Συνέντευξη

Νικόλαος Νικολής: «Το αλουμίνιο αναμένεται να έχει τον πρώτο λόγο τα επόμενα χρόνια»

 

 

Ο Νικόλαος Νικολής, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της TechnikAL, μιλά στο alumini για το αλουμίνιο, τις κατασκευαστικές προκλήσεις και τις νέες τάσεις της αγοράς που θα καθορίσουν το μέλλον.

Κύριε Νικολή, πριν μερικούς μήνες, στο 15ο Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική», η TechnikAL βραβεύτηκε στην κατηγορία Sustainability, για το κτίριο «Element», που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο RS Sparch της Ρένας Σακελλαρίδου. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις αυτού του έργου και πώς τις αντιμετωπίσατε;

Aναμφίβολα, η ελλειπτική σχεδίαση του «Element» το καθιστά ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό κτίριο. Η ιδιομορφία της κατασκευής του, με την ελαφρά καμπύλη γεωμετρία του, οι καμπύλες και οι αιχμηρές γωνιακές κατασκευές του, αποτέλεσαν ιδιαίτερη πρόκληση για εμάς, καθώς σε αυτά τα σημεία βρίσκεται η δυσκολία της κατασκευής του. Το βασικότερο στοιχείο του κτιρίου είναι τα υαλοπετάσματα, τα οποία διαφοροποιούνται ως γεωμετρία σε κάθε επίπεδο, από όροφο σε όροφο, θέλοντας να δώσουν την έννοια της κίνησης, και δημιουργούν αιχμηρές γωνίες παντού, απεικονίζοντας τον δυναμισμό του κτιρίου. Κάθε κομμάτι από προφίλ αλουμινίου ή υαλοπίνακα που χρησιμοποιήθηκε στο έργο είναι μοναδικό και οι θέσεις των αγκυρώσεων του υαλοπετάσματος απαιτούνταν να είναι προκαθορισμένες.

Η TechnikAL, διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία σε έργα μεγάλης κλίμακας στην  Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν εξαρχής έτοιμη να προσφέρει με την τεχνογνωσία της λύσεις, για την ολοκλήρωση της ιδιαίτερης κατασκευής του υπερσύγχρονου αυτού κτιρίου, και είμαστε υπερήφανοι που υλοποιήθηκε άρτια η αρχιτεκτονική ιδέα της κυρίας Σακελλαρίδου, ολοκληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία ένα έργο που σηματοδοτεί το μέλλον.

Αναφέρετε στην ιστοσελίδα της TechnikAL ότι «η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι αναμφίβολα ο πολιτισμός, η επιστήμη και η τέχνη». Πώς συνδέεται η κατασκευή αλουμινίου με τον ελληνικό πολιτισμό;

Η έννοια της κατασκευής συνδέεται στενά με τον πολιτισμό στην Ελλάδα, καθώς η κατασκευή ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Στην αρχαία Ελλάδα, η κατασκευή είχε έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της φιλοσοφίας και της πολιτικής. Οι αρχιτέκτονες της εποχής εκείνης κατασκεύαζαν μνημεία, ναούς, θέατρα, αθλητικούς χώρους και άλλα κτίρια, που συνέβαλαν στη δημιουργία μιας εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Η κατασκευή αυτών των κτιρίων ενθάρρυνε τους αρχιτέκτονες να αναπτύξουν καινοτόμες τεχνικές και σχεδιαστικές λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα. Πλέον, στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, η χρήση του αλουμινίου στην κατασκευή κτιρίων έχει αρχίσει να αντικαθιστά άλλα υλικά, δημιουργώντας εντυπωσιακά έργα υψηλής αισθητικής και καλύπτοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη για σχεδιασμό κτιρίων χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος.

Σε ποια σημεία υπερέχει το αλουμίνιο ως δομικό υλικό;

Το αλουμίνιο έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή και βασικά σύγχρονα υλικά στην αρχιτεκτονική και ευρύτερα στον κλάδο των κατασκευών σύγχρονων κτιρίων, εξαιτίας των σπουδαίων φυσικών ιδιοτήτων του. Είναι ένα ελαφρύ υλικό, το οποίο δεν επιβαρύνει τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, συμβάλλει στη δραστική μείωση του συνολικού βάρους του κτιρίου, ενώ έχει παράλληλα καλή αντιδιαβρωτική συμπεριφορά και μεγάλο χρόνο ζωής. Όντας ένα ιδιαίτερα ελαφρύ μέταλλο και συνδυαστικά με την ευπλαστότητά του, καθίσταται ιδανική επιλογή ως υλικό επένδυσης του εξωτερικού κελύφους των κτιρίων, αλλά και ως υλικό πλαισίωσης πολύ μεγάλων ανοιγμάτων, προσφέροντας τεράστια ευελιξία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και προσδίδοντας υψηλή αισθητική και μοναδικό χαρακτήρα στο ύφος των κατασκευών. Επιπλέον έχει καλή θερμομονωτική συμπεριφορά, είναι ανακυκλώσιμο και μη τοξικό υλικό, οπότε συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Το γεγονός ότι ως υλικό δεν παρουσιάζει προβλήματα οξείδωσης αντίστοιχα με εκείνα του χάλυβα, εξασφαλίζει εξαιρετικές συνθήκες βιωσιμότητας των κτιρίων, όπου αυτό εφαρμόζεται. Η επίτευξη όλο και μικρότερων συντελεστών θερμοπερατότητας (Uw) στο πλαίσιο των υαλοστασίων, συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού κελύφους, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα του κτιρίου. Κατά τη γνώμη μου, αποτελεί μοναδική λύση στην κατασκευή του façade ενός σύγχρονου κτιρίου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η υλοποίηση πληθώρας εμβληματικών έργων έχει βασιστεί στο αλουμίνιο.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγορά του αλουμινίου τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι αντέχει. Πώς βλέπετε το μέλλον της αγοράς αλουμινίου; Ποιες τάσεις διακρίνετε;

