Οι στόχοι της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως είναι γνωστό, εστιάζουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η Αρχιτεκτονική δε θα μπορούσε παρά να έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης στη συλλογική αυτή προσπάθεια, δεδομένου ότι παρά τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται, ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το σχεδόν 40% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εκ των οποίων το 11% είναι αποτέλεσμα της παραγωγής και κατασκευής των δομικών υλικών.
Στόχος, με χρονικό ορίζοντα το 2050, είναι η ευρεία εφαρμογή της Αρχιτεκτονικής Net-Zero (ή μηδενικής εκπομπής), η οποία αναφέρεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή αειφόρων κτιρίων που είναι ενεργειακά αυτάρκη: που παράγουν δηλαδή την ενέργεια που καταναλώνουν από ανανεώσιμες πηγές, πετυχαίνοντας μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Η επίτευξη της Αρχιτεκτονικής Net-Zero απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ αρχιτεκτόνων, μηχανικών, κατασκευαστών και ενοίκων. Εξαρτάται, επίσης, από παράγοντες όπως η τοποθεσία, οι διαθέσιμοι πόροι, η χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών και συστημάτων και ο προϋπολογισμός. Ωστόσο, με την πρόοδο της τεχνολογίας και την αυξανόμενη έμφαση στη βιωσιμότητα, ο στόχος γίνεται όλο και πιο εφικτός. Ήδη έχουν κατασκευαστεί κτίρια μηδενικής εκπομπής, όπως το The Venus, στο Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου, ή το The Unisphere, στο Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για να επιτύχουν καθαρή μηδενική ενέργεια, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές, όπως είναι:
Η χρήση του αλουμινίου στα κτίρια Net-Zero
Το αλουμίνιο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα κτίρια Net-Zero, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Διαθέτει καλή θερμική αγωγιμότητα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, σε συστήματα αλουμινίου σε συνδυασμό με ενεργειακά αποδοτικά τζάμια, τα οποία βοηθούν στη μείωση της μεταφοράς θερμότητας και στη βελτίωση της μόνωσης.
Επιπλέον, το αλουμίνιο, ως εξαιρετικά ανακυκλώσιμο υλικό, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί επανειλημμένα χωρίς να χάσει τις ιδιότητές του. Η χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου στην κατασκευή κτιρίων Net-Zero μειώνει την ανάγκη για πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου, η οποία απαιτεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Επομένως, η ενσωμάτωση ανακυκλωμένου αλουμινίου συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που σχετίζεται με τα δομικά υλικά. Τέλος, η ανθεκτικότητά του στη διάβρωση μειώνει την ανάγκη για συχνή συντήρηση και αντικατάσταση, με αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη διάρκεια ζωής του κτιρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και το αλουμίνιο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στα κτίρια Net-Zero, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές επιπτώσεις στον κύκλο ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη, την παραγωγή και τη μεταφορά του. Η επιλογή προμηθευτών που εφαρμόζουν υπεύθυνες πρακτικές διασφαλίζει τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την παραγωγή αλουμινίου. Η επίτευξη καθαρής μηδενικής ενέργειας είναι μια συνεχής προσπάθεια που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση και βελτιστοποίηση.
© 2023 Alumini. All rights reserved.
Developed & Designed by Energy Marketing