Εξοικονόμηση Ενέργειας και Κλιματική Αλλαγή. Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και ο κλάδος του Αλουμινίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/11/19 - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΕΙΦΟΡΙΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, π. Υπουργός

Περίληψη:

Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο για κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου, 5.5δις€. Συγκλονιστικό ποσό, που όλο πληρώνεται εκτός Ελλάδας, σε τρίτες προμηθεύτριες χώρες, αφού η χώρα είναι κατά 100% εξαρτημένη απο εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε οτι επειδη είμαστε η πιο σπάταλη ενεργειακά χώρα της ΕΕ, μπορούμε να εξοικονομήσουμε το 25% της ενεργειακής δαπάνης, αν λάβουμε κατάλληλα μέτρα εξοικονόμησης τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στις κατοικίες. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση έως και 1.5δις€ κάθε χρόνο στην εθνική οικονομία (δαπάνες δημοσίου, νοικοκυριών κι επιχειρήσεων).

Εξάλλου, είναι γνωστό οτι και μόνο η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε κατοικίες, μπορεί να μειώσει κατά έως 15-20% την ηλεκτρική κατανάλωση.

Η Ενεργειακή Απόδοση και η Εξοικονόμηση Ενέργειας, αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της Κλιματικής Αλλαγής.

Άλλωστε, οι ευρωπαϊκοί στόχοι έχουν θέσει ως ορόσημο το κτιριακό απόθεμα να είναι μηδενικών ρύπων, μέχρι το 2050. Οι ευρωπαϊκοί στόχοι αποκτούν τεράστια σπουδαιότητα, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 8.000.000.000 κτίρια και διαμερίσματα, το 85% το οποίων είναι ενεργειακά αθωράκιστα και χρίζουν ριζικής ανακαίνισης. Η σπουδαιότητα της δράσης αυτής γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν λάβουμε υπ’ όψη μας, πέρα από το τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτό μόνο τον τομέα, την σημαντική προοπτική ενός τέτοιου προγράμματος, «Πράσινης Οικοδομής», στην εγχώρια βιομηχανία και στην απασχολησιμότητα. Ενα πρόγραμμα που σε βάθος 10ετίας μπορεί να συνεισφέρει 10δις€ στο χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής.

Η εμπειρία μας του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ Ι» (2012-2014), με την επένδυση των 500εκατ€, την ενεργειακή θωράκιση των 40.000 κατοικιών, τη δημιουργία των 12.000 θέσεων εργασίας και την κατά 75% προμήθεια πρώτων υλών απο ελληνικές βιομηχανίες, πρόγραμμα το οποίο αξιολογήθηκε ως το 2ο καλύτερο της ΕΕ (από το Joint Research Center - JRC/EU), μας επιβάλλει να θέσουμε εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους.

Βασικός πυλώνας λοιπόν οποιουδήποτε προγράμματος ενεργειακής πολιτικής θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, για την προώθησης της Έξυπνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτού του είδους η ανάπτυξη θα επαναφέρει το ΑΕΠ της χώρας και τον πλούτο των νοικοκυριών πολύ πριν το 2030, στα προ κρίσης επίπεδα.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, κυρίως στα κτίρια, αποτελεί επίσης βασικό πολιτικό στόχο, έτσι ώστε να μειωθούν οι δαπάνες νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για την ενέργεια και να αντιμετωπιστεί παράλληλα και η ενεργειακή φτώχεια. Η ενεργειακή φτώχεια χτυπά πάνω από 50.000.000 πολίτες της ΕΕ. Στη χώρα μας ξεπερνά τις 700.000 οικογένειες.

Για αυτό το λόγο καλούμαστε να συνδυάσουμε την οικονομική και ενεργειακή μας πρόταση προς την ελληνική κοινωνία ζητώντας να στηριχθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα φορολογικών κινήτρων με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον του 10% των κτιρίων (400.000 κτίρια) μέχρι το 2030.

Έχω προτείνει απο το 2017, την αφαίρεση απο το φόρο, του 50% της δαπάνης για ενεργειακή αναβάθμιση κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη οτι οι περιβαλλοντικες δεσμεύσεις της χώρας δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με επιδοτήσεις απο το ΣΕΣ, αλλά απαιτείται ισχυρό φορολογικό κίνητρο για μια οικοδομική αγορά, που είτε δεν υπάρχει, είτε όταν υπάρχει, λειτουργεί ως μαύρη οικονομία με μηδενικά δημόσια έσοδα. Μάλιστα, η μείωση του φόρου κατά το 50% της ενεργειακής δαπάνης, θα χρησιμοποιείται μόνο για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων του πολίτη για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τέλος, για τα δημόσια κτίρια, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των άνω των 300 νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας, που η ετήσια ενεργειακή δαπάνη τους είναι της τάξης των 200.000.000€ και για τα οποία με τις αναγκαίες παρεμβάσεις της τάξης των 500.000.000€, μπορούν να μειώνουν κάθε χρόνο τις ενεργειακές τους δαπάνες κατα περίπου 40-50.000.000€.

logo-footer

Στοιχεία Επικοινωνίας

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  210 4512000
  210 4512011
  Σοφοκλέους 1 & Προποντίδος, Ακτή Μιαούλη, 185 38 Πειραιάς

Newsletter