ενεργειακή ΠιστοποίησηLEED Gold 2023
ΤοποθεσίαΜαρούσι
Συνολική Επιφάνεια14.310 τ.μ.
ΚατάστασηΟλοκληρώθηκε το 2023

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»