Domes Miramare Resort Corfu

Όταν η κερκυραϊκή παράδοση συναντά την αειφορία και την πολυτέλεια

Με αφετηρία την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού, τα χαρακτηριστικά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Domes Miramare και στόχο το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα ένα σύγχρονο κατάλυμα διεθνών προδιαγραφών, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates.

Στη θέση Μωραΐτικα που βρίσκεται στο παραλιακό ανατολικό τμήμα της Κέρκυρας, ξεχωρίζει το ανακαινισμένο τμήμα των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων Domes Miramare, σε μία επιφάνεια έκτασης 25.000 τ.μ. και σε απόσταση 100 μέτρων από τον αιγιαλό. H παλαιότητα των εγκαταστάσεων και οι νέες απαιτήσεις των σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη ανακαίνισης, αναδιαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του συγκροτήματος, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμισή του, τον πλήρη ανασχεδιασμό των όψεων και του περιβάλλοντα χώρου.

Ο ανασχεδιασμός βασίστηκε στην αξιοποίηση των γηπεδικών χαρακτηριστικών, στη μορφολογική αναβάθμιση των όψεων, στην επαναδιατύπωση του υφιστάμενου κανάβου της κάτοψης, με μια νέα οργάνωση των χώρων, και κυρίως στη μέγιστη δυνατή εφαρμογή στοιχείων της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής (συστήματα σκίασης, εξασφάλιση μέγιστου φυσικού φωτισμού και αερισμού, ενεργειακή θωράκιση και άλλα).

Αναλυτικά, οι στόχοι της ομάδας μελέτης ήταν:

  • Η ριζική, μορφολογική και λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου για τη δημιουργία μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας με υψηλή αισθητική.
  • Η βέλτιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιρίου, προκειμένου να εξασφαλιστούν ευρύχωρα δωμάτια με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές και πρότυπα πολυτέλειας.
  • Η ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου των δωματίων σε ισότιμο λειτουργικό στοιχείο.
  • Η διασφάλιση της προσβασιμότητας του κτιρίου από άτομα μειωμένης κινητικότητας.
  • Η δημιουργία ενός σύγχρονου και ποιοτικού χώρου υδροθεραπείας.
  • Η δημιουργία ενός σύγχρονου και ποιοτικού χώρου εστιατορίου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργίας, άνεσης και αισθητικής.
  • Ο ενεργειακός/βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτιρίου με εφαρμογή νέων συστημάτων.
  • Η αυθεντικότητα της ατμόσφαιρας όλων των επιμέρους χώρων και λειτουργιών.

Λιτά, αριστοκρατικά μορφολογικά στοιχεία

Ως προς τα μορφολογικά στοιχεία, η αρχιτεκτονική μελέτη επιχειρεί να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις του κτιριολογικού προγράμματος για τη δημιουργία μιας ιδιαίτερα πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, επιλέγοντας τόσο στοιχεία από τον πλούτο της κερκυραϊκής παράδοσης όσο και από τη λιτότητα του γειτονικού συγκροτήματος Domes Miramare, που σχεδιάστηκε το 1962 από τον Χ. Σφαέλλο.

Το κτίριο τροποποιήθηκε ως προς τα εξωτερικά φατνώματά του, συνθέτοντας αρμονικές όψεις που αντανακλούν τον αριστοκρατικό χαρακτήρα του νησιού. Ακολουθώντας τα πρότυπα της κερκυραϊκής τυπολογίας, αψιδωτά ανοίγματα ανεπτυγμένα σε όλο το ύψος των κτιριακών όγκων στις επιμήκεις ανατολικές και δυτικές όψεις, υπογραμμισμένα με σκούρα χρώματα, διαμορφώνουν την τελική επιφάνεια, πίσω από την οποία συγκροτούνται οι ημιυπαίθριοι χώροι των δωματίων, με οπτικές προς τη θάλασσα και την κατάφυτη πλαγιά. Στα σημεία που δεν υπάρχουν ημιυπαίθριοι, τοποθετούνται πετάσματα αλουμινίου κατακόρυφης σκίασης που προσδίδουν ενδιαφέρουσες εναλλαγές, τόσο σε επίπεδο φωτισμού αλλά και στη γενικότερη αισθητική των κτιριακών δομών.

Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα έχει δυναμικότητα 138 κλινών και αποτελείται από έναν κεντρικό κτιριακό όγκο κοινόχρηστων λειτουργιών, τρεις πτέρυγες δωματίων με spa και βοηθητικές χρήσεις στα ισόγεια δύο εξ αυτών, ένα εκτεταμένο σύνολο από πυρήνες και διαδρόμους κυκλοφορίας και τον περιβάλλοντα χώρο που περιλαμβάνει κολυμβητικές δεξαμενές, δίκτυο κυκλοφορίας club car, μικρούς ανεξάρτητους αποθηκευτικούς χώρους και εκτεταμένες περιοχές φυτεύσεων.

Το κεντρικό κτίριο επενδύεται στο σύνολό του με νέο κέλυφος από κάθετες περσίδες, σε μια προσπάθεια η αυξημένη ανάγκη για θερμική θωράκιση να μεταφραστεί σε ένα σύγχρονο κέλυφος με ισχυρό χαρακτήρα και καθαρότητα μορφής.

Το έργο συμμετείχε στη 2η Έκθεση & Βραβεία Αρχιτεκτονικών Έργων και Κατασκευών Αλουμινίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική».

Ταυτότητα έργου

Τίτλος: Domes Miramare Resort Corfu
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Makridis Associates
Τεχνική εταιρεία: ΤΕΡΝΑ ΑΕ
Έτος κατασκευής: 2022
Φωτογράφος έργου: George Fakaros

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»