«Ό,τι είχε να πει η αρχιτεκτονική, λέγεται εδώ». Αυτά ήταν τα λόγια του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Le Corbusier, όταν επισκέφθηκε τη Μύκονο το 1939. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική γοήτευσε τον Γάλλο μοντερνιστή, που είδε στα μικρά αυτά σπίτια την επιτομή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Τα σπίτια των Κυκλάδων, χτισμένα ψηλά ή χαμηλά, με νότιο προσανατολισμό για να προστατεύονται από τους δυνατούς βόρειους ανέμους και να λούζονται στο φως της ημέρας, είχαν πάντοτε στο μπροστινό μέρος την αυλή: τον κύριο χώρο διαβίωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους. Τα υλικά κατασκευής είναι φυσικά και ο λιτός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ακολουθεί το περίγραμμα του εδάφους.
Σήμερα, η αρχιτεκτονική στις Κυκλάδες, όπου κατασκευάζονται με γρήγορους ρυθμούς νέες εξοχικές κατοικίες, έχει εξελιχθεί. Διατηρώντας τα παραδοσιακά στοιχεία, χρησιμοποιεί σύγχρονες πινελιές, όπως τα μεγάλα ανοίγματα παραθύρων με λεπτά προφίλ αλουμινίου, που ενοποιούν τους εσωτερικούς με τους εξωτερικούς χώρους και επιτρέπουν απρόσκοπτη θέα και άπλετο φως. Πέργκολες από αλουμίνιο και συστήματα σκίασης προστατεύουν το κτίριο από την έντονη ηλιοφάνεια και τα φυσικά φαινόμενα, διατηρώντας το εσωτερικό δροσερό, χάρη στον βιοκλιματικό σχεδιασμό τους, κάτι που εικάζουμε ότι θα εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Le Corbusier.
Η σχέση του με την Ελλάδα
Ο Le Corbusier γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1887 στην Ελβετία, ως Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατασκεύασε 75 κτίρια σε 12 χώρες και ανέλαβε 42 σημαντικά πολεοδομικά έργα. Δεκαεπτά από αυτά τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Παρόλ΄ αυτά δε σπούδασε ποτέ αρχιτεκτονική. Ο ίδιος παραδέχτηκε στο περιοδικό Modulus λίγο πριν τον θάνατό του: «Την εκπαίδευσή μου την πήρα μέσα από τα ταξίδια μου και τα μουσεία που επισκεπτόμουν. Στη συνέχεια πήγα να εργαστώ. Άνοιξα ένα γραφείο και πήρα τις πρώτες μου αναθέσεις. Και έτσι έγινα αρχιτέκτονας χωρίς να διαβάσω ούτε ένα αρχιτεκτονικό βιβλίο, χωρίς ποτέ να έχω σπουδάσει αρχιτεκτονική, χωρίς ποτέ να έχω σπουδάσει τους επτά ρυθμούς της αρχιτεκτονικής».
Η βασική αρχή που ακολούθησε στον σχεδιασμό του θεμελιώθηκε στην απλότητα της μορφής, που συνάντησε και στα σπίτια των Κυκλάδων, στην οργάνωση και την αυστηρότητα, διανθισμένα με ουτοπικά στοιχεία.
Η σχέση του με την Ελλάδα, ιδίως με τις Κυκλάδες και το Αιγαίο πέλαγος, ήταν μια σχέση διαρκούς μαθητείας και δημιουργικής ανταλλαγής. Όπως ο ίδιος είχε πει άλλωστε, ο Παρθενώνας, τον οποίο θαύμαζε καθημερινά για επτά εβδομάδες στο πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα, το 1911, αποτέλεσε την αιτία για να γίνει «επαναστατημένος αρχιτέκτονας».
© 2023 Alumini. All rights reserved.
Developed & Designed by Energy Marketing