Γιατί η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των επενδύσεων σε ακίνητα;

Αυξημένη ζήτηση εμφανίζουν οι επενδύσεις ακινήτων στη χώρα μας, μια τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και τον επόμενο χρόνο, με τις πωλήσεις να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η τάση στις τιμές των ακινήτων εξακολουθεί να είναι ανοδική το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, με το δεύτερο τρίμηνο του έτους να σημειώνει αύξηση 13,9%, ελαφρώς χαμηλότερη από το +14,5% του πρώτου τριμήνου. Επιπλέον, σύμφωνα με τους δείκτες ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η ανοδική πορεία των τιμών πώλησης κατοικιών αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι συνθήκες μειωμένης προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διετία 2023-2024, αναμένεται μέση αύξηση 7% στις τιμές πώλησης ακινήτων σε όλη τη χώρα, ποσοστό που υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανατίμηση των κατοικιών στην Ελλάδα φτάνει το 50% συνολικά, με σημείο εκκίνησης το τρίτο τρίμηνο του 2017, που καταγράφηκε το χαμηλότερο σημείο κατά την περίοδο της κρίσης. Η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ήρθε μετά από πολλά χρόνια προσαρμογής στις νέες συνθήκες, που οδήγησε στη συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και σε σημαντική πτώση των τιμών που έφτασε ως και το 42% την περίοδο από το 2008 ως το 2017. Οι συνθήκες αυτές εξισορρόπησαν σταδιακά την υπερβολική προσφορά κατοικιών που σημειώθηκε μεταξύ 2001 και 2007, όπου υπήρξε υπερπληθώρα έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Αυξημένη ζήτηση για την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Σύμφωνα με το 2o Market Report που δημοσιεύθηκε από την Greece Sotheby’s International Realty,  κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα Αιτήματα Ζήτησης και οι Επιτόπιες Υποδείξεις κινήθηκαν ανοδικά, ωστόσο, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα στο 12,2% έναντι του 13% που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Επιπλέον, το ίδιο εξάμηνο, φαίνεται ότι το ποσοστό υποδείξεων που καταλήγουν σε συμβόλαιο βελτιώθηκε ελαφρά, φτάνοντας το 8,6%, έναντι του ποσοστού 7,2% κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όσον αφορά τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφαία θέση των προτιμήσεων (με αύξηση κατά 27,7% στα αιτήματα ζήτησης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022), ενώ η Αθηναϊκή Ριβιέρα σημείωσε αύξηση 25,8% στα Αιτήματα Ζήτησης, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά σε ζήτηση τη Μύκονο, που παρουσίασε μείωση 17,9%. Σημαντική αύξηση 70,7% σημειώθηκε επίσης για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, στη Λευκάδα (166,7%), στην Κρήτη (28,6%), στην Κέα (27,8%), και μικρότερη στην Τήνο (2,4%), ενώ η Πάρος και η Ρόδος, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών, παρουσίασαν μείωση.

Χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών είναι ότι οι αγοραστές έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί και πιο απαιτητικοί και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα, τη λειτουργικότητα των κτιρίων και την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους ενοίκους.

Στην αυξημένη ζήτηση των ακινήτων, ιδίως των νεότερων ηλικιακά, έχουν συντελέσει ξένοι επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα είτε για την απόκτηση της Golden Visa, είτε για επένδυση, με σκοπό την εκμετάλλευση μέσω μίσθωσης, είτε ως κατοικία αν πρόκειται για digital nomads ή για συνταξιούχους που αναζητούν έναν ηλιόλουστο, ασφαλή και όμορφο τόπο για να ζήσουν.

Οι λόγοι που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική σε ξένους επενδυτές, είναι αρκετοί:

  • Προσιτές τιμές ακινήτων: Η Ελλάδα γνώρισε πτώση στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις σε ακίνητα, αφού επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτούν ακίνητα με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Τουριστική βιομηχανία: Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της. Η χώρα προσφέρει γραφικά τοπία, αρχαία ιστορικά μνημεία και όμορφα νησιά που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Αυτός ο ακμάζων τουριστικός τομέας δημιουργεί ευκαιρίες στους επενδυτές να παράγουν εισόδημα μέσω της ενοικίασης ακινήτων και των επιχειρήσεων φιλοξενίας.
  • Πρόγραμμα Golden Visa: Η Ελλάδα προσφέρει ένα Πρόγραμμα Golden Visa, που επιτρέπει σε επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις οικογένειές τους να αποκτήσουν άδειες διαμονής επενδύοντας σε ακίνητα.
  • Στρατηγική τοποθεσία: Η Ελλάδα λειτουργεί ως πύλη μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, καθιστώντας την έναν κρίσιμο κόμβο διαμετακόμισης και εμπορίου. Η στρατηγική του θέση προσφέρει δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης και διεθνών συνεργασιών, ειδικά στον ναυτιλιακό κλάδο.
  • Ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα: Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει διάφορα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.
  • Βελτίωση των υποδομών: Η Ελλάδα έχει επενδύσει στην ανάπτυξη υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων μεταφορών, των αεροδρομίων και των λιμανιών. Αυτές οι βελτιώσεις ενισχύουν τη συνδεσιμότητα εντός της χώρας και διευκολύνουν την πρόσβαση σε ελληνικούς προορισμούς, ενισχύοντας περαιτέρω τον τουρισμό και τις επενδυτικές δυνατότητες.

Σημαντικός λόγος είναι, επίσης, η ποιότητα των κτιριακών κατασκευών στην Ελλάδα, που διαρκώς βελτιώνεται και εκσυγχρονίζεται, ενσωματώνοντας πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης και έξυπνης τεχνολογίας, που αυξάνουν τον κύκλο ζωής του κτιρίου και μειώνουν σημαντικά το κόστος συντήρησης, όχι μόνο σε μεγάλα έργα, αλλά και σε μικρότερα.