Αυξημένη προβλέπεται η τιμή του αλουμινίου το 2024

Προοπτικές ανόδου της διεθνούς τιμής του αλουμινίου προβλέπει για τη νέα χρονιά η Goldman Sachs, ταυτόχρονα με τις ελλείψεις που προκαλούν στην αγορά οι προμήθειες που προέρχονται από την Κίνα.

Παγκόσμιο έλλειμμα 1,23 εκατ. τόνων μετάλλου προβλέπει η Goldman Sachs το 2024, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από το έλλειμμα του 2023, και αύξηση της τιμής στα 2.600 δολάρια ανά τόνο σε διάστημα 12 μηνών. Σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Νίκολας Σνόουντον (Nicholas Snowdon), οι προβλέψεις βασίζονται ως επί το πλείστον στον «αντίκτυπο της δέσμευσης της προσφοράς της Κίνας, όπου ο συνδυασμός του πλαφόν στη δυναμικότητα και της μειωμένης παραγωγής στην επαρχία Γιουνάν, σημαίνει ότι η χερσαία πρωτογενής παραγωγή θα αυξηθεί πιθανότατα μόνο 2% το επόμενο έτος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες του 2023, τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν άνοδο, αφού η Κίνα που αποτελεί την κορυφαία καταναλώτρια χώρα, έκανε εντατικές προσπάθειες να διασώσει τον κλάδο των ακινήτων. Καθοριστικής σημασίας ρόλο για την προαναφερόμενη άνοδο έπαιξε, επίσης, ο περιορισμός της παραγωγής, λόγω έλλειψης ενέργειας τον χειμώνα, καθώς και το όριο δυναμικότητας των κινεζικών μεταλλουργείων, τα οποία παράγουν περισσότερο από το μισό της παγκόσμιας προσφοράς.

Με πληροφορίες από: Goldman Sachs και Bloomberg.

16ο Συνέδριο alumini
«Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»


Βραβεία «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική»