Indoor Outdoor Spaces

Διευρύνοντας τα όρια

Στη μετα-covid εποχή, οι ανοιχτοί οικιακοί χώροι αποκτούν νέα σημασία για την ισορροπημένη διαβίωση, δίνοντας έμφαση στην αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός στα νέα κτίρια περιλαμβάνει όλο και πιο συχνά ευέλικτους χώρους, που μπορούν να ενοποιηθούν ή να διαχωριστούν κατά βούληση, ανάλογα με τις ανάγκες των ενοίκων. Πλέον, η ζωή σε μια κατοικία δε χρειάζεται να περιορίζεται σε κλειστούς, διακριτούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά μπορεί να είναι κάτι ενδιάμεσο.

Οι indoor outdoor χώροι πηγαίνουν ένα βήμα πέρα από τα συνηθισμένα αίθρια ή τις εσωτερικές αυλές του παρελθόντος, αφού στην ουσία αμβλύνουν τα όρια ανάμεσα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για αυλή, είτε για κήπο, είτε για βεράντα. Έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να εμπλουτίζουν την εμπειρία της διαβίωσης, συνδέοντας τους ενοίκους με τη φύση και το περιβάλλον, ενισχύοντας την ευεξία και δημιουργώντας μια αίσθηση ανοιχτότητας και ελευθερίας. Καθώς οι άνθρωποι αναζητούν πλέον τρόπους να «θολώσουν» το όριο ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, προσφέρουν μια λύση για να απολαύσει κανείς τη φυσική ομορφιά και τον φρέσκο αέρα, χωρίς να στερηθεί τις ανέσεις της εντός σπιτιού διαβίωσης.

Οι εσωτερικοί-εξωτερικοί χώροι διαχωρίζονται συνήθως διακριτικά από συρόμενες ή πτυσσόμενες πόρτες με μεγάλα ανοίγματα. Με το άνοιγμα των παραθύρων δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος, που επιτρέπει την ανεμπόδιστη κίνηση των ενοίκων στο εσωτερικό και το εξωτερικό του σπιτιού. Όσο μεγαλύτερα είναι τα παράθυρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η οπτική ενοποίηση των δυο χώρων και τόσο μεγαλύτερη η αίσθηση της ελευθερίας και της ανοιχτότητας.

Minimal frame: η τάση που ήρθε για να μείνει

Παλαιότερα, τα συρόμενα συστήματα στηρίζονταν στο πλαίσιο του αλουμινίου για να εξασφαλίσουν τη στατικότητα του γυαλιού και την απρόσκοπτη κίνηση κατά την κύλιση, κάτι που απαιτούσε μεγαλύτερο όγκο αλουμινίου στα ανοίγματα μεγάλων διαστάσεων. Καθώς, όμως, η έρευνα και η τεχνολογία στους τομείς του αλουμινίου και του γυαλιού διαρκώς εξελίσσονται, οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν πλέον κουφώματα αλουμινίου με λεπτό προφίλ, με ελάχιστα ορατό πλαίσιο, που επιτρέπει τη σχεδόν απρόσκοπτη οπτική επαφή ανάμεσα στους δυο χώρους, ακόμα και όταν οι συρόμενες πόρτες είναι κλειστές. Το γυαλί μετατρέπεται πλέον σε δομικό υλικό που συνυπολογίζεται στη στατική συμπεριφορά του κουφώματος.

Επιπλέον, η χρήση θερμικά ενισχυμένων υαλοπινάκων που, παρότι έχουν το ίδιο πάχος και βάρος, είναι κατά τέσσερις φορές πιο ανθεκτικοί σε χτυπήματα, πιέσεις και κραδασμούς σε σχέση με τους απλούς υαλοπίνακες, επιτρέπει την κατασκευή κουφωμάτων πολύ μεγάλων διαστάσεων, με λεπτότερες διατομές, επομένως με μικρότερο βάρος. Χρησιμοποιώντας μίνιμαλ συστήματα αλουμινίου, με λεπτό πλαίσιο, το βάρος μικραίνει ακόμα περισσότερο.

Χωνευτοί οδηγοί, μικρότερο πλαίσιο

Οι χωνευτοί οδηγοί που διαθέτουν πολλά minimal frames συστήματα αλουμινίου προσφέρουν μερική ή ολική κάλυψη των περιμετρικών πλαισίων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σε νέες κατασκευές αλλά και σε ανακαινίσεις και ανακατασκευές παλαιότερων κτιρίων.

Τα μεγάλα ανοίγματα που επιτάσσει το indoor outdoor living έχουν και περιβαλλοντικά οφέλη, αφού αφήνουν το φυσικό φως να λούσει το εσωτερικό του σπιτιού και επιτρέπουν τον φυσικό αερισμό, χωρίς να χρειάζεται η χρήση κλιματισμού.