Nexus BUTterFLY

Το έργο Nexus BUTterFLY είναι μια στιγμή Αστικού Υπαινιγμού μέσα στον ιστό της πόλης, σχεδιασμένο από το γραφείο architectScripta με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και επεξεργασμένο με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Credits: Erieta Attali

Το Nexus BUTterFLY, μία πενταώροφη πολυκατοικία σε μία τυπική γειτονιά του Χαλανδρίου, επαναπροσδιορίζει τον Τόπο στον οποίο πλέον ανήκει ως ανοίκειο Αντικείμενο. Επαναπροσδιορίζει τον χαρακτήρα της γειτονιάς του και αναπτύσσει με έμμεσο τρόπο νέους συσχετισμούς με τα γύρω κτίρια, αποκτώντας έναν αναφορικό ρόλο Τοπόσημου για την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μια Αυτόνομη Μορφή που εφαρμόζει τοπολογικές γεωμετρίες (pure Autonomous Form), η οποία βασίζεται και οργανώνεται από εσωτερικούς κανόνες και συσχετισμούς. Η διαδικασία σχεδιασμού αποκαλύπτει μια μυωπική προσέγγιση στην επεξεργασία της Μορφής, που ακολουθεί υψηλές τεχνικές σχεδιασμού και ψηφιακή τεχνολογία κατασκευής. Ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός γεννάται με την επεξεργασία μιας Αφηρημένης Μορφής με γεωμετρική συμπεριφορά, που χαρτογραφείται χρονικά μέσω Animation Software. Άλλωστε, η Nexus Properties, μια πρωτοποριακή κατασκευαστική εταιρεία με κτηματομεσιτική δραστηριότητα σε έργα με τεχνολογία αιχμής στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, εξειδικεύεται ακριβώς σε αυτό: στην υλοποίηση ειδικών κατασκευών με υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα και εφαρμοσμένη έρευνα υλικών.

Η σύλληψη βασίζεται σε μία έντονη σχέση του μέσα με το έξω για τον κάτοικο, με αφηγηματικά καδραρίσματα προς την πόλη και τη μακρινή θέα προς το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η χωρική βιωματική εμπειρία του χρήστη ορίζεται από τη ρευστότητα της Μορφής, που ακολουθεί εσοχές και προεξοχές, με σκοπό να αποδώσει μία ροϊκή ανάγνωση του εσωτερικού προς τη γύρω περιοχή, τον ουρανό και τον περιβάλλοντα χώρο. Τη νύχτα το κτίριο έχει μία διακριτική παρουσία, υπογραμμίζοντας τις γεωμετρικές φωτεινές γραμμές και τα κενά της ζωώδους επιδερμίδας (animalistic skin) του κτιρίου. Η τεχνολογία κατασκευής ακολουθεί ερευνητική εφαρμογή υλικών που ανακυκλώνονται και η μελέτη των χώρων βασίζεται σε αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού με παράλληλο χαρακτηρισμό του κτιρίου σε Α+.

Το αλουμίνιο έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην κατασκευή του έργου Nexus BUTterFLY, κυρίως στο εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου. Χρησιμοποιώντας ειδικά patron συμβατικής λογικής και ψηφιακή τεχνολογία κατασκευής, στελέχη από αλουμίνιο καμπυλώθηκαν ακολουθώντας ράδια πολύ μικρής ακτίνας σε δύο άκρες του κάθε στελέχους. Η εφαρμογή του υλικού εξαντλεί τα όρια καμπυλότητας στο επάνω κομμάτι για κάθε στέλεχος αλουμινίου με δεξιόστροφη καμπύλη και στο κάτω κομμάτι του αριστερόστροφα. Οι καμπύλες γωνίες της γυάλινης επιδερμίδας ακολούθησαν λογική υαλοπίνακα για να πετύχουμε καλύτερες λεπτομέρειες.

Tο έργο έχει επαναπροσδιοριστεί μέσω τεχνολογίας Artificial Intelligence: Ποια είναι η σχέση που μπορεί να έχει το ροζ χαβιάρι με διαφανείς μπουρμπουλήθρες; Ή τι σχέση υπάρχει ανάμεσα σε ζαρτιέρες, μεταλλικά σχοινιά και υδράργυρο; Το AΙ ως εργαλείο σχεδιασμού αποκαλύπτει έννοιες μέσα από το Concept του Nexus BUTterFLY, εισάγοντας έμμεσες σχέσεις μεταξύ των «Αντικειμένων» που απαρτίζουν το Όλο Concept του έργου, αποφεύγοντας σχέσεις αντιστοίχισης.

Η λεκτική προσέγγιση στηρίζεται στην ιδέα του Υπαινιγμού, που είναι όρος κλειδί στο διδακτορικό της Νεφέλης Χατζημηνά, ιδρύτριας του γραφείου architectScripta. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να επανεφεύρει την Πραγματικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της Πραγματικότητας είναι να αποκτήσει κανείς έμμεση πρόσβαση σε αυτή. Αφηρημένες έννοιες με έμμεσες σχέσεις σε μία συνεπίπεδη οντολογία μπορούν να επαναπροσδιορίσουν νοήματα. Το έργο Nexus BUTterFLY πυροδοτεί μία νέα αρχιτεκτονική συζήτηση.

Οι architectScripta, σε συνεργασία με τον Δαμιανό Χατζημηνά, διαθέτουν σχετικά έργα Τέχνης ως Non Fungible Token (NFT) στην αγορά του OpenSea, -την πρώτη και μεγαλύτερη αγορά για NFTs και συλλεκτικά έργα Τέχνης που στηρίζονται σε κρυπτονομίσματα. Το Nexus BUTterFLY αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συλλογής κτιρίων της Nexus Properties Real Estate με μια σειρά έργων “FLY” της Νεφέλης Χατζημηνά και του συνεργάτη της Νίκου Παπαβασιλείου, που περιλαμβάνουν τα έργα κατοίκησης OnyxFLY, SnakeFLY και GroundFLY με το πιο σημαντικό έργο 5.000 m2 στην περιοχή του Ελληνικού δίπλα στην Kengo Kuma Galleria και τον Πύργο Norman Foster Marina.

Ταυτότητα έργου

Nexus BUTterFLY
Κτίριο πολυτελών Διαμερισμάτων 1000 m2, Χαλάνδρι, Έτος 2024
ΑρχιτέκτονεςarchitectScripta: Νεφέλη Χατζημηνά, Νίκος Παπαβασιλείου
ΚατασκευήNexus Properties | Real Estate Development: Διονύσιος Φωτάκιας, Δαμιανός Χατζημηνάς
Ομάδα μελέτηςΚωνσταντίνος Χατζημηνάς, Δαμιανός Χατζημηνάς, Άννα Σαπουντζάκη
Κατασκευαστής ΑλουμινίουPERDIKARIS Aluminum Constructions
Στατική μελέτηoffice 48A Μιχάλης Αργυράκης
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτηOKTO MECH Δημήτρης Αδαμόπουλος

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»