Λέγεται ότι το πιο βιώσιμο κτίριο είναι το ήδη υπάρχον, αφού δεν απαιτείται η εξαρχής κατασκευή του με ό,τι αυτή συνεπάγεται για το ενεργειακό του αποτύπωμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι η ανακαίνιση, αναβάθμιση και ανακατασκευή των κτιρίων με τη χρήση βιώσιμων υλικών, αλλά και η μετατροπή της χρήσης τους είναι τάσεις που αναδύθηκαν τα τελευταία χρόνια, και, όπως όλα δείχνουν, ήρθαν για να μείνουν.
Η ανακατασκευή ενός κτιρίου, πέρα από την αισθητική αναβάθμιση, στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης, κυρίως με την αντικατάσταση των συστημάτων αλουμινίου και τη θερμομόνωση. Στοχεύει, επίσης, στη διόρθωση φθορών και στην ενίσχυση της κατασκευής, όπου απαιτείται, ώστε να είναι ανθεκτικό στον χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ζητούμενο, όμως, σε μια ανακατασκευή είναι και η λειτουργικότητα του κτιρίου, για την εξασφάλιση της οποίας προστίθενται λειτουργίες που δεν υπήρχαν, όπως είναι οι αυτοματισμοί και ο τεχνολογικός εξοπλισμός, που εξοικονομούν πόρους, ελαττώνουν τις απαιτήσεις συντήρησης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής εντός του κτιρίου.
Προστασία του περιβάλλοντος και της ιστορικής μνήμης
Ήδη τα προηγούμενα χρόνια, και στη χώρα μας, πολλά κτίρια, ιδιωτικά και δημόσια, ανακατασκευάστηκαν και άλλαξαν χρήση, δίνοντας νέα πνοή όχι μόνο στα ίδια τα κτίρια αλλά και σε ολόκληρες περιοχές, ενώ πολλά ακόμα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα επόμενα χρόνια αναμένονται ακόμα περισσότερες αλλαγές στη χρήση υφιστάμενων κτιρίων, που θα απαιτήσουν, πιθανόν, τη μετατροπή και προσαρμογή των κτιρίων σε διαφορετικούς κανονισμούς. Είναι μια τάση που αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο από τους αρχιτέκτονες που θέλουν να διατηρήσουν την ιστορική κληρονομιά ενός κτιρίου, να το καταστήσουν λειτουργικό και αξιοποιήσιμο, και ταυτόχρονα να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας νέας κατασκευής, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα των έργων ανακατασκευής είναι ότι παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες για τους αρχιτέκτονες, αφού θα πρέπει να επαναχρησιμοποιήσουν δημιουργικά, με καινοτόμο τρόπο, τα ήδη υπάρχοντα υλικά, συνεργαζόμενοι με άλλους επαγγελματίες από τον χώρο των κατασκευών.
Βιώσιμα δομικά υλικά
Στις τάσεις του 2023 συγκαταλέγεται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η χρήση βιώσιμων δομικών υλικών. Τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται ή που είναι ενεργοβόρα κατά την παραγωγή τους, αντικαθίστανται από άλλα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Το αλουμίνιο, ένα 100% ανακυκλώσιμο υλικό, που δε χάνει τις ιδιότητές του όσες φορές και αν ανακυκλωθεί, έχει ήδη κατακτήσει τη θέση του ως αξιόπιστο, βιώσιμο δομικό υλικό.
Στον χώρο των βιώσιμων δομικών υλικών υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για περισσότερους πειραματισμούς, προκειμένου να επινοηθούν νέα προϊόντα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στις αρχιτεκτονικές κατασκευές, για να αντικαταστήσουν ή να βελτιώσουν τα γερασμένα από τον χρόνο υλικά.
Με πληροφορίες από: dezeen.com, sciencedirect.com (Construction and Building Materials).
© 2023 Alumini. All rights reserved.
Developed & Designed by Energy Marketing