Η Ρευστότητα στην Αρχιτεκτονική

Πώς η Elval Colour απαντά στις ανάγκες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής για ρευστότητα, μέσα από τα προϊόντα της που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε έργου.

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική κοινότητα, έννοιες όπως η ρευστότητα στην αρχιτεκτονική, προβληματίζουν ιδιαίτερα τους μελετητές, οι οποίοι μέσα από τα εργαλεία και τα υλικά που έχουν στη διάθεσή τους, προσδιορίζουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο τον σχεδιασμό μορφών που δεν περιορίζονται από άκαμπτες γεωμετρίες ή όρια, αλλά προσαρμόζονται στο πλαίσιο και τους χρήστες τους. Η ρευστή αρχιτεκτονική χρησιμοποιεί συχνά καμπύλες, ροές και συνεχείς επιφάνειες, για να δημιουργήσει μια αίσθηση κίνησης και ανοίγματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου να πραγματώσει το εκάστοτε αρχιτεκτονικό όραμα, η Elval Colour συνεχώς εξελίσσει τα προϊόντα της, ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε έργου.

Είναι αρκετά τα παραδείγματα εφαρμογής σε επενδύσεις κτιρίων, των σύνθετων πάνελ αλουμινίου etalbond®, που επιλέγονται για τις ιδιότητές τους, ώστε να αποδώσουν τον χαρακτήρα της ρευστότητας στις όψεις του κτιρίου. Σε αυτές τις ιδιότητες συγκαταλέγονται, η αντοχή στον χρόνο, η ανθεκτικότητα και η ευελιξία του υλικού για την κατασκευή καινοτόμων σχημάτων.

Ένα παράδειγμα που ανταποκρίνεται στα παραπάνω είναι το κτίριο ΤΗΕ ORBIT, στο οποίο τοποθετήθηκε το υλικό etalbond® A2 στην ειδική κατασκευή αλουμινίου περιμετρικά του κτιρίου. Το υλικό επένδυσης προσαρμόστηκε με ακρίβεια στην ειδική κατασκευή αλουμινίου, ντύνοντας κάθε όροφο, ώστε να δίνει την αίσθηση της συνεχούς ροής μιας λευκής επιφάνειας. Εντυπωσιάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας η καθαρότητα του λευκού matt χρώματος Orbit White και ειδικός φωτισμός ανακλά πάνω στην επιφάνεια του etalbond® τη νύχτα.

Η υποκατασκευή πάνω στην οποία στηρίζεται η επένδυση, είναι αυτή που θα καθορίσει τη φόρμα που ακολουθεί η τελική επιφάνεια. Η τελική αίσθηση όμως που θα αποδώσει την έννοια της ρευστότητας πάνω σε μία επιφάνεια είναι η βαφή και οι επιπλέον ιδιότητες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως το ποσοστό του gloss, η υψηλή ανακλαστικότητα, η παρουσία μεταλλικών στοιχείων ή η απουσία αυτών.

Στην περίπτωση του κτιρίου Newman College στην Ολλανδία, επιλέχθηκε από τους αρχιτέκτονες ένα ειδικό χρώμα από τη σειρά IRIS (dual colour), με μια εναλλαγή λευκού και ανοιχτού μπλε και υψηλό ποσοστό gloss για να ενισχύσει την ιδέα της ροής του χρώματος πάνω στις όψεις, χρησιμοποιώντας τον κωδικό του καταλόγου μας 949 Sky Blue.

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»