Περίπου το 80% του χρόνου μας υπολογίζεται ότι το περνάμε, κατά μέσο όρο, μέσα σε κτίρια είτε πρόκειται για γραφεία, είτε για κατοικίες, είτε για καταστήματα. Δεν είναι να απορεί κανείς, λοιπόν, γιατί δίνεται ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στο εσωτερικό περιβάλλον των κτιρίων, προκειμένου να εξασφαλιστούν άνετες συνθήκες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες όσων ζουν ή εργάζονται εκεί. Την ίδια στιγμή, παραμένει διαρκής η απαίτηση για κτίρια ενεργειακά αποδοτικά, με χαμηλό κόστος συντήρησης και φιλικά προς το περιβάλλον. Τη λύση δίνουν οι «έξυπνες» τεχνολογίες, οι οποίες, αν και αρχικά έβρισκαν εφαρμογή κυρίως σε μεγάλα έργα και πολυτελείς κατοικίες, πλέον είναι προσιτές σε όλα σχεδόν τα κτίρια, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Τα έξυπνα κτίρια αξιοποιούν την τεχνολογία για να συλλέξουν και να μοιραστούν δεδομένα και πληροφορίες, αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας, την άνεση και την ασφάλεια, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσής τους. Στα έξυπνα κτίρια οι συσκευές και τα μηχανήματα δεν εκτελούν απλές μεμονωμένες εργασίες, αλλά προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες του περιβάλλοντος και στη συμπεριφορά των ενοίκων, αποτελώντας μέρος ενός τεχνολογικού συστήματος, αφού σχεδόν όλοι οι χώροι αλληλοσυνδέονται και ελέγχονται απομακρυσμένα με τη χρήση οποιουδήποτε smartphone ή tablet.
Οι εντυπωσιακές δυνατότητες που προσφέρει η έξυπνη τεχνολογία μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε κάθε όψη ενός κτιρίου, ενισχύοντάς το με λύσεις αιχμής που αξιοποιούν το Internet of Things, την τεχνολογία φωνής, την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα, τη μεταφορά εικόνας και τους έξυπνους μετρητές. Οι συσκευές θέρμανσης, οι περιστρεφόμενες περσίδες και πέργκολες αλουμινίου, τα παράθυρα, οι πόρτες, οι είσοδοι γκαράζ μπορούν να λειτουργούν με απομακρυσμένο έλεγχο, διευκολύνοντας τις συνθήκες θερμικής άνεσης και διαβίωσης και συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην αύξηση της γενικής αποτίμησης του κτιρίου ως επένδυση.
Χάρη στην έξυπνη τεχνολογία, δίνεται, επίσης, η δυνατότητα δημιουργίας προγραμματισμένων ενεργειών, όπως η αυτόματη ενεργοποίηση του συστήματος θέρμανσης λίγο πριν την άφιξη στο κτίριο ή η ρύθμιση του φωτισμού, καθιστώντας την ατμόσφαιρα πιο ευχάριστη και εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, ενέργεια. Υπολογίζεται ότι ένα έξυπνο σύστημα ασφαλείας μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 26% σε κόστος θέρμανσης, με την αυτόματη, προσαρμοσμένη ρύθμιση της κτιριακής θερμοκρασίας και τη χρήση έξυπνων παραθύρων αλουμινίου που προσαρμόζονται στις εξωτερικές συνθήκες ηλιοφάνειας. Μπορεί, επίσης, να εξοικονομήσει ως 67% σε κόστος φωτισμού, χάρη στη ρύθμιση αυτόματου ανοίγματος και κλεισίματος του φωτός, με βάση την ανίχνευση παρουσίας στον χώρο και τις γενικότερες συνθήκες φωτισμού.
Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή των έξυπνων κτιρίων στη δημιουργία συνθηκών άνεσης στους εσωτερικούς χώρους, με τη χρήση αισθητήρων IoT, που μεταφέρουν σημαντικά δεδομένα αναφορικά με το κτίριο, από την πληρότητά του μέχρι τα ποσοστά υγρασίας και την ποιότητα του αέρα.
Τέλος, οι έξυπνες τεχνολογίες μπορούν να παρέχουν υψηλή προστασία με κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες κίνησης, συναγερμό και συστήματα ελέγχου πρόσβασης, παρέχοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα επιτήρησης απομακρυσμένα μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet.
Με τις τεχνολογικές εξελίξεις να καλπάζουν και την ευρεία αποδοχή τους από ιδιοκτήτες ακινήτων, αρχιτέκτονες και κατασκευαστές, στο μέλλον αναμένεται κάθε κτίριο να είναι εξ ολοκλήρου συνδεδεμένο με έξυπνες τεχνολογίες, καθιστώντας δυνατή την ενοποίηση των δεδομένων κατανάλωσης ενέργειας που θα βελτιώσουν στο μέγιστο την ενεργειακή απόδοση αλλά και την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων.
© 2023 Alumini. All rights reserved.
Developed & Designed by Energy Marketing