Event Center

Μαρίνα Αγίας Νάπας

Ένα από τα σημαντικότερα κατασκευαστικά έργα, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα, με την υπογραφή της TECHNIKAL – Facade Constructor.

To Event Center, ένα έργο με μοναδική και καλαίσθητη ελλειπτική κατασκευή, ξεχωρίζει για την πρωτοποριακή σχεδίασή του, που πραγματοποιήθηκε από τα αρχιτεκτονικά γραφεία J+A Philippou /Smithgroup JJR. Συνιστά ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που κάνει το κτίριο να μοιάζει πως «ρέει» πάνω από τη θάλασσα. Η εξωτερική όψη του αποτελείται από μια εναλλαγή περιμετρικά οριζόντιων μεταλλικών στοιχείων και γυαλιού, που εδράζουν σε μια πέτρινη βάση με δύο επιβλητικές εισόδους από την πλατεία και τη θάλασσα. Η πλατεία και το κτίριο περιτριγυρίζονται από τοπικά φυτά και δέντρα, που δημιουργούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στον επισκέπτη. Ο μεταλλικός σκελετός συμπληρώνεται ιδανικά από τα ειδικής κατασκευής υαλοπετάσματα αλουμινίου, ενώ οι καμπυλωτές περσίδες αλουμινίου «αγκαλιάζουν» την κατασκευή και προσφέρουν ενισχυμένη σκίαση.

Το φως, φυσικό και τεχνητό, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και χρησιμοποιείται ως συνθετικό στοιχείο. Όλοι οι χώροι διαχέονται από φυσικό φως μέσω του κωνικού υαλοστασίου, ενώ ο τεχνητός φωτισμός, άμεσος ή έμμεσος, είναι μελετημένος, ώστε να υπογραμμίζει την ιδιαίτερη γεωμετρία του κτιρίου. Η οροφή, υπό κλίση που «αιωρείται» πάνω από τον κεντρικό χώρο του κτιρίου, ισχυροποιεί την περιμετρική και οριζόντια διάταξη των αρχιτεκτονικών και στατικών στοιχείων.

Η TECHNIKAL ανέλαβε την κατασκευή της απαιτητικής όψης του Event Center. Η μεγάλη εμπειρία της εταιρείας συνέβαλε τα μέγιστα ως προς την παροχή tailor-made λύσεων για τις ανάγκες του έργου. Υλοποιήθηκαν ειδικά σχέδια του συνόλου των κατασκευών αλουμινίου, ενώ τόσο κατά την κατασκευή (offsite) όσο και κατά την τοποθέτησή τους (onsite) η εταιρεία ήταν αρωγός σε κάθε στάδιο, διασφαλίζοντας  την ορθή εκτέλεση των εργασιών. Οι κατασκευαστικές ανάγκες του Event Center όριζαν, επίσης, ως απαραίτητη την εγκατάσταση στιβαρού συστήματος υαλοπετάσματος, που θα προσφέρει υψηλές επιδόσεις και θα ταιριάζει σχεδιαστικά με το σύνολο. Επιπλέον, αναγκαίο ήταν και ένα σύστημα πτυσσόμενων πορτών, που θα παρέχει αντοχή σε φορτία ανέμου, με αυξημένα επίπεδα υδατοστεγανότητας και αεροδιαπερατότητας, εξυπηρετώντας παράλληλα την ανάγκη για ελάχιστο εμφανές αλουμίνιο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του έργου, η εταιρεία TECHNIKAL επέλεξε δύο υψηλής ποιότητας συστήματα της ALUMIL: το ολοκληρωμένο σύστημα υαλοπετασμάτων  SMARTIA M7, που χαρακτηρίζεται από υψηλή ενεργειακή απόδοση και αυξημένη στατικότητα και το SUPREME SF85, ένα προηγμένο σύστημα για πτυσσόμενες πόρτες, που μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες διαστάσεις, συνδυάζοντας minimal αισθητική και κορυφαίες επιδόσεις. Λόγω του ελλειπτικού σχήματος του Event Center, τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αποτέλεσμα ειδικών κατασκευών, παραμετροποιημένων πάνω στις υψηλές απαιτήσεις του έργου.

Στο κτίριο χρησιμοποιήθηκε, επίσης, το σύστημα σκίασης SMARTIA M5600, το οποίο με τις ελλειπτικές του περσίδες έδωσε έναν χαρακτηριστικό αισθητικό χαρακτήρα στο έργο που μετατράπηκε σε σχεδιαστικό trademark. Η ιδιομορφία της κατασκευής με το καμπυλωτό σχήμα του Event Center αποτέλεσε μια ιδιαίτερη πρόκληση για την ομάδα της TECHNIKAL, καθώς όλα τα συστήματα έπρεπε να προσαρμοστούν σε αυτό. Έτσι, κάθε κομμάτι από προφίλ αλουμινίου ή υαλοπίνακα που χρησιμοποιήθηκε στο έργο ήταν μοναδικό και ήταν απαραίτητο οι θέσεις των αγκυρώσεων του υαλοπετάσματος και των περσίδων να είναι προκαθορισμένες.

Το Event Center φιλοδοξεί να γίνει ένα σύγχρονο κέντρο εκδηλώσεων που θα λειτουργεί ως πόλος έλξης για επισκέπτες και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο.  Το εντυπωσιακό κτίριο, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της νέας Μαρίνας Αγίας Νάπας, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον υπαίθριο χώρο του.

Ταυτότητα έργου

Έργο: Event Center – χώρος εκδηλώσεων
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: J+A Philippou / Smithgroup JJR
Κατασκευή: GEK TERNA GROUP – General Contractor
Κατασκευή όψης κτιρίου – Façade construction: TECHNIKAL S.A

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»