Εισαγωγή – Γενικά Θέματα Ενέργειας & Εξέλιξη της Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη της Ενεργειακής Κουλτούρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/11/19 - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΕΙΦΟΡΙΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Γιώργος Καλογεράκης, υπεύθυνος ομάδας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ELVIAL

Περίληψη:

Καλώς ορίσατε στο 14ο συνέδριο και την ενότητα με θέμα ΑΕΙΦΟΡΕΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.

Στον χρόνο που έχουμε στην διάθεση μας θα ασχοληθούμε με την εξοικονόμηση της ενέργειας, τα οφέλη που προκύπτουν, αλλά και το κόστος από καθυστερήσεις προσαρμογής στον σχεδιασμό των ενεργειακών απαιτήσεων.

Από τους βασικότερους υπεύθυνους για την καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ο τρόπος παραγωγής ενέργειας, με ότι περικλείει αυτό, αφού, ότι καταναλώνουμε έχει το στίγμα του στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Γι αυτό και υπάρχει ανέκκλητος λόγος διαχείρισης του προβλήματος.

Έτσι λοιπόν τα θέματα γύρω από την ενέργεια παρουσιάστηκαν στο 11ο συνέδριο αρκετά χρόνια πριν, στο συνέδριο της Καλαμάτας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στόχος μας ήταν να επισημάνουμε την ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο σκέψης στην καθημερινή πρακτική όλων που θα συμβάλλει στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Αλλά και να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την επερχόμενη ενεργειακή μετάβαση και τέλος ποιος είναι ο ρόλος του κλάδου του Αλουμινίου και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα.

Πολύ έγκαιρα είχαμε αναφερθεί:

- Στην απογραφή για το 4 εκκ. ενεργοβόρα κτίρια στην χώρα.
- Στην ίδια απογραφή για τα 70 χιλ. ενεργοβόρα Δημόσια κτίρια.
- Ακολούθησε η μελέτη για τον υπολογισμό του ενεργειακού οφέλους και ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης στην περίπτωση αντικατάστασης των παλαιών κουφωμάτων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Αντικατάσταση των κουφωμάτων αποτελεί μια άκρως ανταποδοτική επένδυση.
- Δημιουργήθηκαν μέσα ενημέρωσης όπως site, newsletters και social media.

Και άλλα που μπορείτε να ενημερωθείτε από το site energyculture.gr.

Η πρωτοβουλία αναπτύσσοντάς αυτά τα θέματα, στόχο είχε να συνδέσει ένα μακροχρόνιο μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της χώρας, με την ανάπτυξη των κατασκευών και ειδικότερα του αλουμινίου.
Ανάπτυξη που επιτυγχάνεται με ασφάλεια, αν ενεργούμε με ενεργειακή κουλτούρα επικοινωνώντας το μεγάλο ενεργειακό όφελος από την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με κατασκευές αλουμινίου.

Τα 4 εκκ. ενεργοβόρα κτίρια είναι το αρχικό κεφάλαιο απασχόλησης για τον κλάδο. Με απλές μαθηματικές πράξεις αν κάνουμε τους υπολογισμούς με ετήσια υλοποίηση παρεμβάσεων διπλάσια από αυτή που ικανοποιεί σήμερα το πρόγραμμα, προκύπτει πως ο χρόνος υλοποίησης αυτού του αρχικού κεφαλαίου είναι 100 χρόνια περίπου.

Με χρηματοδοτικά εργαλεία επιδοτούμενα ή όχι, η εξοικονόμηση ενάργειας είναι για τον κλάδο το μέσον μετάβασης στην ανάπτυξη, με άμεσα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα, αφού βάση της μελέτης του ΙΟΒΕ , για κάθε 1 εκκ. ευρώ επενδύσεων στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αυξάνει συνολικά, σε καθαρούς όρους το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,4 εκατ. Ευρώ, την απασχόληση κατά 37 θέσεις εργασίας και τα έσοδα του δημοσίου κατά 500.000 ευρώ.

ΟΜΩΣ…

Για την ανάλυση του θέματος βρίσκονται απόψε μαζί μας εκλεκτοί καλεσμένοι, ειδικοί για τα θέματα που θα παρουσιάσουν. Καλώ λοιπόν στο πάνελ τους ομιλητές μας με την σειρά των εισηγήσεων τους:

1. Τον κ. Κωστή Χατζηδάκη με θέμα: ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ – ΑΕΙΦΟΡΕΙΑ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2. Τον κ. Γιώργο Αγερίδη Μηχανολόγο Μηχανικό Υπεύθυνος Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ και
την κ. Λένα Λαμπροπούλου Αρχιτέκτων Μηχανικό, Υπεύθυνη Τμήματος Κτιρίων του ΚΑΠΕ, με θέμα: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ. ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ.

3. Τον κ. Γιάννη Μανιάτη καθηγητή π. υπουργό , με θέμα: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ.

4. Την κ. Νατάσα Λιανού Αρχιτέκτων μηχ/κο και τον κ. Ερμή Χαλβατζή αρχιτέκτων μηχ/κο για την ομιλία τους με θέμα: ΕΞΥΠΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

5. Τον κ. Γιάννη Αναστασάκη Πολιτικό μηχ/κο , Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων , πρασίνου και καθημερινότητας του δήμου Ηρακλείου Κρήτης, με θέμα: ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

6. Την κ. Μαβίκα Ηλιού, Διευθύντρια της Μονάδας «Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα» με θέμα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ

7. Την κ. Ιωάννα Νίκου Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Ενέργειας , με θέμα : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΡΟΒΛΚΗΜΑΤΑ.

Όπως αντιλαμβάνεστε η σημαντικότητα των εισηγητών αλλά και η υπευθυνότητα της θέσης που κατέχουν είναι στοιχεία δημιουργούν μεγάλο ενδιαφέρον.

Το να αποκτήσει κανείς ενεργειακή συνείδηση, είναι κάτι που μπορεί να γίνει με επαναπροσδιορισμό των αξιών, αλλά και την συνειδητοποίηση της θέσης μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο και της ευθύνης σε ατομικό επίπεδο.

Ένας τρόπος να φτάσουμε στον στόχο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η σωστή και ευσυνείδητη ενεργειακή συμπεριφορά ξεκινάει από την καθημερινότητα μας.

Το σπίτι μας την επιχείρηση μας. Γι αυτό θα πρέπει να βελτιώσουμε σε προσωπικό επίπεδο την:

- Ανακύκλωση
- Εξοικονόμηση ενέργειας
- Αποφυγή βλαβερών δραστηριοτήτων για το περιβάλλον.

Το δίλημμα έχει τεθεί!
Και ο χρόνος τελειώνει...
Σας ευχαριστούμε για την προσοχή !

logo-footer

Στοιχεία Επικοινωνίας

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  210 4512000
  210 4512011
  Σοφοκλέους 1 & Προποντίδος, Ακτή Μιαούλη, 185 38 Πειραιάς

Newsletter