Έξυπνα κτίρια

Ζώντας με άνεση και ευκολία

Διεύρυνση της αγοράς των έξυπνων και ταυτόχρονα βιώσιμων κτιρίων βλέπουν οι ειδικοί για το μέλλον και στην Ελλάδα, με τους ιδιοκτήτες και τους ενοίκους να έχουν πολλαπλά οφέλη.

Σταθερή αύξηση στην προτίμηση των αγοραστών για έξυπνα κτίρια καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, όπου πλέον δεν αποτελούν μια εξεζητημένη λύση ή ένα είδος πολυτελείας, αλλά μια αναγκαιότητα που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, ευκολία στη χρήση, προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Χάρη στην αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών, όπως είναι η διαχείριση του φωτισμού, της θερμοκρασίας και των οικιακών συσκευών, οι ένοικοι εξοικονομούν χρόνο και κόπο, εξασφαλίζοντας μια πιο άνετη και ευχάριστη ζωή. Επιπλέον, τα έξυπνα συστήματα μειώνουν την κατανάλωση και το κόστος ενέργειας, εξοικονομώντας πόρους, τόσο στο περιβάλλον όσο και στον οικονομικό προϋπολογισμό.

Ένας ακόμα λόγος που ενθαρρύνει την επιλογή έξυπνων συστημάτων για τα κτίρια, είναι η ασφάλεια. Τα συστήματα αυτά προσφέρουν προηγμένες λύσεις, όπως συναγερμούς, ελεγχόμενη είσοδο, άνοιγμα παραθύρων και άλλων συστημάτων αλουμινίου, κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, έξυπνες κλειδαριές και ηλεκτρονικά συστήματα, που προστατεύουν όχι μόνο από κλοπές αλλά και από πυρκαγιές.

Στα πλεονεκτήματα των έξυπνων κτιριακών συστημάτων συγκαταλέγεται η δυνατότητα προσαρμογής τους στις ανάγκες και τις προτιμήσεις κάθε νοικοκυριού, χρήσης ή ατόμου, ενώ δεν μπορεί, ασφαλώς, να παραλείψει κανείς την εμπειρία ζωής που προσφέρει η τεχνολογία αιχμής όταν ενσωματώνεται στα έξυπνα σπίτια, συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα με την άνεση και την καινοτομία, και προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες ψυχαγωγίας και χαλάρωσης στο σπίτι.

Οι έξυπνες τεχνολογίες στις ανακαινίσεις

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες θέτουν ως προτεραιότητα την ενσωμάτωση έξυπνων και πράσινων τεχνολογιών στα κτίριά τους κατά την ανακαίνιση, αφενός γιατί η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων και των νέων κτιρίων, προκειμένου να μπορεί κανείς να πουλήσει ή να ενοικιάσει το ακίνητό του. Αφετέρου γιατί θέλουν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της έξυπνης τεχνολογίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεγαλύτερη ευκολία και άνεση στην καθημερινή ζωή.

Οι έξυπνες τεχνολογίες δεν ενσωματώνονται μόνο σε κατοικίες και γραφεία, αλλά και σε βιομηχανικά κτίρια, τα οποία, μάλιστα αποτελούν μια νέα αγορά σε πλήρη άνοδο, αφού, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Juniper Research, η αξία της αγοράς έξυπνων βιομηχανικών κτιρίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 95% σε παγκόσμιο επίπεδο ως το 2026, αγγίζοντας το ποσό των 14 δισ. δολαρίων.

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»