Γιώργος Μεντζελόπουλος: «Είμαστε πρωτοπόροι, δυναμικοί και διαθέτουμε συστήματα που μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε απαίτηση»

Ο Γιώργος Μεντζελόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, μιλά στο alumini για τον κλάδο του Αλουμινίου στην Ελλάδα, καθώς και τα χαρακτηριστικά του που τον καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνικές εξαγωγές.

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Κύριε Μεντζελόπουλε, αφού σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια για τον κλάδο του αλουμινίου, ο οποίος είναι ο δεύτερος πιο εξαγωγικός στην Ελλάδα, σωστά;

Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος του αλουμινίου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δυναμικός. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, την προηγούμενη χρονιά οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 37%.  Αντίστοιχα, ο κλάδος του αλουμινίου παρουσίασε σημαντική αύξηση, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% περίπου του συνόλου των εξαγωγών. Από τα στοιχεία αυτά νομίζω ότι είναι εμφανής η σημασία του αλουμινίου για την ελληνική οικονομία. Είναι ο δεύτερος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών που άγγιξε τα 2,9 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, αύξηση, δηλαδή, 35%. Είναι, επίσης, ο κλάδος με το δεύτερο καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο αξίας 900 εκ. ευρώ, σημείωσε, δηλαδή, αύξηση 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, οι ελληνικές εταιρείες διέλασης εξάγουν σε περισσότερες από 50 χώρες όχι μόνο τα προϊόντα τους, αλλά και τεχνολογία, ποιότητα υψηλών απαιτήσεων και νέες λύσεις.

Τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου είναι ένα από τα κύρια προϊόντα του κλάδου στην εγχώρια αγορά. Ποια χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν προτιμητέα και στο εξωτερικό;

Είμαστε πρωτοπόροι, ιδιαίτερα δυναμικοί και διαθέτουμε συστήματα που μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε απαίτηση. Περαιτέρω, εξελίσσουμε διαρκώς τα συστήματα αυτά μέσα από τις ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, αλλά και μέσα από τις εξαγωγές σε δύσκολα κλίματα με ακραία θερμές και ακραία ψυχρές θερμοκρασίες. Έχουμε αναπτύξει συστήματα που βρίσκονται στην κορυφή του παγκόσμιου ανταγωνισμού και έχουν εφαρμοστεί σε εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, τα ελληνικά συστήματα αλουμινίου είναι πιστοποιημένα από διεθνή ινστιτούτα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα.

Ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου έχετε μια συνολικότερη αντίληψη του κλάδου στη χώρα μας. Ποια είναι η θέση του αλουμινίου στην πράσινη μετάβαση και στην κυκλική οικονομία;

Το αλουμίνιο ως υλικό ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης. Είναι ένα κατ’ εξοχήν βιώσιμο υλικό, μη τοξικό, πλήρως ανακυκλώσιμο και επαναχρησιμοποιούμενο με ελάχιστο ενεργειακό κόστος. Επομένως, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, το αλουμίνιο κατέχει σημαντική θέση για ένα βιώσιμο μέλλον. Διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη βιωσιμότητα τόσο των νέων κτιρίων όσο και στην ανακαίνιση των παλαιότερων. Η χρήση του αλουμινίου θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως και 39 εκ. τόνους ετησίως ως το 2050 που μεταφράζεται σε 46% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, το αλουμίνιο στις κτιριακές προσόψεις μειώνει την κατανάλωση ενεργείας ως και 50%.  Όσον αφορά τη θέση του αλουμινίου στην κυκλική οικονομία, είναι θεμελιώδης, αν αναλογιστεί κανείς ότι με την ανακύκλωσή του χρειάζεται μόλις το 5% της ενέργειας που δαπανήθηκε για την πρωτογενή παραγωγή του. Περισσότερο από το 90% του αλουμινίου που χρησιμοποιείται στη δόμηση και στις κατασκευές ανακυκλώνεται ή έχει ανακυκλωθεί. Είναι, επομένως, ένα υλικό που παράγει διαρκώς αξία.

