Ενεργειακό Αποτύπωμα: Κόστος και Οφέλη

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/11/19 - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΕΙΦΟΡΙΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Δρ. Γιώργος Αγερίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπεύθυνος Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε.
Λένα Λαμπροπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Υπεύθυνη Τμήματος Κτιρίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε.

Περίληψη:

Ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το 6% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κατά 40% για τις εκπομπές CO2, συμβάλλοντας κατά μεγάλο ποσοστό στη διαμόρφωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η μεγαλύτερη αιτία των εκπομπών αυτών είναι η κατανάλωση ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών και την εξασφάλιση συνθηκών άνεση των ενοίκων. Στην Ευρώπη των 28 η κατανάλωση ενέργειας στον οικιακό τομέα φθάνει στο 25,4%, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της παράγεται από μη ρυπογόνες διαδικασίες.

Μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο κτιρίου και αυτό επιτυγχάνεται με σειρά, γνωστών πλέον, τεχνικών παρεμβάσεων, σε συνδυασμό με τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των ενοίκων.

Το κόστος και τα οφέλη των παρεμβάσεων αυτών μπορούν να καταταγούν σε δύο κατηγορίες:

  • Τη βραχυπρόθεσμη ή σε επίπεδο μικροκλίμακας, και
  • Τη μακροπρόθεσμη ή σε παγκόσμιο επίπεδο

Στην πρώτη περίπτωση το κόστος των παρεμβάσεων μειώνει το κόστος για κατανάλωση ενέργειας, ενώ εξασφαλίζει άνετες συνθήκες διαβίωσης. Επιπρόσθετα, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο περιορίζει αρκετούς επιβαρυντικούς για την υγεία παράγοντες, με ό,τι σημαίνει αυτό σε κόστος και οφέλη.

Στη δεύτερη περίπτωση, που πλέον αθροιστικά γίνεται κυρίαρχη σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οφέλη των παρεμβάσεων ανάγονται στα οφέλη από τον περιορισμό ή την αναστολή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στο θέμα του κόστους, τα πράγματα γίνονται περισσότερο ενδιαφέροντα. Το κόστος εφαρμογής μέτρων αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας είναι κατά πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το κόστος αντιμετώπισης των συνεπειών μιας κλιματικής αλλαγής, οι συνέπειες της οποίας δεν είναι πλήρως γνωστές και κατανοητές. Οι ενδείξεις των τελευταίων χρόνων με τους ακραίους καύσωνες, τις πλημμύρες, τους τυφώνες και τους αρκτικούς σε μέχρι πριν εύκρατες περιοχές, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

logo-footer

Στοιχεία Επικοινωνίας

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  210 4512000
  210 4512011
  Σοφοκλέους 1 & Προποντίδος, Ακτή Μιαούλη, 185 38 Πειραιάς

Newsletter