Ένα κτίριο που επαναπροσδιορίζει το ερευνητικό περιβάλλον, συνδυάζοντας αρμονικά λειτουργικότητα, αισθητική και συνεργατικότητα.
Το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου στην Κύπρο (CCRI – Nicola David – Pinedo Building) με δωρεά του George and Kaity David Foundation, εντός του campus του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Λευκωσία, θέτει εξαρχής στο κέντρο της προσοχής την αίσθηση και την ατμόσφαιρα που οφείλει να διέπει τους χώρους της έρευνας, έτσι ώστε να μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες δημιουργικής απόλαυσης.
Η «ανύψωση» του κυρίως όγκου του κτιρίου και του χώρου της έρευνας εξασφαλίζει σκίαση στο ισόγειο. Το κενό που ορίζεται από τα ανοίγματα στις όψεις είναι εξίσου σημαντικό με το πλήρες των τοίχων του κτιρίου και συντελεί στην αίσθηση αιώρησης του όγκου των εργαστηρίων στον όροφο. Στο κέντρο του ισογείου χωροθετείται το εστιατόριο – καφέ, δηλαδή ο χώρος της κοινωνικής συνεύρεσης. Οι εσωτερικές ανεμπόδιστες οπτικές σχέσεις διευκολύνουν τη λειτουργία γραφείων – εργαστηρίων, αλλά και ενδυναμώνουν τις σχέσεις και αλληλοεπιδράσεις μεταξύ ερευνητών. Αυτή η χωρική οργάνωση προωθεί τη συγκρότηση ερευνητικής κοινότητας. Οι άτυπες συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των ερευνητών αποτελούν κρίσιμο κομμάτι μεταξύ της έρευνας και της δημιουργικότητας.
Η ΕΤΕΜ, με μακροχρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Κύπρο (CCRI – Κτίριο Nicola David – Pinedo). Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, καθώς και ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, παρέχουν την ιδανική βάση για την ανάπτυξη ερευνητικών ομάδων παγκόσμιας εμβέλειας, με στόχο την ουσιαστική και πρωτοποριακή έρευνα στον τομέα του καρκίνου.
Το κτίριο «Nicola David – Pinedo Building» είναι όχι μόνο ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο για τη χώρα, αλλά και ένας σημαντικός πυρήνας για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου Ερευνητικής Αριστείας σε θέματα καρκίνου. Η ανυψωμένη αρχιτεκτονική προσέγγιση του κτιρίου ενισχύει την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία. Οι χώροι γραφείων και εργαστηρίων, με τον ανοιχτό σχεδιασμό τους, ενθαρρύνουν τη σύνδεση και την ανταλλαγή γνώσεων, ενώ τα μεγάλα υαλοστάσια ενισχύουν τη διαφάνεια και επιτρέπουν τη συνεχιζόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ των ερευνητών.
Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκεται το εστιατόριο-καφέ, το οποίο λειτουργεί ως σημείο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για τους ερευνητές, προσφέροντας ταυτόχρονα πλήρη σκίαση χάρη στο σύστημα Ε66 της ΕΤΕΜ.
Για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του ερευνητικού έργου, χρησιμοποιήθηκαν τα συστήματα Ε50 και ES38 της ΕΤΕΜ, υψηλής ποιότητας θερμοδιακοπτόμενα συστήματα συρόμενων παραθύρων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα λύσεων. Επίσης, αξιοποιήθηκε το σύστημα E45, ένα θερμοδιακοπτόμενο σύστημα ανοιγόμενων παραθύρων και πορτών, καθώς και το σύστημα υαλοπετασμάτων Ε85.
Η επιλογή των συστημάτων της ΕΤΕΜ αναδεικνύει τη δέσμευση του κτιρίου στην τεχνολογία αιχμής και την υψηλή αισθητική, παρέχοντας ταυτόχρονα εντυπωσιακές και λειτουργικές λύσεις που ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του ερευνητικού περιβάλλοντος.
Το έργο έχει βραβευτεί στην κατηγορία Innovation στην 3η Έκθεση & Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική», στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου alumini.
Τίτλος έργου | CCRI – CYPRUS CANCER RESEARCH INSTITUTE |
Αρχιτεκτονική μελέτη | KOKKINOU KOURKOULAS ARCHITECTS |
Συστήματα αλουμινίου | ΕΤΕΜ (Ε85, Ε45, Ε50, ΕS38, E66) |
Κατασκευαστής αλουμινίου | G. Neofytou & Sons ltd |
© 2023 Alumini. All rights reserved.
Developed & Designed by Energy Marketing