Έχουν ήδη γραφτεί πολλά για τον Πύργο του Πειραιά, το σημείο εκκίνησης της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας, που θα στεγάζει γραφεία και καταστήματα εμπορικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο κτίριο – τοπόσημο, 22 ορόφων, με συνολικό ύψος 88 μέτρα και δομημένη επιφάνεια 34.623 τ.μ. Είναι ο πρώτος βιοκλιματικός ουρανοξύστης στη χώρα μας που θα πιστοποιηθεί με Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ανάπτυξης LEED, ενώ διεκδικεί, επίσης, την πιστοποίηση WELL, που αφορά την υγεία και την ευεξία των χρηστών ενός κτιρίου.
Εκτός από βιοκλιματικός, όμως, ταυτόχρονα θα είναι και ο πρώτος ψηφιακός ουρανοξύστης στην Ελλάδα, που σχεδιάστηκε και χτίστηκε με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. «Είναι ένα κτίριο στο οποίο έγινε μέγιστη αξιοποίηση του Revit και του BIM σε επίπεδο προμελέτης, καθώς και των τεχνολογιών που αφορούν το parametric design, ώστε να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός του προϊόντος», εξηγεί ο Στέλιος Κρητικός, Μηχανικός και Co-owner της Avantech, της εταιρείας που ανέλαβε το system design του έργου. «Έχουμε 3.000 μοντέλα περσίδων και 50 διαφορετικούς τύπους παραθύρων που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί τρισδιάστατα, ένα προς ένα. Με το πάτημα ενός κουμπιού είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κάθε κατασκευαστική λεπτομέρεια», λέει ο κ. Κρητικός. Είναι μια επανάσταση που εξοικονομεί χρόνο και μειώνει το κόστος σχεδιασμού, κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας.
Ο Πύργος ψηφιοποιήθηκε εξαρχής με τη βοήθεια της τεχνολογίας BIM, γεγονός που θα καθιστά ευκολότερη τη λειτουργία και τη συντήρησή του στο μέλλον. Ένα Κέντρο Ελέγχου θα παρακολουθεί τη λειτουργία όλων των συστημάτων του κτιρίου, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή οποιαδήποτε βλάβη ή δυσλειτουργία και να διορθώνεται γρήγορα.
Κάθε όροφος του Πύργου θα λειτουργεί αυτόνομα, σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, χρησιμοποιώντας «έξυπνα» συστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών του κτιρίου. Καινοτομία αποτελεί και η ταχύτητα των ανελκυστήρων, που αναμένεται να φτάνουν από το ισόγειο στον τελευταίο όροφο, σε 23 μόλις δευτερόλεπτα.
Όσον αφορά την κατασκευή του αλουμινίου, η καινοτομία στον Πύργο του Πειραιά, όπως αναφέρει ο κ. Κρητικός, έγκειται «στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για τον σχεδιασμό του κτιρίου και το σωστό μάνατζμεντ των πρώτων υλών, από το 0 έως το 100. Είχαμε πλήρη κωδικοποίηση και έλεγχο των κωδικών από τη στιγμή της παραγγελίας μέχρι τη στιγμή της τοποθέτησης. Επιπλέον, με τη χρήση tablet, ήταν δυνατή η αποσυναρμολόγηση μιας κατασκευής, ώστε να βοηθηθεί κάθε εργαζόμενος στην τοποθέτηση, καθότι ήταν κατασκευές σχεδιασμένες από το μηδέν, για τις οποίες δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία».
Ο Πύργος του Πειραιά είναι έργο της κοινοπραξίας DIMAND, EBRD και PRODEA Investments και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.
© 2023 Alumini. All rights reserved.
Developed & Designed by Energy Marketing