Η Πόλη που έχουμε – Η Πόλη που θέλουμε - Όραμα & Πράξη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/11/19 - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΣΠΕΡΙΔΑ - «Ανθρώπινο περιβάλλον & αρχιτεκτονική. Εξελίξεις, ανάγκες, παρεμβάσεις.»

Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτονας, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής – Ε.Ι.Α.

Περίληψη:

Η πόλη μας, το περιβάλλον που μας φιλοξενεί, είναι ένας δυναμικός οργανισμός. Ένας πολυκύτταρος οργανισμός, του οποίου το δομικό στοιχείο, το κύτταρο, είναι ο άνθρωπος.

Η πόλη δεν μεταβάλλεται από μόνης της. Η πόλη μεταβάλλεται, διότι αλλάζουμε εμείς.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η εισροή διαφορετικών εθνοτήτων, η εισαγωγή κουλτούρας και trends του εξωτερικού αλλά και εσωτερικοί παράγοντες, θέτουν νέες μεταβλητές στην εξίσωση, δημιουργώντας συνεχώς νέες ανάγκες, στις οποίες καλούμαστε να απαντήσουμε, επαναξιολογώντας συνεχώς τα δεδομένα.

Ο βασικός άξονας, γύρω από τον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε όλοι, είναι να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε, πως η βασική προϋπόθεση για να έχουμε μια ελπίδα στο μέλλον, θα είναι να δώσουμε προτεραιότητα στο συλλογικό συμφέρον σε κάθε μας δράση στο παρόν.

Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός του μέλλοντος είναι ο σωστός σχεδιασμός του παρόντος.

Τα ανοίγματα των κτιρίων σε συνδυασμό με τα κουφώματα έχουν εξέχουσα σημασία στην αρχιτεκτονική. Το ίδιο το κούφωμα αποτελεί ένα παρεξηγημένο αρχιτεκτονικό εργαλείο, όντας όμως άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα σημαντικότατο στοιχείο στην αρχιτεκτονική και στη ζωή, το άνοιγμα στον έξω κόσμο. 'Έχει πολλαπλό ρόλο. Διαμορφώνει αισθητική με τη γεωμετρία του και το φινίρισμά του. Επηρεάζει το χρήστη ενός χώρου, εφόσον έχει συμμετοχή στη μόνωση και συνεπώς στην ενεργειακή οικονομία του χώρου.

Η ανάγκη επίλυσης προβλημάτων, σε συνδυασμό με την αστείρευτη ελληνική εφευρετικότητα, θα συνεχίσουν να συνδιαμορφώνουν το περιβάλλον γύρω μας. Και αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, εφόσον διέπεται από αξίες όπως είναι η αισθητική, η αγάπη, ο σεβασμός και πρωτίστως, ο άνθρωπος στο κέντρο.

logo-footer

Στοιχεία Επικοινωνίας

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  210 4512000
  210 4512011
  Σοφοκλέους 1 & Προποντίδος, Ακτή Μιαούλη, 185 38 Πειραιάς

Newsletter