Οι μοναδικές ιδιότητες του αλουμινίου, όπως η πλήρης και συνεχής ανακυκλωσιμότητά του, προσφέρουν αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα στην κατασκευή κτιρίων, με κυριότερα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Έχει αποδειχτεί ότι οι ενεργειακές κατασκευές αλουμινίου επηρεάζουν θετικά τη συμπεριφορά των κτιρίων, είτε πρόκειται για νέες κατασκευές είτε για υφιστάμενες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στα αρχιτεκτονικά προφίλ αλουμινίου έχουν οδηγήσει στη δημιουργία υψηλής τεχνολογίας θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων, που εξασφαλίζουν ιδανική θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου, ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά κουφώματα αλουμινίου, που επιτρέπουν τη μεταφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας, είτε πρόκειται για χαμηλή τον χειμώνα είτε για υψηλή το καλοκαίρι, τα θερμοδιακοπτόμενα ενσωματώνουν μονωτικά υλικά στο εσωτερικό του προφίλ, χάρη στα οποία βελτιώνεται τόσο η θερμική μόνωση όσο και η ηχομόνωση του κτιρίου.
Η θερμοδιακοπή επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό του προφίλ σε δύο μέρη και την ένωσή τους με τη χρήση μονωτικών υλικών, που απομονώνουν την εσωτερική επιφάνεια από την εξωτερική, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη μεταφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου και το αντίστροφο. Τα οφέλη είναι πολλά, αφού υπολογίζεται ότι τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή πετυχαίνουν μέχρι και 85% χαμηλότερη διαπερατότητα σε σχέση με τα συμβατικά.
Δεδομένου ότι τα συμβατικά προφίλ αλουμινίου δε συμμορφώνονται πλέον με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.), όλες οι εταιρείες διαθέτουν θερμοδιακοπτόμενα, ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου.
Λεπτά προφίλ αλουμινίου
Χάρη στην έρευνα και τη διαρκή βελτίωση των κουφωμάτων αλουμινίου, είναι δυνατή πλέον η κατασκευή εξαιρετικά λεπτών προφίλ, που αυξάνουν έως και 20% τη διαφανή επιφάνεια των παραθύρων, σε σχέση με τα συμβατικά. Αυτό επιτρέπει στους αρχιτέκτονες να βελτιστοποιήσουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου όλο τον χρόνο, συνδυάζοντας ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου με ενεργειακούς υαλοπίνακες για βέλτιστο αποτέλεσμα, που σημαίνει μείωση των απωλειών θερμότητας τον χειμώνα και μεγιστοποίηση των ηλιακών κερδών το καλοκαίρι.
Από την άλλη πλευρά, τα ηλιακά κέρδη πρέπει να ελαχιστοποιηθούν κατά τους θερμούς μήνες, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η άνεση των χρηστών του κτιρίου και να μειωθούν οι ανάγκες για κλιματισμό. Τα συστήματα σκίασης αλουμινίου, όπως οι έξυπνες περσίδες, μπορούν να προσφέρουν την τέλεια λύση για κάθε εποχή.
Η σημασία της πρόσοψης
Εκτός από τα κουφώματα αλουμινίου, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επένδυση της πρόσοψης με αλουμίνιο, που προστατεύει το κτίριο από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και συμβάλλει στη μόνωσή του. Το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην πρόσοψη και την επένδυσή της χρησιμεύει ως ένας πρόσθετος αποθηκευτής θερμότητας για τους χειμερινούς μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών, η επίστρωση αλουμινίου αντανακλά εν μέρει την ηλιακή ακτινοβολία, προστατεύει την κτιριακή πρόσοψη και εξασφαλίζει φυσικό αερισμό, μειώνοντας την ανάγκη για κλιματισμό.
Ανάγκη για περισσότερες ανακαινίσεις
Οι ενεργειακές κατασκευές αλουμινίου δεν αφορούν, ασφαλώς, μόνο τα νέα κτίρια αλλά και τα υφιστάμενα. Το «Κύμα ανακαινίσεων» της ΕΕ, μια εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, έχει ως στόχο να διπλασιάσει τα ετήσια ποσοστά ενεργειακής αναβάθμισης εντός της επόμενης δεκαετίας. Προς το παρόν όμως, μόνο ένα μικρό ποσοστό των κτιρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάλλονται σε ενεργειακή αναβάθμιση κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD), ως το 2030 θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά στον κτιριακό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο η κατανάλωση ενέργειας όσο και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ενώ ως το 2050 θα πρέπει ο τομέας να καταστεί κλιματικά ουδέτερος. Επιπλέον, από το 2026 θα πρέπει κάθε νέο δημόσιο κτίριο να παράγει μηδενικές εκπομπές αερίων, ενώ ως αντίστοιχη προθεσμία για τα ιδιωτικά κτίρια έχει οριστεί το 2028.
Στη χώρα μας, ήδη από το 2018, υπάρχει το Εθνικό σχέδιο αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράλληλα έχουν δοθεί κίνητρα με τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών κτιρίων. Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για μηδενική κατανάλωση, αφού σε κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από το A ως το G, η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων της χώρας μας κατατάσσεται στις δυο κατώτερες βαθμίδες, F και G, που θα πρέπει να ανέβουν τουλάχιστον στην κατηγορία E ως το 2030 και στην D ως το 2033. Για τα δημόσια και τα μη οικιστικά κτίρια οι προθεσμίες είναι συντομότερες, ως το 2030 και το 2027 αντίστοιχα.
Παρόλ’ αυτά, ως αποτέλεσμα του «Κύματος ανακαινίσεων» της ΕΕ, η ζήτηση για βιώσιμες λύσεις κτιρίων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Η ανακαίνιση παλαιών κτιρίων με την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών λύσεων αλουμινίου, που ελαχιστοποιούν τις απώλειες θερμότητας και μεγιστοποιούν τη θερμική απόδοση, προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης των κτιρίων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Με πληροφορίες από το European Aluminium
© 2023 Alumini. All rights reserved.
Developed & Designed by Energy Marketing