Πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ, Υλοποίηση, Εξέλιξη, Προβλήματα

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/11/19 - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΕΙΦΟΡΙΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Ιωάννα Νίκου, Διευθύντρια Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ – Τομέας Ενέργειας

Περίληψη:

Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» αφορά σε επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης. Οι αιτήσεις γίνονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Προγράμματος, από όπου γίνεται όλη η παρακολούθηση υλοποίησης της αίτησης του Ωφελούμενου (υποβολή αίτησης, υπαγωγή, προκαταβολές, καταχώρηση δαπανών, υποβολή δικαιολογητικών τελικής εκταμίευσης, υπολογισμός επίτευξης ενεργειακού στόχου, τελικές εκταμιεύσεις).

Το Πρόγραμμα προκηρύχθηκε σε δύο κύκλους. Η έναρξη υποβολών για τον Α’ Κύκλο ξεκίνησε στις 19.03.2018 και για το Β’ Κύκλο στις 16.09.2019.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 778 εκ. € (102 εκ. € «Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ» και 676 εκ. € «Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης»).

Α’ Κύκλος

Ο προϋπολογισμός του Α’ Κύκλου ανέρχεται σε 503 εκ. €, χρηματοδοτούμενος από τους πόρους του «Ταμείου Εξοικονομώ II» (68 εκ. €) και του «Προγράμματος Άμεσης Ενίσχυσης» (435 εκ. €).

Από την ημερομηνία έναρξης του Α’ Κύκλου του Προγράμματος έως σήμερα έχουν υπαχθεί 42.646 αιτήσεις ωφελουμένων, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού άμεσης ενίσχυσης ύψους 402,5 εκ. € και από αυτές έχουν αιτηθεί για λήψη δανείου 18.852 ωφελούμενοι, συνολικού προϋπολογισμού Ταμείου ύψους 56,1 εκ. €.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2019 είχαν ολοκληρωθεί και πληρωθεί 21.232 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού άμεσης ενίσχυσης ύψους 179,2 εκ. €.

Β’ Κύκλος

Ο προϋπολογισμός του Β’ Κύκλου ανέρχεται σε 275 εκ. €, χρηματοδοτούμενος από πόρους του «Ταμείου Εξοικονομώ II» (34 εκ. €) και του «Προγράμματος Άμεσης Ενίσχυσης» (241 εκ. €).

Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε στο σύνολο σχεδόν των Περιφερειών της χώρας, καθώς καλύφθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι και έχουν υποβληθεί οριστικά πάνω από 22.700 αιτήσεις.

Τα βασικότερα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την υλοποίηση του Α’ Κύκλου είναι:

• Η μη εξοικείωση του κόσμου με το πληροφοριακό σύστημα, ήταν αιτία για λανθασμένες υποβολές αιτήσεων κατά τον Α΄ Κύκλο (πολλές ειδικές περιπτώσεις και ενστάσεις) και για το λόγο αυτό είχε δοθεί δυνατότητα διόρθωσης των αιτήσεων. Πριν την έναρξη υποβολής των αιτήσεων για τον Β’ Κύκλο, ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες - κατευθύνσεις για την σωστή προετοιμασία των πολιτών και την συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Επιπλέον, αναρτήθηκαν τα Τεχνικά Εγχειρίδια Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα καθώς και Οδηγίες για την υποβολή αίτησης.
• Αιτήσεις προς τελική εκταμίευση με λανθασμένα στοιχεία - καθυστέρηση ολοκλήρωσης του ελέγχου. Εκδόθηκαν οδηγίες για την υποβολή της αίτησης τελικής εκταμίευσης και των στοιχείων που τη συνοδεύουν και ενισχύθηκε η ομάδα αξιολόγησης.
• Καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων. Τροποποίηση της διάρκειας υλοποίησης των έργων από 9 σε 13 μήνες και δυνατότητα παράτασης για 2 μήνες.

logo-footer

Στοιχεία Επικοινωνίας

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  210 4512000
  210 4512011
  Σοφοκλέους 1 & Προποντίδος, Ακτή Μιαούλη, 185 38 Πειραιάς

Newsletter