LEED

Ο leader στην πιστοποίηση αειφόρων κτιρίων

Η πιστοποίηση LEED βεβαιώνει ότι ένα κτίριο πληροί στο μέγιστο τα πρότυπα αειφόρου σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας, δίνοντας έμφαση στη «μεγάλη εικόνα».

Το LEED είναι το πιο γνωστό και ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα αξιολόγησης βιώσιμων κτιρίων σε όλο τον κόσμο. Αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων των ΗΠΑ (U.S. Green Building Council -USGBC) και παρέχει ένα ολιστικό πλαίσιο αναφορικά με τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την επίτευξη της μέγιστης περιβαλλοντικής και ενεργειακής απόδοσης.

Λαμβάνει υπόψη και βαθμολογεί όλες τις σημαντικές παραμέτρους που συνεργάζονται για να καταστήσουν ένα κτίριο αειφόρο και εξαιρετικά αποδοτικό: από το αποτύπωμα άνθρακα έως την ποιότητα του περιβάλλοντος των εσωτερικών χώρων.

Ανάλογα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνει ένα κτίριο, εντάσσεται σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες: 

  • Platinum: 80+ βαθμοί
  • Silver: 50–59 βαθμοί
  • Gold: 60–79 βαθμοί
  • Certified: 40–49 βαθμοί

Τα κριτήρια για την πιστοποίηση LEED

Η πιστοποίηση LEED αφορά όλους τους τύπους κτιρίων σε όλες τις οικοδομικές φάσεις, είτε πρόκειται για νέες κατασκευές είτε για ανακαινιζόμενες, τους εσωτερικούς χώρους, τις κτιριακές λειτουργίες, τη συντήρηση και το κέλυφος. Αξιολογεί τα κτίρια με βάση εννέα συγκεκριμένα κριτήρια:

  1. Integrative Process. Αφορά μια πρώτη εικόνα για την αποδοτικότητα του κτιρίου και εφαρμόζεται πριν την έναρξη του σχεδιασμού.
  2. Location and Transportation. Αφορά τις διαθέσιμες υποδομές και την πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς στην τοποθεσία όπου βρίσκεται ή κατασκευάζεται το κτίριο, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη επέκτασης του αστικού ιστού και κατασκευής νέων υποδομών ούτε η χρήση Ι.Χ. οχήματος για την πρόσβαση στο κτίριο.
  3. Sustainable Sites. Αφορά τη διατήρηση των στοιχείων του τοπικού φυσικού τοπίου τόσο στη φάση σχεδιασμού όσο και στη φάση κατασκευής, αλλά και την καταλληλότητα της τοποθεσίας όσον αφορά τους κινδύνους από φυσικά φαινόμενα.
  4. Water Efficiency. Αφορά την εξοικονόμηση του πόσιμου νερού και την καλή διαχείριση του βρόχινου νερού.
  5. Energy and Atmosphere. Αφορά την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και την αποδοτικότητά του.
  6. Materials and Resources. Αφορά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κτιρίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Δίνεται έμφαση στα επιμέρους υλικά, στις πρώτες ύλες και στον τρόπο εξόρυξης και παραγωγής τους.
  7. Indoor Environmental Quality. Αφορά την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος του κτιρίου. Δίνεται έμφαση στη χρήση υλικών με μηδενική ή πολύ χαμηλή εκπομπή πτητικών οργανικών ενώσεων και στην επίτευξη επαρκούς φυσικού φωτισμού και αερισμού σε όλους τους χώρους του κτιρίου.
  8. Innovation. Δίνεται έμφαση στην καινοτομία και στις καινοτόμες πρακτικές αειφορίας.  
  9. Regional Priority. Αφορά τις ιδιαίτερες προτεραιότητες που σχετίζονται με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται το κτίριο.

Με πληροφορίες από το U.S. Green Building Council