Beefbar Restaurant στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Ένα απαιτητικό έργο των AETER Architects, που αναδύεται από το τοπίο, μιλά τη γλώσσα της φύσης και κοιτά στο μέλλον των αρχιτεκτονικών κατασκευών και του αλουμινίου ως δομικού υλικού.

Γράφουν οι:

Χάρρυ Μπουγαδέλλης
Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, AETER Architects
Χρυσάνθη Μαυραγάνη
Διευθύντρια Μελετών & Λειτουργίας, AETER Architects
Αθανάσιος Αθανασόπουλος
Διευθυντής Μελετών & Marketing, AETER Architects

Το Beefbar Restaurant των AETER Architects αποτελεί τμήμα της πρόσφατης ολικής ανάπλασης του Αστέρα Βουλιαγμένης από τη Four Seasons και τοποθετείται στρατηγικά μεταξύ των ξενοδοχείων Ναυσικά και Αρίων, σε έναν ελεύθερο χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το νέο κτίριο εστίασης προσεγγίστηκε ως μια τοπολογική μορφή – ένα γλυπτό που αναδύεται φυσικά από το τοπίο, συνδιαλεγόμενο τόσο με τη γεωμετρία του εδάφους όσο και με τη φυσική ροή της θάλασσας.

Η στέγη του κτιρίου, επενδεδυμένη με πατιναρισμένο χαλκό, ανασηκώνεται απαλά από το έδαφος, σε ένα κυματιστό σχήμα που παραπέμπει στη θάλασσα. Το πράσινο τυλίγει το κτίριο όσο ο επισκέπτης πλησιάζει, σε ένα σχεδιαστικό αφηγηματικό μονοπάτι. Το έργο οργανώνεται σε υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, με τη βόρεια καμπύλη όψη να ανοίγει στο τοπίο μέσω εκτεταμένων καμπύλων υαλοστασίων.

Τα συρόμενα καμπύλα υαλοστάσια σε τριπλό οδηγό αποτελούν ένα από τα πιο απαιτητικά, τεχνολογικά, στοιχεία του έργου. Το σύστημα αυτό επιτρέπει την οπτική συνέχεια και την ενότητα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα εμπόδιο στη θέα προς τη θάλασσα. Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε εντατική έρευνα και ειδικές, εξατομικευμένες λύσεις, επιβεβαιώνοντας πως η τεχνολογία αλουμινίου στην Ελλάδα είναι ικανή να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις παγκόσμιας κλίμακας.

Το αλουμίνιο στο έργο δεν αποτελεί απλώς δομικό υλικό, αλλά κεντρικό συνθετικό εργαλείο. Η χρήση του υποστηρίζεται από την ελαφρότητα και τη μηχανική αντοχή, την εξαιρετική αντίσταση στη διάβρωση, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανικό για παραθαλάσσιο περιβάλλον, την ανακυκλωσιμότητα και τη συμβολή του στη βιωσιμότητα, την ευελιξία στην κατασκευή μη τυποποιημένων μορφών, καθώς και τις θερμομονωτικές και ακουστικές του ιδιότητες. Η σημασία του ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τη διαθεσιμότητα πρώτης ύλης, δηλαδή αποθεμάτων βωξίτη, στην Ελλάδα.

Το Beefbar εντάσσεται σε έναν ευρύτερο διάλογο για τη μετάβαση της αρχιτεκτονικής στη νέα εποχή της ψηφιακής κατασκευής, αξιοποιώντας εργαλεία, όπως ο παραμετρικός σχεδιασμός (parametric design), το Building Information Modeling (BIM), το Internet of Things (IoT), η 3D εκτύπωση / προσθετική κατασκευή (Additive Manufacturing – AM) και η νανοτεχνολογία. Το έργο αποτελεί πειραματική πλατφόρμα για την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζει ένα νέο πεδίο αρχιτεκτονικής διερεύνησης που επικεντρώνεται στην Additive Manufacturing με χρήση αλουμινίου.

Η προσθετική κατασκευή (AM), ή αλλιώς 3D εκτύπωση μετάλλων, αφορά την παραγωγή σύνθετων μεταλλικών στοιχείων με γεωμετρική ελευθερία. Το αλουμίνιο, μέσω τεχνικών, όπως το L-PBF (Laser Powder Bed Fusion) και το WAAM, Απελευθερώνει τον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό από τους περιορισμούς της τυποποίησης, επιτρέποντας την ανάδυση μοναδικών, προσαρμοσμένων μορφών. Τα πλεονεκτήματα της AM περιλαμβάνουν την εξατομίκευση του σχεδιασμού, τη μείωση υλικών και αποβλήτων, την ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς, την ταχύτητα παραγωγής και τη δυνατότητα γεωμετρικής πολυπλοκότητας.

Η μελέτη παραδειγμάτων από την αεροναυπηγική και την αυτοκινητοβιομηχανία ενίσχυσε την αρχιτεκτονική προσέγγιση των AETER Architects. Η Porsche 911 GT2 RS περιλαμβάνει εκτύπωση πιστονιών από κράμα αλουμινίου M174+, η Boeing 787 χρησιμοποιεί ανταλλακτικά από AlSi10Mg με τεχνική L-PBF, ενώ η Airbus έχει υιοθετήσει δομικά στοιχεία από AlMgSc μέσω AM. Επιπλέον, το έργο “Nematox” της Arup αφορά κόμβο υαλοστασίου που παράχθηκε μέσω AM, ενώ η γέφυρα MX3D Bridge δημιουργήθηκε με WAAM και ρομποτική εκτύπωση.

Το έργο ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική “Vision 2050” του European Aluminium, η οποία στοχεύει σε δραστική μείωση εκπομπών CO₂ έως το 2050. Ο συνδυασμός ελαφρών κατασκευών, ανακυκλώσιμων υλικών και ψηφιακής ακρίβειας οδηγεί στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου οικολογικά ευαίσθητης και τεχνολογικά ώριμης αρχιτεκτονικής.

Το Beefbar Restaurant είναι πολύ περισσότερα από ένας χώρος εστίασης. Αποτελεί δήλωση ενσωμάτωσης στο τοπίο, μοντέλο τεχνολογικής και υλικής έρευνας, σκαλοπάτι προς μια ψηφιακή αρχιτεκτονική πρακτική και απτή εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας και της προσθετικής κατασκευής. Οι AETER Architects προτείνουν έναν δρόμο όπου η λειτουργικότητα, η μορφολογική και τεχνολογική αναζήτηση και η περιβαλλοντική ηθική συνυπάρχουν αρμονικά σε κάθε σχεδιαστική απόφαση.

Το Beefbar Restaurant παρουσιάστηκε από την AETER Architects στα Success Stories – Μεγάλες Κατασκευαστικές Προκλήσεις, στο 16ο Συνέδριο alumini “Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική”.

*Ο Ευθύμιος Ζήζος, πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός, τα τελευταία 13 χρόνια είναι Projects Manager της Elval Colour. Έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των κατασκευών κτιρίων, και συγκεκριμένα στις προσόψεις κελύφους/στέγες, και ο σημερινός του ρόλος, του έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστεί στενά με μερικούς από τους κορυφαίους διεθνείς Αρχιτέκτονες, Τεχνικές Εταιρίες, Κατασκευαστικές εταιρίες Προσόψεων και Εταιρίες Συμβούλων Προσόψεων-Κελύφους σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Τίτλος έργουBeefbar Restaurant στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Αρχιτεκτονικό γραφείοAETER Architects
Κατασκευαστής αλουμινίουMARTINOS
Έτος κατασκευής

2021