Αναμφίβολα το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που πρωταγωνιστεί στον κατασκευαστικό κλάδο και η χρήση του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, τόσο σε κατασκευές που προορίζονται για κατοικίες όσο και σε επαγγελματικά κτίρια. Εκτιμώντας την υπάρχουσα τάση της αγοράς και συνυπολογίζοντας τα κριτήρια βιωσιμότητας που ήδη έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια, το αλουμίνιο αναμένεται να έχει τον πρώτο λόγο τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η ευρεία γκάμα των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, καθώς και των εφαρμογών του σε αισθητικό επίπεδο, παρέχει πολλές δυνατότητες αισθητικής δημιουργίας. Το ιδιαιτέρως χαμηλό ενεργειακό τους αποτύπωμα αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη.

Η τάση που θα θέσει νέες προκλήσεις αφορά στη χρήση μεγαλύτερων ορατών επιφανειών αλουμινίου που συνθέτουν τόσο το κέλυφος ενός κτιρίου όσο και τις εσωτερικές διαμορφώσεις των χώρων του, συμβάλλoντας στη δραστική μείωση του συνολικού βάρος του κτιρίου και συνεπώς στη μείωση των μεγεθών της θεμελίωσης, με αντίστοιχα οφέλη στον χρόνο κατασκευής του έργου. Οι δυνατότητες των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, που συνεχώς καλύπτουν το μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών σε κάθε κτιριακή δομή, κάνουν το υλικό να υπερισχύει και να πρωτοστατεί έναντι των ανταγωνιστικών υλικών, καθώς ακολουθεί τις συνεχώς εναλλασσόμενες τάσεις της αγοράς, υποστηρίζει άμεσα ειδικές εφαρμογές ανά έργο, παρέχει πιστοποιημένες λύσεις αντοχής, ασφάλειας και υψηλών ενεργειακών επιδόσεων, εγγυάται ποιοτική αντοχή στη διάρκεια του χρόνου και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, λόγω της ιδιότητας του υλικού να ανακυκλώνεται. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα του υλικού είναι ότι με την ανακύκλωσή του δε χάνεται η αρχική δύναμή του.

Όλα τα παραπάνω το καθιστούν πλέον, κατά τη γνώμη μου, μοναδική λύση στην κατασκευή των όψεων ενός κτιρίου.

Περιγράψτε μας, με δυο λόγια, την εταιρεία σας και ποιο είναι το επόμενο βήμα για εσάς.

Η TechnikAL είναι μια από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στον κλάδο κατασκευών συστημάτων αλουμινίου, με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, λόγω της προηγμένης τεχνογνωσίας της και των άριστων προϊόντων της. Ταυτόχρονα, διακρίνεται από έντονη και διαρκή εξωστρέφεια, καθώς πάνω από το 65%  του ετήσιου κύκλου εργασιών της αφορά εξαγωγές, με συμμετοχή σε έργα μεγάλης κλίμακας.

Μένουμε αφοσιωμένοι στη διαχρονική παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και πιστοί στην κατασκευή σύγχρονων κτιριακών έργων, ιδιαίτερων απαιτήσεων, και ακολουθούμε διαρκή αναπτυξιακή πορεία, στοχεύοντας σε ακόμη δυσκολότερα και εντυπωσιακότερα έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε εμβληματικά έργα στο εξωτερικό που θα φέρουν ελληνική υπογραφή.

Η εταιρεία μας δίνει έμφαση σε νέες τεχνολογίες και επενδύει διαρκώς στην καινοτομία και την αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει να έχουμε θέσει σε εξέλιξη  ένα πρόγραμμα ανάπτυξης των βιομηχανικών εγκαταστάσεών μας. προσθέτοντας επιπλέον 2.500 τ.μ. χώρους παραγωγής και αποθήκευσης και κυρίως τη δημιουργία νέας ρομποτικής γραμμής παραγωγής «inhouse», στοχεύοντας σε ένα ακόμη ποιοτικότερο προϊόν και αυξάνοντας την παραγωγική γραμμή. Είναι στρατηγική επιλογή μας η ανάπτυξη λύσεων που εντάσσονται στη λογική των ρομποτικών συστημάτων, που είναι συνδεδεμένα με κεντρικά λογισμικά, με τα οποία ανταλλάσσουν δεδομένα με αυτοματοποιημένο τρόπο.

«Έργα TechnikAL Photo Credits: Fakaros George»