Καινοτόμες λύσεις από αλουμίνιο

Ανθεκτικό, ελαφρύ και ευέλικτο, το αλουμίνιο βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων και της καινοτομίας στην κατασκευή ιδιωτικών και δημόσιων έργων – και όχι μόνο.

Η διαρκής αναζήτηση νέων λύσεων που θα αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, αποτελεί μια βασική πρόκληση τις τελευταίες δεκαετίες. Ο καινοτόμος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός δεν αφορά πλέον μόνο ορισμένα δημόσια ή προνομιούχα κτίρια, αλλά κάθε νέα κατασκευή, ανεξαρτήτως χρήσης. Αυτή η «επανάσταση» στην οικοδομική βιομηχανία οφείλει πολλά στο αλουμίνιο, το οποίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε νεόκτιστα και ανακαινισμένα κτίρια, βρίσκοντας εφαρμογή όχι μόνο στα κουφώματα αλουμινίου και τους υαλοπίνακες πρόσοψης αλλά και στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμα και ως επένδυση σε τοίχους και ντουλάπια κουζίνας.

Ιδιότητες που συνεχώς πιέζουν τα όρια

Ελαφρύ και ταυτόχρονα ανθεκτικό, το αλουμίνιο μειώνει τις μηχανικές καταπονήσεις στις φέρουσες κατασκευές και προσφέρει μεγάλη σχεδιαστική ευελιξία στους αρχιτέκτονες. Επιπλέον, είναι εύκολο να αναμιχθεί με άλλα μέταλλα για την παραγωγή κραμάτων υψηλής απόδοσης, τα οποία διαρκώς εξελίσσονται και βελτιώνονται για να παρέχουν μεγαλύτερη αντοχή, ελατότητα και προσαρμοσμένες τεχνικές λύσεις για όλο και πιο φιλόδοξα και απαιτητικά κατασκευαστικά έργα. Τέλος, το αλουμίνιο μπορεί να κοπεί, να καμπυλωθεί, να τρυπηθεί, να συγκολληθεί και να ανοδιωθεί ή να βαφεί, ώστε να προσαρμοστεί άψογα στις απαιτήσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, να αυξήσει τη φυσική αντοχή και την αντίστασή του στη διάβρωση και να καθαρίζεται ευκολότερα.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική

Η αναλογία αλουμινίου στα αυτοκίνητα αυξάνεται συνεχώς για πάνω από πενήντα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μέση ποσότητα αλουμινίου ανά αυτοκίνητο αυξήθηκε από περίπου σαράντα κιλά σε σχεδόν 180 κιλά. Ανθεκτικό στη διάβρωση και απεριόριστα ανακυκλώσιμο, το αλουμίνιο βοηθά στη δημιουργία οχημάτων που αντέχουν στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιπλέον, το αλουμίνιο, χάρη στο μικρό βάρος και την αντοχή του, επέτρεψε την ταχεία ανάπτυξη της αεροπορίας σε όλο τον κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βελτιώνοντας δραστικά την αξιοπιστία και την απόδοση των αεροσκαφών. Χάρη στο αλουμίνιο υλοποιήθηκαν σημαντικές καινοτομίες σε καμπίνες υπό πίεση, στον σχεδιασμό μακρύτερων φτερών, ακόμα και στη δομή των καθισμάτων. Στο μέλλον, αναμένεται να συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε φέρουσες λύσεις για τις πολυάριθμες δομές από ανθρακονήματα που τοποθετούνται στα πιο σύγχρονα αεροσκάφη.

Με το αλουμίνιο να εισέρχεται στον δεύτερο αιώνα ευρείας χρήσης του, οι νέες και καινοτόμες τεχνολογίες συνεχίζουν να αυξάνουν τις δυνατότητες της αγοράς. Από τα αρχιτεκτονικά συστήματα και τα ηλιακά πάνελ μέχρι την τεχνολογία μπαταριών και την τρισδιάστατη εκτύπωση και από την αυτοκινητοβιομηχανία ως την αεροναυπηγική, το μέλλον των εφαρμογών προϊόντων αλουμινίου είναι απεριόριστο.

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»