Πώς η συνδυαστική χρήση του BIM (Building Information Modeling) διευκολύνει τη συνεργασία στην κατασκευή βιώσιμων αρχιτεκτονικών έργων.
Η χρήση του BIM στα αρχιτεκτονικά έργα έχει αναμορφώσει τον τρόπο που οι συντελεστές της κατασκευής ενός κτιρίου συνεργάζονται, επικοινωνούν και διαχειρίζονται τα έργα τους. Η δυνατότητα δημιουργίας ολοκληρωμένων ψηφιακών μοντέλων, που ενσωματώνουν κάθε πτυχή ενός έργου, βελτιώνει τον συντονισμό, μειώνει τα σφάλματα και εξοικονομεί πολύτιμους πόρους. Πέρα από την τεχνική αξία του, το BIM προάγει μια κουλτούρα συνεργασίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια μεταξύ των εμπλεκομένων.
Μέσα από ένα ολοκληρωμένο και διαδραστικό περιβάλλον εργασίας, το ΒΙΜ επιτρέπει τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, που περιλαμβάνουν λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε πτυχή του έργου, όπως αρχιτεκτονικά στοιχεία, υλικά, δομές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το κοινό ψηφιακό μοντέλο που δημιουργείται μέσω του BIM είναι προσβάσιμο από το σύνολο των μελών της ομάδας, διασφαλίζοντας ότι όλοι εργάζονται με βάση τα ίδια δεδομένα.
«Το BIM υποστηρίζεται από ένα “οικοσύστημα” εργαλείων, που μοιράζονται σε τρεις μεγάλες ομάδες: σε αυτά που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε τα τρισδιάστατα μοντέλα BIM (BIM “Authors”), όπως είναι για παράδειγμα το Revit, το Archicad και το TEKLA, σε αυτά που χρησιμοποιούμε για να διαχειριστούμε και να εκτελέσουμε πρόσθετες εργασίες επί των μοντέλων, χωρίς να επέμβουμε στη γεωμετρία και τα δεδομένα τους (BIM “Managers”), όπως είναι το Navisworks, το SOLIBRI και το BEXEL MANAGER, και σε αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε μόνο για να δούμε τα μοντέλα, για να αντλήσουμε πληροφορίες από τη βάση δεδομένων τους, να συνεργαστούμε επί αυτών ή και να ελέγξουμε και να σχολιάσουμε την “ποιότητά” τους, όπως είναι παραδείγματος χάριν το Navisworks Freedom, το BIMx, το ΒΙΜ 360 Docs και άλλα», εξηγεί σε συνέντευξή του στο alumini o Μανώλης Μπόγρης, Αρχιτέκτονας και Γενικός Διευθυντής των EB/Architects.
Επιπλέον, η δυνατότητα προσομοίωσης και ανάλυσης των σχεδίων σε πραγματικό χρόνο βοηθά στον εντοπισμό και την επίλυση πιθανών προβλημάτων πριν από την έναρξη της κατασκευής. Έτσι, μπορούν, για παράδειγμα, να αναγνωριστούν προβλήματα μεταξύ διαφορετικών συστημάτων, όπως υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, οι οποίες μπορεί να μην είναι εμφανείς στον παραδοσιακό σχεδιασμό. Όπως διευκρινίζει ο κ. Μπόγρης, «με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων BIM, οι κατασκευαστές και οι εργολάβοι μπορούν να εκτελέσουν ακριβέστερες προμετρήσεις, που συνδέονται δυναμικά με ποσότητες που εξάγονται από το μοντέλο, ή να εξετάσουν και να αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία εναλλακτικές επιλογές, που έχουν επίπτωση στο κόστος κατασκευής (Value Engineering)».
Ένα ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι το BIM παρέχει εργαλεία για την παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού, βελτιώνοντας τον συντονισμό και τη διαχείριση έργων. Όπως αναφέρει ο κ. Μπόγρης, το BIM «βοηθά στον έλεγχο των μελετών σε επίπεδο χωρικού συντονισμού των επιμέρους ειδικοτήτων και σε επιβεβαίωση της κατασκευασιμότητάς του εν μέρει και ως σύνολο. Από το τελευταίο προέρχεται, πιστεύω, και η μεγαλύτερη προοπτική εξοικονόμησης, δεδομένου ότι τα προβλήματα συντονισμού αποτελούν το βασικότερο αίτιο καθυστερήσεων, αστοχιών και ασκόπως επαναλαμβανόμενων εργασιών στο εργοτάξιο».
Τέλος, το ΒΙΜ διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων, εξαλείφοντας παρερμηνείες και προωθώντας τη συνεργασία. Για παράδειγμα, οι μηχανικοί και οι εργολάβοι μπορούν να παρέχουν άμεσα σχόλια ή να κάνουν προσαρμογές στο έργο, ενώ οι αρχιτέκτονες βλέπουν την άμεση επίδραση των αλλαγών στο σχέδιο. Έτσι, το BIM λειτουργεί ως μια κοινή γλώσσα που γεφυρώνει τα κενά μεταξύ των διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων, καθιστώντας τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και διαφανή και τη συνεργασία ευκολότερη. «Με την εφαρμογή του BIM, από όλες τις ειδικότητες, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του μοντέλου ως κοινής βάσης για την ανάλυση και εκπόνηση των επιμέρους μελετών, το οποίο “κοινοποιούμενο” σε όλους τους συντελεστές του και εξελισσόμενο από στάδιο σε στάδιο συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση πόρων και την αποφυγή λαθών», επισημαίνει ο κ. Μπόγρης.
Η εφαρμογή του BIM στην αρχιτεκτονική κατασκευή όχι μόνο βελτιώνει την αποδοτικότητα και τον συντονισμό, αλλά ενισχύει τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων. Η δυνατότητα συνδυαστικής χρήσης τεχνολογιών και εργαλείων σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον, επιτρέπει τη δημιουργία βιώσιμων και αποδοτικών έργων, εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, πόρους και χρόνο. Η συνεχής εξέλιξη του BIM αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την καινοτομία στα κατασκευαστικά έργα, καθιστώντας το βασικό παράγοντα επιτυχίας στην κατασκευή του μέλλοντος.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Μανώλη Μπόγρη στο alumini.
© 2023 Alumini. All rights reserved.
Developed & Designed by Energy Marketing