Θα διακινδυνεύατε να κάνετε κάποιες προβλέψεις για το μέλλον; 

Το 2023 είναι μια χρονιά δύσκολη, κατά γενική ομολογία, με αντίξοες συνθήκες που οδηγούν τις παγκόσμιες αγορές σε μια στασιμότητα, η οποία έχει, αναπόφευκτα, επίδραση και στον κλάδο του αλουμινίου. Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, στη χώρα μας ο κατασκευαστικός κλάδος παραμένει δυναμικός και η ανάγκη δημιουργίας νέων κατοικιών και ενεργειακής αναβάθμισης των ήδη υφιστάμενων, έχει τονώσει τη ζήτηση στην αγορά αλουμινίου. Αναμένεται, επομένως, η σταθερή αύξηση της χρήσης του αλουμινίου σε κάθε είδους κατασκευή και, ασφαλώς, στα νέα κτίρια, όπου οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες.

Όπως είπατε προηγουμένως, ο κλάδος του αλουμινίου είναι ένας δυναμικός κλάδος. Πώς θα μπορούσε να γίνει πιο ανταγωνιστικός;

Δεν είμαστε μόνοι μας στην αγορά. Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, συνυπάρχουμε με την Ασία, την Τουρκία και την παγκόσμια αγορά εν γένει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους υψηλούς στόχους που θέτει, καθιστά όλο και δυσκολότερες τις συνθήκες εξαγωγών τόσο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός αυτής. Επιπλέον, το κόστος ενέργειας είναι υψηλό για την παραγωγή αλουμινίου. Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τα επανεξετάσουμε και να τα βελτιώσουμε. Πρέπει, ως χώρα, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τη βιομηχανία αλουμινίου και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται αγώνας, επενδύσεις και στήριξη.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου;

Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου διαρκώς εξελίσσεται. Βασικό μας μέλημα είναι η προώθηση του κλάδου και η συνεργασία με την ελληνική πολιτεία και άλλους φορείς, με στόχο να στηρίξουμε τη βιομηχανία αλουμινίου και να της δώσουμε την προσοχή που της αρμόζει.

Ο κλάδος, παρά τις αντικειμενικά δύσκολες και μεταβαλλόμενες συνθήκες και συγκυρίες που έφεραν όλους μας αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις, προχώρησε, διατηρώντας πρωτοποριακή θέση. Έχοντας ως εφόδια τις συνεχείς επενδύσεις και την τεχνογνωσία, αποτελεί σταθερά σημείο αναφοράς στην ελληνική αγορά όσον αφορά στον τομέα της κατασκευής κτιρίων, αλλά και πυλώνα της εγχώριας οικονομίας, με υψηλής ποιότητας προηγμένα προϊόντα που αποτελούν πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Γεώργιος Μεντζελόπουλος

Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου

 

O Γεώργιος Μεντζελόπουλος διαθέτει δεκαετή και πλέον εμπειρία στο κλάδο του Αλουμινίου.

 

Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1996 στη Σωληνουργεία Κορίνθου, στο Οικονομικό τμήμα, όπου ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης πριν προαχθεί σε Οικονομικό Δ/ντή. Τον Σεπτέμβριο του 2008, ανέλαβε τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή στην εταιρεία Stomana Industry (Bulgaria) και τον Σεπτέμβριο του 2009, τη θέση του Financial Controller στη Βιοχάλκο. Τον Ιούλιο του 2009 προάχθηκε στη θέση του CEO για τις εταιρείες του Group ETEM. Κατόπιν του μετασχηματισμού της Εταιρίας τον Απρίλιο του 2019, ανέλαβε τη θέση του CEO, στις εταιρείες του Joint Venture της ΕΤΕΜ με την Gestamp (Extrusion & Automotive) και τη θέση του Προέδρου του ΔΣ. Από τον Ιούνιου του 2022 κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

 

Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου από το 2010 και Πρόεδρος από το 2019. Επίσης, από το 2016 ήταν αντιπρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου επιχειρήσεων (HBCB) και πρόεδρός του από το 2020-2023, συνδέσμου που υποστηρίζει ενεργά την Ελληνική Επιχειρηματικότητα στη Βουλγαρία.